Dogovor med palestinskimi političnimi organizacijami v Moskvi

Oddaja
23. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Pogovori med palestinskimi političnimi organizacijami so na pogajanjih v Moskvi rezultirali v sporazumu o sestavi skupne vlade. Med seboj sprte strani naj bi sestavile skupni Palestinski nacionalni svet, ki bo določil vrhovno politično in diplomatsko telo, torej Izvršni komite Palestinske osvobodilne organizacije. V pogovorih so sodelovale skupine, kot je Islamski džihad, v skupni vladi pa naj bi sedaj sledeč dogovoru bili tudi organizaciji Fatah in Hamas, ki sta si v laseh od volitev leta 2006.

Po tem ko je leta 2006 Hamas zmagal na volitvah, je med dotičnima organizacijama sledil konflikt. Ta se je med drugim končal v razporeditvi območij, v okviru katere je Gaza prišla pod nadzor Hamasa, medtem ko je Fatah prevzel provizorični nadzor nad Zahodnim bregom. Formalno gledano so bili sicer dogovori med sprtima palestinskima organizacijama v preteklosti že doseženi, vendar je bila težava vedno v udejanjanju. Težavna vprašanja namreč vzniknejo šele s konkretnimi vprašanji razporeditve položajev in razporeditve moči. Možnost morebitnih dejanskih učinkov pojasni Mahmoud Jaraba iz Friedrich-Alexander univerze:

Izjava

Četudi na ravni vsebine v dogovoru ni bistvenih novosti, pa je novost, da so se pogovori odvili v Moskvi. Med zahtevami palestinskih strani so bile med drugim naslovljene tudi najave Donalda Trumpa o premestitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Jeruzalem je namreč razdeljen na dve administrativni coni, to je na zahodni izraelski in vzhodni domnevno palestinski del. O interesih Rusije Jaraba:

Izjava

Poleg vloge Rusije pa so na pogovore vplivali tudi regionalni in lokalni razlogi. Pojasni Alaa Tartir, direktor Palestinian Policy Network:

Izjava

Raven lokalnih bojev so v nedavni preteklosti med drugim določale tudi volitve. Te so bile sicer do sedaj večkrat prestavljene, potem ko se je spor prestavil na pravno bojišče, kjer je palestinsko visoko sodišče odločilo, da volitve lahko stečejo le v Zahodnem bregu. Fatah namreč na volitvah ni pretirano uspešen, prav tako pa ga pestijo notranji frakcijski boji, ki lahko vplivajo na izid volitev. Današnji OFFsajd zaključi Jaraba:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.