Dvojno državljanstvo

Aktualno-politična novica
18. 3. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Iraški predsednik Barham Salih je po odstopu premierja Abdela Abdula Mahdija konec lanskega leta včeraj imenoval še drugega mandatarja v dveh mesecih. Tokrat je mandat podelil Adnanu al Zurfiju. Ta ima sedaj 30 dni časa, da sestavi vladni kabinet, ki ga mora potem potrditi še parlament. V začetku februarja je sicer možnost za sestavo vlade že dobil nekdanji minister za komuniciranje Mohamed Alavi, ki pa od močno razdeljenih parlamentarnih strank ni dobil zadostne podpore.

Največji protesti po padcu Sadama Huseina
 / 8. 11. 2019

Politična kriza v Iraku se je začela lani z množičnimi protivladnimi protesti, ki so povzročili odstop premierja Mahdija. V protestih je zaradi nasilnega odziva varnostnih služb umrlo več kot 260 ljudi, več tisoč jih je bilo ranjenih. Vzrok za nezadovoljstvo v državi so slabe življenjske razmere in sistemska korupcija državnih institucij. Kljub temu da je Irak druga največja izvoznica nafte, živi četrtina prebivalcev pod pragom revščine. Mnogi naj ne bi imeli dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin, kot je denimo pitna voda. Po poročanju medijev naj bi bilo v zadnjih šestnajstih letih poneverjenih 410 milijard evrov, kar je dvakrat toliko, kolikor znaša letni bruto domači proizvod države. Poleg tega se država sooča še s hudim padcem cen nafte, ameriškimi in iranskimi napadi na mednarodna oporišča na iraških tleh ter višanjem števila okuženih s koronavirusom.  

O padcih cen nafte
 / 12. 3. 2020

Novi premierski kandidat Adnan al Zurfi je nekdanji guverner province Nadžaf in sedanji vodja poslanske skupine Nasr ali Zavezništvo zmage, ki jo vodi nekdanji premier Haider al Abadi. V času vladavine nekdanjega predsednika Sadama Huseina je al Zurfi zaradi kazenskega pregona zapustil državo, se kasneje preselil v Združene države Amerike, kjer je dobil drugo državljanstvo, in se vrnil po ameriški okupaciji Iraka leta 2003. Takrat se je pridružil stranki Dawa in bil prvič imenovan za guvernerja. Del koalicije Nasr je postal leta 2018 v času parlamentarnih volitev. Primož Šterbenc, profesor z Univerze na Primorskem, meni, da zaradi pritiskov Irana mandatarju, ki je sicer Ameriki izrazito naklonjen, vlade ne bo uspelo sestaviti.

Izjava

Drugačnega mnenja je iraški novinar Azhar al Rubaie. Meni, da lahko Al Zurfiju uspe le, če bo upošteval zahteve protestnikov. S tem, da bi ga lahko podprli mlajši protestniki, se strinja tudi Šterbenc.  

Izjava

Novi mandatar izrazite podpore s strani šiitov, ki jih podpira Iran, nima – ta prihaja predvsem s strani sunitov in Kurdov, ki sestavljajo približno 20 odstotkov prebivalstva. Med muslimanskim prebivalstvom je šiitov v Iraku okoli 65 odstotkov, sunitov pa 32 odstotkov. Neodobravanja pa je deležen tudi kurdski predsednik Salih, ki je Al Zurfija imenoval. Šterbenc. 

Po sedmih letih je komisija, ki je priskovala vlogo Velike Britanije v iraški vojni, končala svoje delo
 / 7. 7. 2016

Izjava

Najpomembnejšo vlogo pri politiki Iraka poleg ZDA igra Iran, ki je med drugim zaradi ameriških sankcij v izredno slabem položaju in vidi v Iraku potrebnega zaveznika. Iran bo le s težavo dopustil, da bi bil na čelo Iraka postavljen proameriški premier. Šterbenc stanje v Iraku opisuje s pat položajem. Na eni strani je v parlamentu skupina poslancev, ki so pripravljeni upoštevati širšo javnost, na drugi strani pa so proiranski poslanci, ki si političnih sprememb ne želijo. O tem, kako živčno stanje v Iranu vpliva na iraško politiko, Šterbenc.

Izjava

Novi koronavirus, ki počasi paralizira svet, bi lahko v Iraku zaradi krizne situacijo povzročil hitro formiranje nove vlade. Več Azhar al Rubaie.

Izjava

Šterbenc je prepričan, da se bo povojni Irak le s težavo stabiliziral, še posebej, če se bo nadaljevala škodljiva politika Združenih držav Amerike v tej regiji.

Izjava

V primeru, da al Zurfiju ne uspe sestaviti vlade, bo predsednik Salif ponovno imenoval novega mandatarja, ki bo imel na voljo novih 30 dni. 

OFFsajd je pripravila vajenka Ajda.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness