Celica ima ceno, Sokolc ne

Aktualno-politična novica
11. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Sokolski dom v Novem mestu in hostel Celica na Metelkovi v Ljubljani se soočata z občinskim prevzemom prostorov. Začenjamo v Novem mestu, kjer si mestna občina vse od začetka mandata župana Gregorja Macedonija v letu 2014 intenzivno prizadeva za izselitev umetnikov, ki so nastanjeni v Sokolskem domu. V tem tednu pa je sodišče ugodilo tožbi novomeške občine, ki zadeva izselitev nastanjenih uporabnikov.

Umetniki, ki v Sokolskem domu delujejo že več kot deset let in so v tem obdobju objekt tudi vzdrževali, so septembra 2016 prejeli poziv za začasno izselitev. S svojo prisotnostjo naj bi ovirali prenovo strehe, kar pa so uporabniki razumeli kot poskus trajne izselitve iz objekta. Ob tem se spomnimo, da so uporabniki v okviru Društva za kulturno osveščanje svoje upravljanje Sokolskega doma formalizirali tudi s podpisom pogodbe s prejšnjim novomeškim županom Alojzijem Muhičem leta 2011. Pogodba jim upravljanje s stavbo omogoča do dokončne predaje upravljavskih pravic podjetju Zarja d. d. Kabinet novega župana Gregorja Macedonija, ki za omenjeno pogodbo ni vedel vse do poskusa izselitve leta 2016, pa je slednjo naknadno razveljavil z obrazložitvijo, da je pravno nezadostna.

Po neuspešnem poskusu izselitve je sledila tožba Mestne občine Novo mesto proti uporabnikom Sokolskega doma, v kateri je sodišče razsodilo v prid občine. Predstavniki so se na začetku poletja pritožili na Višje sodišče v Ljubljani, ki je pritožbo zavrnilo. V tem tednu pa je okrajno sodišče potrdilo prejšnjo sodbo iz novembra 2016 in umetnikom naložilo izpraznitev Sokolskega doma.

Potek dogodkov od lanskega poletja opiše eden izmed predstavnikov nastanjenih umetnikov, Sebastjan Šeremet:

Izjava

Občina poleg pravnomočne zahteve o izselitvi od uporabnikov zahteva tudi povračilo stroškov, nastalih vse od poziva za izselitev septembra 2016, česar predstavnik občine Urban Kramar iz županovega kabineta ni želel komentirati.

Sebastjan Šeremet poudarja, da uporabniki Sokolskega doma ne nameravajo zapustiti, saj kot pravi, pri tem nimajo druge izbire.

Izjava

Možno nasilno izselitev uporabnikov Sokolskega doma Kramar iz mestne občine Novo mesto komentira sledeče:

Izjava

Mestna občina načrtuje obnovo objekta Sokolskega doma, ki jo bo otvorila s prenovo strehe. Več o obnovi pove Kramar:

Izjava

Podobno se je začela zgodba Celice pred 24 leti. Tako kot v Novem mestu se je začelo s sporom s takratno mestno oblastjo in skvotom objekta. Zgodbo prvih dni na kratko pove Žiga Okorn, avtor slikovne podobe znamke Celica.

Izjava

Hostel je zadnjih 14 let upravljal zavod ŠOUhostel. Odkar je odkupil njegove ustanoviteljske pravice, zavod vodi Tomaž Juvan. Občina se je konec novembra odločila, da bo prostore hostla prodala. Juvan meni, da je bil o tem obveščen prepozno.

Izjava

Ko prodaja ni uspela, je občina ta teden naznanila, da bo obdržala objekt Celice in ga predala v upravljanje javnemu zavodu Ljubljanski grad. Juvanu najemne pogodbe ne bo podaljšala. Problem je nastal, ker je Juvan v okviru zavoda ŠOUhostel lastnik blagovne znamke Celica in določene hostelske opreme. Juvan je občini ponudil odkup tako znamke kot opreme in znanja, potrebnega za vodenje hostla. Občina na ponudbo ni pristala, saj meni, da je Juvan postavil previsoko ceno. Juvan nam je razložil vsebino svoje ponudbe občini in verjame, da cena ni bila pretirana, saj ponudba ni vsebovala zgolj blagovne znamke.

Izjava

Juvan sicer ponujene cene noče razkriti. Potrjuje pa, da je ponujena cena za blagovno znamko in omenjeno izobraževanje kadra višja od zneska, ki ga je plačal za odkup ustanoviteljskih pravic zavoda. Opremo je občini ponudil v ločeni ponudbi, zanjo zahteva 190.000 €.

Do zaščite blagovne znamke je prišlo soglasno med občino in zavodom ŠOUhostel. Lastnik znamke je z odkupom ustanoviteljskih pravic postal Juvan. Blagovna znamka ima po mnenju Juvana in Okorna že sama po sebi vrednost. Namreč, če hostel pod novim upraviteljem obdrži ime, bo to jasen znak tako strankam kot KUD-u Sestava, ki skrbi za kulturni program Celice, da gre za nadaljevanje projekta Celica, in ne za njegov prevzem. Zato upajo, da se bo občina odločila za odkup znamke. Občina po drugi strani vztraja, da je cena, po kateri blagovno znamko prodaja Juvan, previsoka in je ne namerava plačati. V primeru, da se ne uspejo sporazumeti, so na občini pripravljeni tudi na spremembo imena.

Drugi problem je, da občina namerava hostel za čas prenove zapreti. Žiga Okorn meni, da je prenova možna brez zaprtja. Povprašali smo ga, zakaj je mehek prehod k novemu upravitelju nujen in kako bi zaprtje škodilo Celici.

Izjava

Občina je Juvanu postavila neformalno zahtevo, da izprazni Celico do ponedeljka. Vprašali smo ga, kaj se bo z opremo zgodilo, če do ponedeljka ne bo uspel izprazniti zgradbe.

Izjava

Zato bo poskusil izprazniti stavbo pred ponedeljkom. Dodaten problem je, da ima velik del pohištva tudi umetniško vrednost. Zato umetniška društva in arhitekt Janko Rožič na Juvana apelirajo, da z odstranitvijo vsaj umetniškega dela opreme počaka do ponedeljka. Upajo namreč, da bo do takrat sklenjen dogovor z mestno občino, da bi občina odkupila to pohištvo in tako obdržala Celico v dosedanji obliki. Juvan pravi, da to ni mogoče, in razloži, kaj namerava storiti z opremo. Obljublja pa, da bo pohištvo z umetniško vrednostjo odstranil nazadnje.

Izjava

Z odprodajo opreme bo začel že jutri, in sicer bo začel s produkti iz inventarja, kot so jogiji in jedilni pribor.

Po avtonomnih kulturnih conah med Ljubljano in Novim mestom sta se potikala Žiga in vajenec Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.