Dolgi pohod po prostorskem načrtu

Mnenje, kolumna ali komentar
12. 4. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Ljubljanski mestni svet je sprejel izvedbeni del predloga sprememb Občinskega prostorskega načrta. Predlog OPN-ja je moral župan Zoran Janković do včeraj večkrat umakniti z dnevnega reda sej, saj predlog ni imel vseh potrebnih soglasij. Župana je pri načrtih ovirala Šišenska soseska 6 oziroma dejstvo, da ministrstvo za okolje in prostor ni izdalo soglasja k spremembi namenske rabe na štirih lokacijah v omenjeni soseski. Župan je tokrat kar sam predlagal amandma k OPN-ju, po katerem bodo dotične parcele še naprej namenjene parkovni rabi. Amandma je mestni svet tudi sprejel. Iz zloglasnega dogovora med občino in samooklicanim lastnikom zelenih površin v Šiški Bojanom Gjuro tako vsaj za zdaj ne bo nič. Gjura bi po dogovoru občini odstopil velik del površin, ki si jih je prilastil, v zameno za odobritev gradnje štirih vila blokov sredi osrednje zelenice v soseski.

Kljub temu pa novi OPN, ki obsega 1566 strani, napoveduje temeljite posege v mestno tkivo ter dodatno gentrifikacijo in elitizacijo Ljubljane, proti kateri se v različnih predelih borijo lokalne civilne iniciative. V Gameljnah denimo nasprotujejo občinskim načrtom za izgradnjo nove obvoznice, na Metelkovi pa odcepitvi Hostla Celica od avtonomne cone in izgradnji prizidka ter garažne hiše. Poleg tega OPN vključuje gradnjo mnogih stolpnic ob prometnih vpadnicah v mesto, pri katerih največkrat sodelujejo tuji investitorji, ter postavitev dodatnih svetlobnih vitrin okrog avtobusnih postajališč in reklamnih napisov na križiščih. 

Janković je odstop od načrtov v Šišenski soseski 6 na današnji novinarski konferenci utemeljil z dvema razlogoma. Najprej je govoril o tem, da je krivo nasprotovanje stanovalcev.

Izjava

Županu odgovarja Rihard Gerbec, član četrtne skupnosti Šiška iz Slovenske demokratske stranke, ki je sodeloval pri organizaciji odpora soseske do pozidave parkovnih zemljišč.

Izjava

Janković:

Izjava

Martin Valinger, urbanist in mladi raziskovalec na fakulteti za arhitekturo, ki prav tako zavzeto nasprotuje pozidavi šišenskih zelenic, pa opozarja, da odstop od spremembe namembnosti zemljišč še ne pomeni dokončne zmage Šišencev.

Izjava

Poleg tega je moral župan zamrzniti Gjurove načrte v Šiški, ker se je organiziralo lokalno prebivalstvo. Po drugi strani so se mnoge določbe OPN-ja izognile lokalni mobilizaciji.

Izjava

Lokalna skupnost z opozicijo v mestnem svetu na čelu nasprotuje tudi gradnji obvoznice v Gameljnah. OPN gradnjo predvidena po južni strani naselja prek kmetijskih površin, ki so v lasti lokalnih kmetov. V občini so zbrali več kot petsto podpisov proti gradnji obvoznice, kar pomeni skoraj tretjino krajanov. Opozicijski mestni svetnik in član iniciative za zelene Gameljne Dragan Matić pravi, da zdajšnja cesta čez Gameljne ni tovorno obremenjena, zato nova obvoznica ni potrebna.

Izjava

Obvoznica bi prečkala tudi rezervoar pitne vode, kar bi lahko vplivalo na onesnaženost vode. Prav tako bi se lahko povečala poplavna nevarnost, saj gre za poplavno območje. 

Izjava

Janković potrebo po obvoznici umešča v širši cilj, da bi se tovorni promet preusmeril z lokalnih cest.

Izjava

Vendar naj bi imela občina po Matićevih besedah v Gameljnah drugačne interese. 

Izjava

Nova obvoznica bi izboljšala povezavo med Šmartnim in drugimi naselji na gorenjskem obrobju Ljubljane ter Črnučami na severnem bregu Save. Namesto gradnje nove obvoznice bi se občina lahko osredotočila na obnovo Nemške ceste, ki že ima funkcijo obvoznice po severnem obrobju Ljubljane in pelje po južnem bregu Save.

Izjava

Jankoviću kakopak nasprotujejo tudi na Metelkovi. Novi OPN namreč vsebuje širitev Hostla Celica, ki je del Avtonomne cone Metelkova, oziroma kar odcepitev hostla od avtonomne cone. MOL je prek Javnega zavoda Ljubljanski grad tudi lastnik Hostla Celica. Sodelavec z Radia Študent in soavtor oddaje Urbi et orbi Pavel Lipovšek pojasni, kakšni so načrti MOL-a na Metelkovi.

Izjava

Novi OPN nadaljuje ljubljanski trend, po katerem se zaradi gradnje luksuznih poslovnih in stanovanjskih stolpnic dogaja zgoščevanje prostora. OPN tako predvideva novo stolpnico ob Areni Stožice, ki naj bi jo gradil Izet Rastoder, luksuzna stanovanja na območju nekdanje tiskarne Mladinske knjige na Slovenčevi ulici in več stolpnic ob ljubljanskih vpadnicah, denimo stolpnici med Ptujsko in Topniško ob Dunajski cesti nasproti starega bežigrajskega stadiona, kjer danes stoji Petrolova bencinska črpalka. Prav tako je v OPN vključeno območje na Samovi ulici, kjer trenutno še stoji proizvodni obrat Žita. Tam bi podjetje s soinvestitorjem gradilo stanovanjske in poslovne prostore.

Martina Lipnik iz Društva arhitektov Ljubljana pojasnjuje, da občina pri zgoščevanju prostora ne upošteva možnih negativnih vplivov na okolje.

Izjava

Novogradnje so velikokrat tudi na območjih, ki presegajo raven evropskega določila hrupa, česar pa na občini ne upoštevajo. 

Izjava

Gradnje novih cest, kot je gameljska obvoznica, pa so v nasprotju s politiko, ki gradnjo cest predvideva šele potem, ko je javni prevoz v celoti izkoriščen. 

Izjava

Boj za javne površine se nadaljuje.  

OFFsajd je s pomočjo Martina pripravil vajenec Fin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness