Dolg obvoz do ptujske obvoznice

Oddaja
28. 5. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je okrog tristo prebivalcev ptujskih mestnih četrti Jezero in Spuhlja protestiralo proti, po njihovem mnenju, neznosnim bivanjskim razmeram ob Ormoški cesti. Pred dvema tednoma ustanovljena Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico se zavzema za gradnjo južne obvoznice. Nagel odziv prebivalstva je sprožilo predvsem pozno seznanjenje okoliškega prebivalstva o nadgradnji Ormoške ceste, ki ga načrtuje Direkcija za infrastrukturo. Nadgradnja Ormoške ceste bo vodila v stopnjevanje prevladujočih težav s hrupom, izpušnimi plini, gnečo v prometu, poleg tega pa tudi v večanje že močno prisotnega tovornega prometa z mejnih prehodov Zavrč in Središče ob Dravi.

Prvi protest so prebivalci z razlogom izvedli v nedeljo zvečer, saj naj bi nedeljski večeri prav zaradi sprostitve tovornega prometa ob 22. uri predstavljali enega izmed najbolj neprijetnih terminov bivanja ob Ormoški cesti. Potek protestov nam opiše član odbora Civilne iniciative za ptujsko obvoznico Mitja Krapša.

Izjava

Več o razlogih za protest pove predstavnica civilne iniciative Nada Pignar, ki opozarja na težave, ki jih predpostavlja načrtovana nadgradnja Ormoške ceste glede na zahtevano gradnjo obvoznice.

Izjava

Včerajšnjega protesta se je udeležil tudi ptujski župan Miran Senčar, ki protest in zahteve prebivalcev komentira sledeče:

Izjava

Kot opozori že Pignar, je težava predvsem v tem, da si prebivalstvo že vsaj od leta 2004 prizadeva za gradnjo obvoznice, medtem ko nadgradnja Ormoške ceste napoveduje zgolj to, da bo morebitna gradnja obvoznice prestavljena še dlje v prihodnost. Pignar strne zahteve civilne iniciative, med drugim pa izpostavlja prekrivanje načrtov rekonstrukcije pred okoliškim prebivalstvom, ki naj bi bili izdelani že leta 2007.

Izjava

Razmere bivanja ob Ormoški cesti, po kateri dnevno zapelje tudi do 20 tisoč osebnih vozil in vsaj tisoč tovornjakov, že dolgo težijo okoliške prebivalce. Pignar izpostavlja predvsem naraščajočo obremenitev tranzitnega tovornega prometa in primanjkljaj varnosti.

Izjava

O sodelovanju z Mestno občino Ptuj Pignar ostaja redkobesedna. Občina sodeluje s civilno iniciativo, pri čemer naj bi imeli le en večji nesporazum. Ta je zadeval vprašanje o prepovedi tranzitnega tovornega prometa, ob katerem je občina na začetku odlašala, postopno pa pristala na zahtevo civilne iniciative.

Izjava

Župan Miran Senčar potrjuje preteklo nesoglasje s civilno iniciativo glede prepovedi tranzitnega tovornega prometa. O težavah in možnih rešitvah dodaja sledeče:

Izjava

Vendarle pri vprašanju gradnje obvoznice ni vpletena le Mestna občina Ptuj. Civilna iniciativa pričakovanja glede gradnje južne obvoznice naslavlja tudi na občini Markovci in Videm. Pri tem Pignar opozarja predvsem na realizacijo projektov, in ne zgolj nadaljnjo produkcijo idejnih zasnov.

Gradnja ptujske obvoznice, čeprav prizadevanja potekajo že od leta 2004, še vedno nima oprijemljivega načrta. Medtem ko civilna iniciativa odpira možnost severne ali južne obvoznice, župan Senčar trdi, da možnost severne obvoznice ni mogoča, ker bi ta potekala skozi območje Ranc, kar bi negativno vplivalo na občinski turizem, izvedba južne obvoznice pa se križa z okoljevarstvenimi interesi. Predvidena lokacija gradnje v 600-metrskem pasu posega na območje Nature 2000. Več Pignar:

Izjava

Glede ovire, ki jo pri gradnji predstavlja predviden poseg v območje Nature 2000, Senčar ostaja samozavesten, saj naj bi prepreko premagali s pomočjo mehanizma prevlade javnega interesa.

Izjava

Prebivalstvo poziva h konkretizaciji načrtov gradnje ptujske obvoznice, mestna občina pa se zagovarja z zavlačevanjem poročila prometne študije s strani Direkcije za infrastrukturo.

Izjava

V naslednjem tednu bo potekal sestanek župana z odgovornimi osebami za nadgradnjo Ormoške ceste. V ospredju pogovorov bodo predvsem spremembe, h katerim poziva civilna iniciativa. Za konec, ptujski župan Miran Senčar.

Izjava

Možnost gradnje ptujske obvoznice zaenkrat ostaja negotova. Trenutno v ospredju ostaja vprašanje o izvedbi nadgradnje Ormoške ceste. Kot so izpostavili predstavniki civilne iniciative, so v primeru neustreznih popravkov načrtov pripravljeni na nadaljnje proteste in bodo tudi v bodoče vztrajali s pozivi h gradnji ptujske obvoznice.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness