(De)kriminalizacija prostitucije v Franciji

Oddaja
7. 4. 2016 - 17.24
 / OFFsajd

Francoski parlament je včeraj sprejel zakon, ki preureja status prostitucije v državi. Novost je kriminalizacija plačila spolnih uslug, pri čemer pa sama dejavnost prostitucije ostaja dovoljena. Kazen v primeru plačila za usluge prodajalca/ke mesenih užitkov bo tako dosegla 1.500 evrov - oziroma 3.750 evrov, če bodo kršitelja pri kaznivem dejanju zasačili večkrat. Zagovorniki zakona želijo s temi potezami zaščititi seksualne delavke in delavce, prav ti pa so z novim zakonom najbolj nezadovoljni. Več o samem zakonu Luca Stevenson iz Mednarodnega komiteja za pravice spolnih delavcev v Evropi.

Izjava.

Visok delež ponudnikov spolnih uslug v Franciji prihaja iz tujine, predvsem iz Vzhodne Evrope, Afrike in Latinske Amerike. Ena od glavnih utemeljitev za spremembo zakona je ravno varnost migrantk in migrantov, ki delujejo v prostituciji.

Izjava.

Zakon tako predvideva mehanizme integracije, med drugim tudi finančno pomoč spolnim delavcem, ki ne najdejo zaposlitve, za kar bo iz proračuna namenjenega 4,8 milijona evrov. Prav tako pa bodo ponudnikom spolnih uslug iz tujine podelili šestmesečna dovoljenja za bivanje v Franciji. Ali so lahko takšni mehanizmi uspešni?

Izjava.

Nova francoska zakonodaja sicer ni nova na evropski ravni - tako imenovani švedski model kriminalizacije strank se je v Evropi prvič pojavil na Švedskem leta 1999, sledile so ji še Norveška, Islandija in Velika Britanija. Kakšne so izkušnje teh držav, pojasni Mojca Pajnik z Mirovnega inštituta.

Izjava.

Sindikati spolnih delavcev že dalj časa vztrajno opominjajo, da kriminalizacija prostitucije oškoduje predvsem spolne delavce, četudi so tarče sile zakona stranke. Kakšen je status spolnega dela v Evropi in o pobudah za njegovo dekriminalizacijo, za današnji OFFsajd zaključi Stevenson.

 

Izjava.

 

 

OFFsajd sta pripravila Jošt in vajenka Sara.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja itak.."prave" muškarčine, koje jebu, koga stignu, bi morale vedno "dobiti" džabe, aneda, ne pa, da plačujejo za neki, kar jim "itak" pripada, tko, po naravi, tudi v francoziji..v deželi, v kateri se še vedno menda hvalijo, da premorejo najobsežnejši slovar fukarije..kako da ne, v franciji so vedno raje fukarili kot mislili (eh..kaj pa delez, altiser, lakan, bart...itn???..boste rekli in vam odgovorim..natanko!).

Pas de probleme

Izvoli da voli ko god koga voli kako voli

Spet ta Stevenson. Dajte še koga drugega najt, ki ni plačan za to pro-zvodniško propagando.

zakaj točno svoj nos vihljaš?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness