Do deset, do sto, do konca

Oddaja
hojsic
20. 7. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Zakaj današnje glasovanje v DZ ob ustavnih presojah napoveduje tudi vročo referendumsko jesen
 / 7. 7. 2021
Ustavno sodišče je na pobudo Sanje Fidler in Irfana Beširevića presojalo o ustavnosti vladnih odlokov o omejitvah gibanja iz obdobja od konca februarja do prve polovice maja ter ugotovilo, da so bili odloki v neskladju z ustavo. Natančneje je sodišče obravnavalo dva odloka, ki sta prepovedovala shode oziroma omejevala udeležbo na shodih na deset ljudi. Z večino šestih proti dvema sodnikoma je sodišče ugotovilo, da sta bila odloka sicer sprejeta z “ustavno dopustnim razlogom” preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, vendar bi lahko vlada to storila na drugačen način, recimo z razdeljevanjem mask in zagotavljanjem dovolj prostora za vzdrževanje varnostne razdalje. V odzivu na objavo odločbe je notranji minister Aleš Hojs s spoštovanjem do ustavnega sodišča pojasnil, da si ne bo pustil dajati nasvetov.

Izjava

Odvetnica Jasna Zakonjšek, ki je Fidler in Beširevića zastopala na sodišču, poudarja, da pri odločitvi ne gre za dajanje prednosti pravici do zbiranja pred pravico do zdravja, temveč za iskanje sorazmernosti med pravicama.

Izjava

Vložitelja sta z odločitvijo sodišča zadovoljna. Več o tem Beširević.

Izjava

Sanja Fidler opozori na dejstvo, da ljudem, ki so bili kaznovani zaradi kršenja po novem neveljavnih odlokov, kazni ne bodo povrnjene.

Izjava

O odločitvi Ustavnega sodišča, da je šolanje na dalajvo vlada udejanila prez praven podlage
 / 7. 12. 2020
Ni prvič, da so bili vladni odloki postavljeni pod vprašaj na sodišču, in ni prvič, da je bilo razsojeno o njihovi nezakonitosti oziroma neustavnosti. Že decembra je namreč ustavno sodišče ugotovilo, da je vlada na nepravilen način podaljševala zapiranje šol, in ji dalo tri dni časa za sprejem ustreznih pravnih podlag za tovrstne omejitve. Spomladi smo bili priča protestu mariborskih dijakov, zoper katere so bili sproženi prekrškovni postopki kljub njihovemu nošenju mask in upoštevanju varnostne razdalje na shodu v podporo odprtju šol. Okrajno sodišče je nato postopek ustavilo brez izreka kazni. V maju je nato ustavno sodišče odločalo o Zakonu o nalezljivih boleznih, na podlagi katerega so bili odloki sprejeti. Več o tem Zakonjšek:

Izjava

Pravna mreža za pomoč kršiteljem neveljavnih vladnih odlokov
 / 26. 1. 2021
Fidler in Beširević sta se za pravno pomoč obrnila na Pravno mrežo za varstvo demokracije, v katero je povezanih več nevladnih organizacij. Mreža nudi pomoč prav ljudem, kaznovanim zaradi javnega udejstvovanja, prav odločba ustavnega sodišča pa naj bi omogočila ustavitev tovrstnih kazenskih postopkov. Več o tem Anuška Podvršič iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, ki je del pravne mreže:

Izjava

Omenjeni odloki ne veljajo že dobra dva meseca. Če ste na podlagi njih prejeli kazen in je še niste plačali, vam je tako najbrž tudi ne bo treba.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.