Delavske pravice med jeklom in kromom

Aktualno-politična novica
24. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Predstavniki zaposlenih v podjetju Štore Steel se po več krogih pogajanj z vodstvom podjetja niso uspeli dogovoriti o dvigu plač, zato je stavkovni odbor za deseti avgust napovedal celodnevno stavko. Zaposleni zahtevajo 25-odstotni dvig osnovne plače, za zaposlene v jeklarni pa zaradi težkih delovnih pogojev tudi postavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega količnika pogojev dela, pojasnjuje Gvido Novak, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije.

Izjava

Prva napovedana dveurna opozorilna stavka 25. maja je bila odpovedana, ker je uprava družbe tistim, ki bi stavkali, zagrozila z odpovedjo delovnega razmerja, češ da je stavka nezakonita. Konfederacija sindikatov Slovenije je to potezo vodstva družbe prijavila pristojni inšpekciji, ki je izvedla izredni inšpekcijski nadzor 28. maja. Po obisku inšpektoric se je vodstvo podjetja zavezalo k pristopu k pogajanjem s stavkovnim odborom delavcev, a do pogajanj ni prišlo, ker vodstvo predsedniku KSS Gvidu Novaku kot predstavniku sindikata ni dovolilo sodelovanja v pogajanjih. Pojasni slednji.

Izjava

KSS je tako zaradi domnevnih kršitev zakona o stavki in pravic stavkajočih delavcev Okrožnemu državnemu tožilstvu v Celju podala kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in Borisa Kumerja, hkrati pa je od vodstva podjetja zahtevala podatke o dobičku pred obdavčitvijo, vseh prihodkih podjetja in odstotku mase plač, ki pa jih ti načrtno niso posredovali.

Izjava

Delavce, zaposlene v podjetju, sicer predstavljata dva sindikata: Konfederacija sindikatov Slovenije, krajše KSS, in Sindikat kovinske in elektroindustrije, krajše SKEI. Vodstvo podjetja je po prvi napovedani stavki delavcev, zaposlenih v jeklarni, pogajanja o dvigu plače začelo s SKEI, KSS pa so povabili le k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi, pojasnjuje Gvido Novak.

Izjava

Delavci, zaposleni v jeklarni, ki delajo v težkih delovnih pogojih ob jeklarskih pečeh pri visokih temperaturah, sicer v štirih tedenskih izmenah ob koncu meseca zaslužijo tisoč evrov. Vodstvo podjetja je tej skupini zaposlenih v junija vzpostavljenih pogajanjih s stavkovnim odborom in sindikatom KSS ponudilo le sedemodstotno zvišanje osnovne plače in zvišanje količnika za jeklarje za eno do dve točki. Slednjim, združenim v sindikatu KSS, ponujeno ni bilo sprejemljivo, je odločen Gvido Novak.

Izjava

So pa dvig dodatka za delovne razmere sprejeli v sindikatu SKEI in vodstvo podjetja je v začetku julija zadovoljno zatrdilo, da se je s kompromisnim dogovorom zahtevam stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v jeklarni približalo za več kot polovico. Gvido Novak se s tem ne strinja in zagotavlja, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja le štiri odstotke, še bolj okleščeni pa so dodatki za težke delovne pogoje.

Pogovor s sindikalistom iz ITW Metalflex Tolmin
 / 15. 7. 2017

Izjava

So pa v Sindikatu kovinske in elektroindustrije pripravljeni veliko bolj odločno braniti pravice delavcev do izboljšanja delovnih pogojev v podjetju Kovinoplastika Lož v Starem trgu pri Ložu. Njegovemu podpredsedniku Alešu Hogeju, sicer tudi predsedniku sveta delavcev, zaposlenih v podjetju, je uprava družbe po večmesečnih pritiskih na delovnem mestu in izven njega včeraj le vročila izredno odpoved delovne pogodbe. Očitajo mu kršitve obveznosti iz naslova delovnega razmerja, pojasni slednji.  

Izjava

Hoge je namreč želel v imenu zaposlenih z vodstvom družbe izpogajati novo kolektivno pogodbo, v kateri so kot prednostne obravnavali naslednje štiri točke.

Izjava

Vodstvo družbe je sindikalnega zaupnika Hogeja po njegovih besedah želelo diskreditirati tudi zaradi vztrajnega odpora proti spreminjajočim se delovnim pogojem od prevzema podjetja s strani finskega investicijskega sklada KJK. Novo vodstvo je namreč po 12 letih želelo spet uvesti galvanistični proizvodni obrat, v katerem bi izdelke obdelovali z zdravju nevarnim kemičnim elementom kromom šest. Delavci so se temu uprli, več Hoge.

Izjava

Sicer so delavci od vodstva podjetja zahtevali tudi dvig osnovne plače za 0,57 evra na uro, pri čemer bi se odstotki dodatka za delovno uspešnost računali od osnovne plače delavca. Tretjega julija so v spontanem protestu v podporo Hogeju delavci začasno ustavili proizvodnjo in zahtevali sestanek z vodstvom. Vodstvo podjetja je po tem poleg Hogeja pritisnilo tudi na druge delavce.

Izjava

Na protestnem shodu 13. julija so poleg zaposlenih v Kovinoplastiki Lož sindikalistu Alešu Hogeju podporo izkazali tudi v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper ter Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije. Hoge upa, da bo ob podpori in pritisku drugih sindikalnih organizacij obdržal svojo službo, še posebej zato, ker so bili očitki vodstva podjetja o domnevnih krištvah deljenje predvolilnega gradiva, hoja po nakupih in dopust na morju. Podpore drugih sindikatov si ob trenutnem razvoju dogodkov želi tudi Gvido Novak v jeklarni Štore Steel.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness