Civilna družba proti multinacionalnim korporacijam

Aktualno-politična novica
25. 6. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V Ženevi v okviru seje Sveta OZN za človekove pravice ta teden poteka razprava o sprejetju resolucije za sprejetje zakonsko zavezujočih pravil glede spoštovanja človekovih pravic pri delovanju transnacionalnih korporacij. Skupina civilnodružbenih organizacij in gibanj z vsega sveta želi prek kampanje Dismantle corporate power - Uničimo moč korporacij vplivati na sprejetje te resolucije. Vzporedno s sejo Sveta so tako razglasili Teden mobilizacije, v katerem s številnimi dejavnostmi opozarjajo na delovanje korporacij in dejstvo, da te za svoja dejanja ne odgovarjajo.

V primeru, da bi Svet OZN za človekove pravice uspel v oblikovanju zavezujočih pravil, bi se ta uveljavljala v obliki mednarodnega zakona, temeljni element pa bi bile predvidene sankcije v primeru kršitev. Številni primeri tako okoljskih nesreč, kot so razlitja nafte, kot neupoštevanja minimalnih standardov pri delovnih pogojih, katerih posledica so zrušenja tovarn, kažejo, da multinacionalke trpijo minimalne posledice ne le v času normalnega delovanja ampak tudi, ko se stvari močno ponesrečijo.

 

O tem, kaj bi prinesel predlog v primeru, da bi bil sprejet, o različnih organizacijah, ki ga podpirajo, ter o državah, ki bodo sprejem preprečile, smo govorili s Pauline Liss iz mreže organizacij za človekove pravice v Kolumbiji, Pedrom Ramirom iz organizacije Observatorio de multinacionales en America Latina ter Paulom de Clerckom iz organizacije Friends of the Earth.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.