Dan SV

Oddaja
15. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Danes je praznik Slovenske vojske. Osrednja slovesnost je potekala včeraj v Cerkljah ob Krki, kjer je prisotne zabavala Nuša Derenda z orkestrom Slovenske vojske. Številne vojašnice so danes odprle svoja vrata obiskovalcem, minister za zunanje zadeve Miro Cerar pa je na pristojnem odboru državnega zbora razglasil, da se bodo naši vojaki najverjetneje vrnili z misij v Maliju in Libanonu. Če ob današnjem dnevu pogledamo trenutno bilanco glavnega obrambnega organa v sestavi, lahko ugotovimo sledeče: ena interpelacija proti obrambnemu ministru, eno naznanilo policiji zoper podpredsednika komisije za nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami Žana Mahniča s strani Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo in ena kontroverzna odstavitev poveljnika poveljstva brigadirja Mihe Škerbinca.

Ob prazniku smo z novinarjem Večera in poznavalcem obrambno-varnostne strukture Alešem Kocjanom in upokojenim brigadirjem Slovenske vojske Janezom Kavarjem prevpraševali zadnjo afero v vojaških logih in splošno stanje vojske.

Prej omenjeno interpelacijo, naznanilo policiji in odstavitev lahko povežemo z imenovanjem Alenke Ermenc na čelo generalštaba Slovenske vojske. Kmalu po njenem nastopu so se v nekaterih medijih pojavila ugibanja o njenem zdravstvenem stanju. Hitro za tem je bil zamenjan poveljnik poveljstva Miha Škerbinc. Najprej je minister za obrambo Karl Erjavec kot razlog za njegovo razrešitev navajal nočno streljanje na Počku, a je kasneje svojo izjavo spremenil in navajal izgubo zaupanja. Po mnenju Aleša Kocjana gre za krotenje nezadovoljstva in vzpostavljanje discipline. Vlada si namreč ne more privoščiti zamenjave Ermenc.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness