Danska denarna pralnica

Aktualno-politična novica
pranje denarja
2. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd
ustavni zakon za zaščito NLB in njega dolga brada
 / 23. 3. 2018

Direktor Danske Bank Thomas Borgen je včeraj dokončno odstopil s položaja, nadomestil pa ga je Jesper Nielsen. Borgenov odstop prihaja po izbruhu afere, v kateri je prišlo na dan, da je pri večini transakcij, ki jih je v zadnjih devetih letih opravila podružnica Danske Bank v Estoniji in so skupaj znašale 200 milijard evrov, po vsej verjetnosti šlo za pranje denarja. Danske Bank je že opravila notranjo preiskavo, ki jo je vodilo podjetje Bruun & Hjejle, ki je pred tem opravljalo funkcijo svetovalca banki, Evropski parlament pa je danes napovedal sprožitev lastne. Interna raziskava banke zaključuje, da njen direktor Borgen ni kršil zakonskih obveznosti.

Laure Brillaud iz Transparency International razloži, da je poročilo ugotovilo, da banka ni ustrezno ukrepala ob sumu pranja denarja.

Izjava

Do zaključkov, da je banka slabo implementirala pravila proti pranju denarja, je prišla medvladna Projektna skupina za finančno ukrepanje. Zagotovo krivda za to pade na upravo banke, pomembno vprašanje pa je, če so notranji nadzorni organi opravili primeren nadzor in prijavili napake.

Izjava

Največjo napako uprave banke John Christensen iz Tax Justice Network vidi predvsem v ignoriranju transakcij v okviru Danske Bank, ki so zelo očitno nakazovale na nepravilnosti in pranje denarja.

Izjava

luxleaks justice antoine deltour
Deltour in Halet ponovno obsojena
 / 16. 3. 2017

Razkritje afere je po dolgoletnem neukrepanju vrha banke omogočil žvižgač Howard Wilkinson, nekdanji vodja trgovinskih poslov Danske Bank za Baltik. Wilkinsona je na pričanje povabil tudi Komite za finančni kriminal, davčne utaje in izogib davkom Evropskega parlamenta. Komite bo v zvezi s preiskavo žvižgača izprašal 21. novembra.

Transakcije strank iz tujine prihajajo v veliki meri iz Rusije, med njimi so na primer transakcije Igorja Putina, nečaka ruskega predsednika, transakcije iz Azerbajdžana, iz družbe v Združenem kraljestvu in od drugod.

Izjava

Christensen razloži, da pravila bankam nalagajo dodatno pozornost, kadar so v transakcije vključene politično izpostavljene osebe.

Izjava

Transakcije, povezane z Združenim kraljestvom, prihajajo iz družbe Lantana Trade.

Izjava

Družba z omejeno odgovornostjo je oblika družbe, ki je bila v Veliki Britaniji večkrat izrabljena za zakrivanje identitete članov, razloži Christensen.

Izjava

Evropska komisija je že naročila Evropskemu bančnemu organu, naj izvede preiskavo o aferi Danske Bank. Organ je bil sicer z novo evropsko direktivo proti pranju denarja, ki jo je Evropski parlament sprejel avgusta, preoblikovan, obenem pa so mu bile dodeljene večje kompetence. Spremembe razloži Brillaud.

Izjava

Evropska direktiva proti pranju denarja poleg preoblikovanja Evropskega bančnega organa spreminja tudi nekatera pravila v zvezi s transparentnostjo poslovanja, razloži Tove Maria Ryding iz organizacije Eurodad.

Izjava

Vendar v novi direktivi še vedno obstajajo luknje, ki jih posamezniki lahko izrabijo za zakrivanje identitete, razloži Ryding.

Izjava

Brillaud problem regulacije pranja denarja v Evropski uniji vidi predvsem v implementaciji pravil.

Izjava

Današnji Offsajd zaključi Ryding s pozivom k večji regulaciji in vlogi držav pri prepoznavanju in preprečevanju pranja denarja.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.