Droge nova fronta Frontexa

Aktualno-politična novica
1. 2. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska agencija za mejno in obalno stražo, Frontex, je danes začela novo operacijo v Sredozemskem morju. Operacija Themis bo nadomestila operacijo Triton, s katero je Frontex pričel leta 2014. Pred tem je funkcijo obalne straže in reševalne akcije v Sredozemlju samostojno izvajala italijanska vlada v okviru operacije Mare Nostrum. Ker je finančno breme za državo postalo preveliko, je na pomoč v Sredozemlje v sodelovanju z nekaterimi državami članicami Evropske unije priplul Frontex. V primerjavi z italijansko Mare Nostrum se je Frontexova operacija Triton precej manj posvečala reševanju migrantov na morju in precej več tako imenovanemu nadzorovanju meja. Največji delež operacije Triton se je tako izvajal na kopnem - v obliki identificiranja migrantov.

Tudi nova operacija Themis ni namenjena reševanju migrantov na morju, kar še vedno v največji meri izvajajo nevladne organizacije. Themis se sicer bo večinoma posvečal operacijam na morju, vendar pa bodo slednje usmerjene v boj proti organiziranemu kriminalu, s poudarkom na tihotapljenju drog.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo je bila ustanovljena leta 2005 z namenom varovanja evropskih zunanjih meja. Pojasni Anneliese Baldaccini iz Amnesty International:

Izjava

Pri reševanju migrantov na morju Frontex ne igra ključne vloge, to še vedno po večini počnejo nevladne organizacije. Slednje je Frontex lani obtožil sodelovanja s tihotapci ljudi.

Izjava

V zadnjem času, še posebej od leta 2011 dalje, je Evropska unija razširila pooblastila Frontexa. V ospredje je agencija prišla tudi pri pomôči državam članicam pri vračanju migrantov v državo izvora.

Izjava

Od leta 2005 dalje je Evropski parlament proračun agencije vsako leto povečal. V začetku je proračun znašal 6,2 milijona evrov, leta 2009 že 90 milijonov, lani pa 250 milijonov. Iz tega je razvidno, da je prioriteta Evropske unije predvsem varovanje meja, pove Baldaccini:

Izjava

Glavni razlog za novo operacijo Themis je po besedah Tona Van Lieropa iz Frontexa boj proti organiziranemu kriminalu, zlasti trgovini z drogami.

Izjava

Fokus nove operacije bo delovanje na morju. V primerjavi s prejšnjimi operacijami se bo območje, ki ga bo Frontex pokrival, povečalo, predvsem na območju Jadranskega morja v povezavi s preprečevanjem tihotapljenja drog v Evropsko unijo. Tako Lierop:

Izjava

Frontex naj bi sicer še zmeraj skrbel za iskanje in reševanje migrantov, ko bo to potrebno. Pove Lierop:

Izjava

S tem se ne strinjajo nevladne organizacije, ki menijo, da je namen Frontexovih operacij zaustavljanje migracij. Kot pojasni Tim Luddemann iz nevladne organizacije Sea Watch:

Izjava

Tej oceni pritrjuje Baldaccini, ki izpostavi še, da je Triton v primerjavi z Mare Nostrum pokrival precej manjše območje.

Izjava

V zadnjem letu se je število migrantov, ki pristanejo v Italiji, zmanjšalo za 34 odstotkov. Glavni razlog za to je dogovor med Italijo ter libijsko obalno stražo in lokalnimi milicami, ki migrantom onemogočajo izhod v Sredozemlje. Lierop trdi, da je zmanjšanje števila migrantov moč pripisati samovoljni okrepitvi moči libijske obalne straže in poudari, da Frontex nikakor ne sodeluje z Libijo.

Izjava

Frontex je že leta 2007, kmalu po svoji ustanovitvi, v Libiji pričel z misijo, ki je ocenjevala možnosti tehničnega in operacijskega sodelovanja s takratno libijsko vlado. Po padcu libijskega predsednika Muamarja Gaddafija so se partnerstva z obalno stražo zaključila. Leta 2013 je Frontex sicer poskušal obuditi sodelovanje z libijsko obalno stražo in treniranje libijskih stražarjev, vendar je morala Evropska unija svoje trude zaradi prevelike nestabilnosti v državi premakniti v Tunizijo. Odkar si je libijska vlada opomogla, pa evropska agencija zopet sodeluje z libijskimi represivnimi organi. Frontex je leta 2016 organiziral urjenje za 62 libijskih obalnih stražarjev. Lierop popravi svojo prejšnjo izjavo in pove, da pri tem ni šlo za uradna sodelovanja, ampak le občasna.

Izjava

Zgolj neuradni so tudi dogovori italijanske vlade z libijskimi milicami v obalnih mestih.

Offsajd sta pripravili vajenka Pia in Lana.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness