Čarobna rešitev stanovanjskega prekletstva

Aktualno-politična novica
solidarno
8. 2. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Usklajevanje programskega dela koalicijske pogodbe in predstavitev ministrskih kandidatov
 / 12. 5. 2022
Novoustanovljeno ministrstvo magije, znano kot Ministrstvo za solidarno prihodnost, je začelo s prvimi čarobnimi zamahi. Teden dni po koalicijskem vrhu, na katerem so vladne stranke razpravljale o novi stanovanjski politiki Levice, je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac predstavil prve uroke, namenjene odčaranju primanjkljaja »javnih najemnih stanovanj«.

Rok Ramšak z Inštituta za študije stanovanj in prostora:

 Izjava

Maljevac, ki je po izobrazbi sociolog, v preteklosti pa je na področju prizadevanja za manjšinsko enakopravnost in kulturo deloval v različnih nevladnih organizacijah, meni, da je mogoče do leta 2026 zgraditi pet tisoč stanovanj. Ob tem je minister dejal, da bodo že letos povečali financiranje stanovanjskega sklada iz javnih virov, a ni navedel, za koliko. Že letos naj bi začeli z gradnjo 1000 stanovanj.

Izjava

Rok Ramšak o tem, od kod izhaja 5000 stanovanj, o katerih je govoril minister. 

Izjava

Maljevac je povzel trditev strankarskega šefa Luke Mesca, ki je prejšnji teden dejal, da je cilj z javnimi sredstvi vzpostaviti možnosti, da do leta 2026 ustvarijo stroj, ki bo sposoben zgraditi po dva tisoč stanovanj letno. Pri tem ga je šef vlade Robert Golob popravil, da je cilj po tri tisoč stanovanj na leto. Maljevac tako pravi, da bodo do leta 2026 vzpostavili sistem, ki bo lahko zagotavljal 3000 stanovanj na leto. Koliko denarja bodo za to namenili iz proračuna, ni jasno, konkretno številko 100 milijonov evrov iz proračuna pa je Maljevac napovedal za leto 2026, torej leto naslednjih rednih volitev. 

Izjava

Do posojilnega stanovanjskega sklada, ki bo nastal v sklopu republiškega stanovanjskega sklada, bodo lahko dostopale tudi neprofitne in vse druge organizacije, ki bodo opredeljene v novem stanovanjskem zakonu.

Izjava

Če bi vlada vsako leto stanovanjskemu skladu zagotovila 100 milijonov evrov iz proračuna, to ne bi zadostovalo za 5000 dodatnih stanovanj do leta 2026. Republiški stanovanjski sklad je lani denimo zaključil z gradnjo stanovanjske soseske Novo Brdo. Vrednost investicije, ki je zagotovila nekaj manj kot 500 stanovanj, je bila slabih 80 milijonov evrov.

Izjava

Po besedah Maljevca bi novi posojilni sklad znotraj republiškega stanovanjskega sklada dokapitalizirali, od tega sklada pa bi si potem bodisi mestni stanovanjski skladi bodisi zadruge ali drugi subjekti sposojali poceni denar za investicije. Kot opisuje Ramšak, stanovanjski sklad to počne že sedaj.

Izjava

Kot je opisal Maljevac, je bilo v Sloveniji od leta 2015 do leta 2021 zgrajenih nekaj manj kot 23 tisoč novih stanovanj, število gospodinjstev pa je v tem času naraslo za dobrih 39 tisoč. Kot je dejal, torej primanjkuje nekaj več kot 16 tisoč stanovanj. Ramšak o absolutnem primanjkljaju ni želel govoriti.

Izjava

Državni sekretar za področje stanovanjske politike na novoustanovljenem ministrstvu magije je postal Klemen Ploštajner, ki je področje raziskoval na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, bil pa je tudi med ustanovitelji zadruge Zadrugator. Na praznično sredo Ploštajnerja za dodatna pojasnila glede stanovanjske magije sicer nismo uspeli priklicati.

Poleg stanovanjske politike je novoustanovljeno ministrstvo prevzelo skrb še za dve področji. Državni sekretar za dolgotrajno oskrbo je postal Luka Omladič, doktor filozofije, ki se je v preteklosti ukvarjal z etiko okoljevarstva in znanosti. Zaposlen je bil kot asistent na ljubljanskem filofaksu. Na dela prost dan je Omladič za Radio Študent pojasnil, kateri področji je ministrstvo prevzelo poleg stanovanjskega.

Izjava

Kaj je lekcija, ki je bodo v Gibanju Svoboda, SD in Levici šele morali osvojiti v letu 2023?
 / 28. 12. 2022
Glavna naloga državnega sekretarja za dolgotrajno oskrbo bo najprej zagotovitev izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi. Tega je sprejela zadnja Janševa vlada, na referendumu pa so državljani njegovo izvajanje odložili do začetka prihodnjega leta. Glavna težava zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, je, da ni zagotovil vira financiranja za izvajanje dolgotrajne oskrbe. Že za letošnje leto je bilo po zakonu za izvajanje programov dolgotrajne oskrbe ocenjenih 345 milijonov evrov. V letu 2025 bi dolgotrajna oskrba stala že več kot 740 milijonov. Omladiča smo vprašali, ali bodo za izvajanje zakona na ministrstvu uvedli novo dajatev. 

Izjava

Da bodo magične rešitve odčarale stanovanjsko prekletstvo, lahko za zdaj, dokler ministrstvo magije od finančnega ministrstva ne pridobi tudi proračunskega denarja, le upamo.

OFFsajd je pripravila vajenka Neva, mentoriral je Martin.

 

Vir fotografije: Ank Kumar, creative commons, adaptirano; Ministrstvo za solidarno prihodnost: Maljevac, Ploštajner, Omladič

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Mogoce bil lahko malo bolj poglobljen pogovor s Plostajnerjem odpravil del cinizma, izrazenega v tem prispevku. Upam, da se zgodi cim prej.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.