Dogovorjena stavka

Oddaja
stavka
27. 1. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je napovedal stavko, saj vladna stran ni pristopila k pogajanjem o odpravi nesorazmerij med plačami različnih delovnih mest v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. Novembra so sindikati z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem namreč sklenili dogovor, po katerem so takrat predčasno končali pogajanja pod pogojem, da bodo nov krog pogajanj začeli najkasneje 15. januarja letos. Vladna stran tega ni storila, z ministrstva za zdravje so le dan pred rokom pojasnili, da trenutno rešujejo epidemične razmere, zaradi česar naj jim ne bi uspelo začeti pogajanj.

V prvem krogu pogajanj so sindikati dosegli zvišanje plač za približno 200 delovnih nazivov, na katerih je zaposlenih okoli 35.000 ljudi. Največ se bodo povišale plače medicinskih sester v bolnišnični dejavnosti, in sicer od tri do šest plačnih razredov. V socialnem varstvu – to so večinoma domovi za starejše – bo povišanje znašalo štiri plačne razrede. Gre denimo za delovna mesta bolničarjev, medicinskih sester, socialnih oskrbovalk in varuhov. Kot poudarja predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič, to še ni bila uskladitev plač v celotnem sektorju.

Izjava

Prav zato so ob aneksu h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, ki že velja, sindikati skušali zagotoviti, da bi plače uskladili v celotnem sektorju s posebnim dogovorom. Z njim pa so si zagotovili tudi, da v primeru stavke, ki je posledica kršitve dogovora, stavkajočim pripada nadomestilo v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.

Izjava

Poleg takojšnjega pristopa k pogajanjem sindikati zahtevajo še sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu po ločenem dogovoru iz leta 2018. S tem bi zagotovili ne le uskladitev plač, ampak tudi primerno število novih zaposlitev.

Izjava

Ob novembrskem zvišanju plač so se odzvali pri Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, prav tako pa so bili razočarani pri Mladih zdravnikih Slovenije. Prvi so, kakor ničkolikokrat doslej, zahtevali izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema in zagrozili s stavko. Mladi zdravniki pa so navajali celo, da po spremembah nekatere medicinske sestre zaslužijo več kot zdravniki. Irena Ilešič Čujovič pojasnjuje, da je pri novembrskem zvišanju plač tako ali tako šlo za uskladitev s prejnšnjimi višanji, ki so doletela zgolj zdravnike.

Izjava

Primerjave plač zdravnikov in sester niso primerne niti zaradi vsebinskih razlogov.

Izjava

O tem, kako in kdaj bo stavka potekala, bo več znanega jutri, ko se bo sestal stavkovni odbor sindikata.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness