Čezmejna dohodnina

Aktualno-politična novica
25. 10. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Ponovno so na sporedu davčne obveznosti slovenskih delavcev migrantov, torej tistih, ki tedensko ali mesečno migrirajo v tujino zaradi dela. Vrhovno sodišče je razsodilo, da bi se pri izračunu dohodnine morali upoštevati stroški prevoza od delavčevega mesta opravljanja dela v tujini do njegovega prebivališča v Republiki Sloveniji, kjer prebiva tudi njegova družina. Trenutno Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja določa, da je davčni zavezanec upravičen do zmanjšanja davčne osnove od doseženih dohodkov pod pogojem, da se delavec najmanj štirikrat tedensko vozi od prebivališča v Sloveniji do delovnega mesta v tujini in nazaj. V nasprotnem primeru se davčne obveznosti delavca migranta ne znižajo za vsoto stroškov prevoza. Vrhovno sodišče je razsodilo, da uredba ne bi smela določati dodatnih pogojev za upoštevanje stroškov pri izračunu dohodnine, saj ji zakon o dohodnini tega ne omogoča. Odločitev sodišča komentira Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije. 

Izjava

Vrhovno sodišče je presojalo v pritožbenem postopku v primeru odločbe finančne uprave, ki jo je ta izdala enemu od čezmejnih delavcev. Izpodbijano davčno odločbo je odpravilo in zadevo vrnilo finančni upravi v ponovno odločanje. Fekonja opiše upravni postopek, ki je pripeljal zadevo do vrhovnega sodišča.

Izjava

Ker je določba uredbe v nasprotju s 45. členom Zakona o dohodnini in presega ustavno dopustni obseg urejanja s podzakonskim predpisom, s to uredbo ne sme biti določena niti vključitev stroškov v osnovo za dohodnino. Na ta del uredbe se bo mogoče sklicevati samo, če bo zakonodajalec spremenil Zakon o dohodnini. 

Izjava

Sindikat delavcev migrantov Slovenije je po objavi odločitve sodišča napovedal, da se bodo borili za vračilo preveč zaračunane dohodnine. Pri tem pa so v sindikatu že sami ugotovili, da bo ta boj najverjetneje neuspešen. Finančna uprava po besedah sindikata namreč trdi, da odločitve sodišča ne morejo veljati retroaktivno.

Izjava

Kot je povedal Fekonja, odločitev vrhovnega sodišča zadeva približno deset do petnajst tisoč delavcev migrantov. Ker delavci dohodnine, ki je že bila obračunana, verjetno ne bodo dobili povrnjene, bodo poskušali spremeniti davčne odločbe. 

Izjava

Slovenski čezmejni delavci so že večkrat opozorili, da so neugodno davčno obravnavani in da jih Zakon o dohodnini diskriminira. Sindikat delavcev migrantov Slovenije je leta 2019 pripravil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o dohodnini, ki sta jo na ustavno sodišče vložili Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenija. Sindikat in poslanci so opozarjali, da je zakonodaja do slovenskih čezmejnih delavcev davčno nepravična. Sindikat je v zahtevi za oceno ustavnosti zapisal, da ima slovenski davčni rezident, ki dela v tujini, kljub enakemu bruto dohodku ter enakemu strošku malice in poti po obdavčitvi nižji letni prejemek, kot ga dobi slovenski davčni rezident, ki dela v Sloveniji. Neugodno davčno obravnavo komentira Fekonja. 

Izjava

Čezmejni delavci, ki so večinoma zaposleni v Avstriji, so v svojem boju za plačevanje nižjih davkov dosegli malo zmago. V prihodnosti se jim torej vendarle obeta ugodnejša davčna obravnava, bodisi zakonodajalec bodisi vlada pa mora primerno uskladiti pravne akte.

Jaz sem novico opazil danes komaj!

Vir fotografije: Sindikat delavcev migrantov Slovenije

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness