Drugi zakoni za iste gozdove

Aktualno-politična novica
23. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Danes v prepovedan položaj postavljamo novelo Zakona o gozdovih, ki so jo poslanci sprejeli na včerajšnji seji. Namen novele je predvsem učinkovitejše varovanje gozdov pred naravnimi škodljivci, odprava administrativnih ovir, ki otežujejo odvoz napadene hlodovine iz gozda, in določanje glob za prevelike količine nabranih gozdnih plodov. Sprememba med drugim opredeljuje rastiščni koeficient, ki je podlaga izračuna katasterskega dohodka.

Prva sprememba zadeva odpravo sistema prevoznic. To so prevozni dokumenti, ki morajo spremljati vsak tovor lesa pri transportu iz gozda do kupca in so bili leta 2013 vzpostavljeni zaradi večje sledljivosti lesa. Prevoznice bodo sodeč po noveli zakona nadomestile knjigovodske listine. Več o starem sistemu prevoznic in njegovi spremembi pove državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo Marjan Podgoršek:

Izjava

Naslednja sprememba zadeva določitev rastiščnega koeficienta kot podlago za določitev katastrskega dohodka in vrednosti gozdne nepremičnine. Kakšno vlogo ima rastični koeficient pri določitvi katastrskega dohodka pred uvedbo sprememb, pojasni Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije:

Izjava

Več o uporabi rastiščnega koeficienta, kako deluje zdajšnji sistem določanja davka na katastrski dohodek in zakaj je trenutni sistem potreben spremembe, pojasni Oražem:

Izjava

Tretja sprememba novele zakona se zavzema za pravočasno in učinkovito izvajanje sanitarnih sečenj v poškodovanih gozdovih in  preventivno izvajanje varstvenih del v gozdovih. Kako je deloval dosedanji sistem sanitarnih sečenj in kako bi sprememba z novelo olajšala administrativne težave pri izvajanju sanitarnih sečenj, pojasni Oražem:

Izjava

Kako poteka sanacija gozdov, ki so bili poškodovani v žledolomu na začetku leta 2014, in kakšno škodo je ta naredil slovenskim gozdovom, razloži sekretar Podgoršek:

Izjava

 

Novela zakona vključuje tudi določitev glob tistim obiskovalcem gozda, ki prekoračijo dovoljeno količino nabranih gozdnih plodov, rastlin, mahov in gob. Gre za aktualno temo, ki je v zadnjem obdobju večkrat pritegnila pozornost slovenske javnosti. Trenutno je zakon reguliral le nabiranje gob, nova sprememba pa upošteva tudi gozdne plodove, rastline in mah. Novela zakona odpira vprašanje uspešnega nadzora, ki je trenutno dodeljen gozdarski inšpekciji. Ta ima na voljo le 17 aktivnih inšpektorjev, ki med drugim nadzirajo tudi preostale dejavnosti v slovenskih gozdovih. Zdajšnji nadzor nad nabiranjem gozdnih plodov pojasni Oražem:

Izjava

 

 

 

Razširitev zakona na področju izvajanja glob pa ne zadeva tudi širitve nadzornega kadra v gozdarski inšpekciji. Trenutne pogoje dela inšpekcije in intenzivnost problema zlorab pri nabiranju gozdnih plodov in gob pojasnjuje vodja gozdarske inšpekcije Andrej Drašler:

Izjava

 

 

Več o tem, kako se bo novela zakona izkazala v praksi in ali ta predstavlja dodatne stroške pri upravljanju slovenskih gozdov, pove sekretar Podgoršek:

Izjava

Glede upravljanja slovenskih gozdov v prihodnosti pa Podgoršek dodaja naslednje:

Izjava

 

OFFsajd je pripravil Žiga.

 

*Vir slike: delo.si

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.