Davki, smrt, Netanjahu

Aktualno-politična novica
29. 11. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Benjamin Netanjahu po zmagi na izraelskih volitvah sestavlja vladno koalicijo. Sklenil je že koalicijski pogodbi s strankama Judovska moč in Nóam. Najpomembnejši izraelski politik zadnjih dvajsetih let je s svojim Likúdom namreč na začetku meseca zmagal na parlamentarnih volitvah in tako dobil mandat za sestavo nove vlade. Stranka Likud nekdanjega in bodočega predsednika izraelske vlade je na že petih parlamentarnih volitvah v zadnjih štirih letih dobila 32 sedežev, Netanjahujeva predvolilna koalicija pa je dobila 64 od 120 sedežev v knesetu. Verska sionistična stranka, Judovska moč in Nóam, ki so na volitvah kandidirale združeno, so dobile štirinajst sedežev, stranka Šas enajst, Združena tora judaizma pa sedem sedežev. Omenjene štiri stranke naj bi se po napovedih združile v koalicijo, ki mora biti sestavljena do sredine decembra. 

Na drugo mesto se je s 24 sedeži uvrstila liberalna stranka Ješ Atíd pod vodstvom začasnega premiera v odhajanju Yairja Lapida. Ponovna izvolitev pomeni Netanjahujevo vrnitev na oblast po začetku sojenja zaradi korupcije in 14-mesečnem delovanju v opoziciji. Razloge za Netanjahujevo vnovično zmago na volitvah pojasnjuje John Lyndon, direktor Zavezništva za mir na Bližnjem vzhodu in gostujoči profesor na londonskem King’s Collegu.

Izjava

O izraelsko-jordanskem dogovoru o prodaji vode in izraelski »vodni politiki«
 / 17. 7. 2021

Pogajanja s koalicijskimi partnerji sicer še potekajo, je pa Netanjahujeva stranka Likud že podpisala dva koalicijska sporazuma. Prvi dogovor, ki na mesto ministra za varnost in policijo postavlja močno protiarabsko naperjenega Itamarja Ben-Gvira, je bil podpisan s skrajno desno stranko Judovska moč. V pristojnosti Ben-Gvira bo tako nadzorovanje dela policije in paravojaških varnostnih sil, ki z izraelsko vojsko delujejo na palestinskih ozemljih. Brutalna represija izraelske policije in vojske nad Palestinci bi se tako lahko še zaostrila. Ben-Gvir je namreč v preteklosti že pozval k priključitvi celotnega Zahodnega brega Izraelu. 

Izjava

Kultiviramo pomorski sporazum med Libanonom in Izraelom
 / 28. 10. 2022

Drugi sporazum je Likud sklenil z versko-nacionalistično stranko Nóam. Njen voditelj Avi Maóz bo postal namestnik predsednika vlade in znotraj premierjevega kabineta vodil novoustanovljeni organ za »judovsko identiteto«. Prevzel bo tudi vodenje Nacionalnega centra za judovske študije, identiteto in versko spreobrnitev. Tako bo odgovoren za krepljenje judovske identitete med Izraelci in na novo priseljenimi v državo. Sprejeta koalicijska dogovora napovedujeta najbolj desno vlado v zgodovini Izraela. 

Izjava

Bezalel Smotrich, vodja Verske sionistične stranke, kot pogoj za pridružitev koaliciji zahteva, da sam postane minister za obrambo, čemur močno nasprotujejo Združene države Amerike. Verska sionistična stranka zahteva tudi reformo sodnega sistema, ki bi parlamentu z navadno večino omogočila zaobiti sodbe vrhovnega sodišča. Tako Netanjahu kot Smotrich si želita ukinitve kaznovanja goljufije in zlorabe zaupanja, česar je obtožen Netanjahu, in zagotovitve imunitete pred sodnim pregonom trenutnim ministrom, poslancem in predsedniku vlade. 

Izjava

Benjamin Netanjahu je od leta 2020 v postopku sojenja zaradi obtožb o sprejemanju podkupnine, prevar in zlorabe zaupanja. Ali bo zaradi svojega premierskega položaja prejel imuniteto pred sodnim pregonom, še ni znano. Tudi v primeru, da sodišče imuniteto odobri, ta ne bo veljala za pretekle in še tekoče primere. Kljub temu pa bi sodniki lahko odločili, da je premiera neprimerno obtožiti na podlagi zakona, ki ne velja več. 

Izjava

O etiopskih judih, rasizmu in izumetničenosti Izraela
 / 23. 2. 2022

Desničarska versko-nacionalistična koalicija se bo tako v Izraelu udejanila kot kaže do konca tekočega leta. Vendar to za odnos države do palestinskega prebivalstva verjetno vendarle ne pomeni tako hudega udarca, saj je genocidalna naravnanost do Palestincev inherentna vsem izraelskim strankam in koalicijam. Bo pa nova koalicija, ki si zastavlja velikopotezne cilje spremembe državne ureditve, z gotovostjo dober preizkus dejanske demokratičnosti »edine demokracije na Bližnjem vzhodu«, kakor sama sebi pravi apartheidska država.

OFFsajd je pripravila vajenka Lara, mentoriral je Fin.

foto: Avi Ohayon, Flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness