Conte on me!

Oddaja
superrr
8. 6. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

O rezultatih italijanskih parlamentarnih volitev
 / 5. 3. 2018
Bivši italijanski premier in domnevni prestolonaslednik za mesto vodje stranke Gibanje petih zvezd, krajše M5S, Giuseppe Conte, je pred dnevi na Facebooku objavil vest, da je »čakanja konec«. V stranki so namreč s pomočjo italijanskega garanta za varstvo zasebnosti od podjetja Rousseau System uspeli pridobiti podatke o članih stranke, kar bo omogočilo izvedbo volitev, na katerih naj bi Conteja potrdili za vodjo stranke. V današnjem OFFsajdu bo govora o krizi v M5S, njenem domnevnem novem vodji in več mesecev trajajočim sporom med člani stranke, ki je zadržal Contejevo izvolitev.

Spor izvira iz padca podpore med volivci, ki ga je stranka utrpela po volitvah leta 2018, ko so sicer zmagali s približno 32 odstotki podpore, a jim sprva ni uspelo sestaviti vladne koalicije. Nato je kot dotedaj neznani in s tem politično neobremenjeni pravnik Conte nastopil kot kandidat za predsednika vlade, ki je poleg M5S vključevala še skrajno desno Ligo in nekaj nepovezanih poslancev. Padec podpore M5S se je pokazal že čez eno leto na evropskih volitvah v maju leta 2019, ko so strankini kandidati prejeli približno 17 odstotkov glasov. 

Nova italijanska politična kriza
 / 14. 1. 2021
V avgustu tega leta je sledila politična kriza, predvsem zaradi na novo izraščenih peruti predsednika Lige Mattea Salvinija, ki je poskušal z vložitvijo nezaupnice zoper Conteja izsiliti predčasne volitve, na katerih bi po tedanjih kazalcih najverjetneje zmagala prav Liga oziroma naj bi ta precej izboljšala svoj rezultat. Conte je takrat odstopil, a mu je tokrat roko ponudil nekdanji premier in predsednik Demokratske stranke Matteo Renzi, kar je porodilo drugo Contejevo vlado. Kmalu zatem, v začetku leta 2020, je zaradi internih nesoglasij odstopil tedanji vodja stranke M5S Luigi Di Maio, že takrat pa se je kot o Di Maiovem nasledniku govorilo prav o Conteju, čeprav je vodenje stranke začasno prevzel Vito Crimi. Komentira dopisnik RTV Slovenije iz Rima Janko Petrovec.

Izjava

O Grillu, gibanju Pet zvezdic in njemu podobnih širom Evrope
 / 6. 3. 2013
V sami srži spora znotraj stranke kot tudi eden od razlogov, zakaj stranki upada podpora med volivci, je »oddaljevanje od ustanovitvenih načel«. Na začetku se je namreč gibanje, tedaj še pod vodstvom Beppa Grilla, predstavljalo, kot da je proti establišmentu; obljubljali so, da v parlamentu ne bodo sklepali zavezništev z uveljavljenimi strankami, prav tako pa izstopa njihova obljuba, da bi lahko poslanci služili največ dva mandata. Funkcijo garanta, ki naj bi skrbel za upoštevanje teh načel, ima prav Grillo, sedaj strankin stric iz ozadja, ki se v javnosti pojavi zgolj ob pomembnih odločitvah. Več o tem Gavin Jones, novinar agencije Reuters.

Izjava

Senat potrdil starega bančnega mačka za predsednika italijanske vlade
 / 18. 2. 2021
Grillova odločitev, da stranka kot premierja podpre Maria Draghija, bivšega guvernerja Evropske centralne banke, je razjezila Davida Casaleggia, sina soustanovitelja gibanja Gianroberta Casaleggia. Ta je po očetovi smrti podedoval podjetje Casaleggio associati, ki si lasti računalniško firmo Rousseau System, ta pa upravlja s strankinim spletnim sistemom za glasovanje. Več o tem Jones.

Izjava

Kljub temu, da M5S krši svoja »ustanovna načela«, kadar jim to pač ustreza, najpogosteje pa zato, da se obdržijo na oblasti, jim je v letih sodelovanja in vodenja vlad vendarle uspelo izpolniti nekaj svojih predvolilnih obljub. Komentira Petrovec.

Izjava

V novo prihodnost bo gibanje tako najverjetneje popeljal Giuseppe Conte. Kot rečeno, gre za odvetnika, ki pred vodenjem vlade ni imel političnih izkušenj, pa tudi do sedaj še ni pokazal kakih posebnih stališč. Po mnenju Petrovca bo tako njegovo vodenje M5S velika uganka.

Izjava

Super Mariovo prebijanje skozi stopnje zvezdnega sveta najbrž še zdaleč ni končano.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness