Brezizhodna Gaza

Oddaja
29. 10. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Egiptovske oblasti so odredile zaprtje mejnega prehoda z okupiranim območjem Gaze za nedoločen čas, hkrati pa napovedale gradnjo petsto metrov široke tamponske cono. Ukrep, ki bo hudo prizadel palestinsko prebivalstvo sledi nedavnemu oboroženemu spopadu v katerem so napadalci s palestinskega ozemlja napadli egiptovsko mejo, ob tem pa je padlo 31 egiptovskih vojakov. Vendar pa je tu spor globji. Preprosta razlaga utemlejena na samoobrambi se zdi  provizorična, če upotševamo dejstvo, da je režim Abdela Fataha el-Sisija nastal na krvi Muslimanske bratovščine, ki jo globoko vežejo vezi z palestinskim Hamasom. Kako razumeti egiptovske načrte tamponske cone nadaljuje novinar Dela Boštjan Videmšek.

Izjava v posnetku.

Kaj pa bi takšna cona pomenila za prebivalce?

Izjava v posnetku.

El-Sisijev režim se je v ob zadnji ofenezivi Izraela postavil kot mediator med obema stranema. Njegova nevtralna vloga pa je bila le navidezna, v času pogovorov je namreč egiptovska vojska porušila serijo tihotapskih tunelov, ki bili za Gazo pomemben vir življensko pomembnih dobrin. Nadaljuje Videmšek.

Izjava v posnetku.

Načrti El-Sisija pa imajo tudi svojo strateško vrednost. Omejevanje moči islamskih borcev v državi je ključnega pomena, da se obstoječi režim održi na oblasti.

Izjava v posnetku.

El-Sisijev režim se sooča nemirnim ljudstvom, svojo oblast pa ohranja z avtoritarnimi ukrepi. S komentarjem razmer zaključi Videmšek.

Izjava v posnetku.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness