Dva požara in smrad

Oddaja
23. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Posnetek

Danes ob sedmi jutranji uri so se pred sortirnico odpadkov podjetja Salomon v industrijski coni Lenart zbrali člani Civilne iniciative narava Slovenskih goric in pripravili shod Za zdravo okolje Lenarta. Povod za protest je bil že drugi požar v podjetju ta mesec. Prvič je zagorelo pred dobrimi 14 dnevi. Obrat je potem v petek obiskal minister za okolje Simon Zajc, nekaj ur za njegovim odhodom pa je sledil drugi požar. Civilna iniciativa in lokalne oblasti se strinjajo, da sta požara kaplja čez rob že nakopičenih težav s tem podjetjem. Župan občine Lenart Janez Kramberger opiše kratko zgodovino podjetja, ki se je nekoč imenovalo Papir Servis.

Izjava

Sortirnico in skladišče je upravljalo invalidsko podjetje Papir servis z Viča. To je bilo sestavni del skupine Krater, ki jo je obvladoval medijski mogotec Martin Odlazek. Leta 2013 po stečaju skupine Krater in njenih hčerinskih družb je bil posel prenesen na podjetje Salomon, ki ima sedež prav tako kot Papir servis v Vevčah v Ljubljani. Darko Lorenčič iz Civilne iniciative Narava Slovenskih goric izpostavi, da se je glavnina težav začela leta 2017, ko je bilo podjetju podeljeno razširjeno okoljevarstveno dovoljenje.

Izjava

Današnji protest, ki sta se ga poleg Civilne iniciative Narava Slovenskih goric udeležila tudi župan občine Lenart Janez Kramberger, lokalni poslanec SDS Franc Breznik in Zveza društev Naša Mura, je bil torej neposredna posledica obeh požarov.

Izjava

Lorenčič izpostavi tudi okoljsko škodljive vidike požarov.

Izjava

Župan Kramberger izpostavi nevarnost za približno 130 zaposlenih, ki v podjetju delajo. Po prejšnjem požaru sta bila dva hospitalizirana zaradi zastrupitve z monoksidom. Kot veliko Odlazkovih podjetij, je tudi to invalidsko - varnostnim standardom bi torej veljalo nameniti še več pozornosti.

Izjava

Župan je zaradi vsega dogajanja že sklical izredno sejo občinskega sveta.

Izjava

Da se lokalnim skupnostim prizna status udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, si želi tudi Civilna iniciativa, ki je na današnjem shodu predstavila svoje zahteve.

Izjava

Poleg močnejše vloge lokalnih oblasti v relevantnih upravnih postopkih civilna iniciativa zahteva tudi takojšen nadzor nad izvajanjem okoljevarstvenega dovoljenja sortirnici Salomon. To je po mnenju iniciative, kot smo že omenili, kršeno na več kot eni točki. Člani iniciative zahtevajo objavo podatkov vseh dozdajšnjih monitoringov s strani pristojnega ministrstva in dosledno upoštevanje direktive o obvladovanju nevarnosti večjih nesreč.

Prebivalce in zaposlene v Lenartu sicer najbolj moti smrad, ki prihaja iz obrata. A ugotavljajo, da v slovenski zakonodaji ni ustrezne opredelitve smradu, niti kriterijev, ki bi določali merljivost prekomernega smradu. Zato odgovorne pozivajo, naj te kriterije in metodologijo vzpostavijo, zaključuje Lorenčič.

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.