Enakopravnost v Luki Koper

Aktualno-politična novica
23. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Uprava Luke Koper je včeraj proti prvemu sindikalistu Luke Mladenu Jovičiću sprožila postopek za prekinitev delovnega razmerja. Jovičić je sicer član Sindikata žerjavistov in predstavnik delavcev v nadzornem svetu Luke Koper. Uprava se pri tem sklicuje na dolžnost zagotavljanja integritete in enake obravnave vseh zaposlenih v družbi. Proti Jovičiću je bil zaradi vpletenosti v lansko nesrečo, v kateri je umrl delavec enega izmed luških IPS-ov, sprožen disciplinski postopek. Predstavniki zaposlenih so nad odločitvijo uprave ogorčeni in v njej vidijo predvsem pritisk uprave in nadzornega sveta na zaposlene. Govori Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev:

Izjava

Svet delavcev je napovedal, da bo poskus uprave, da odpustijo Jovičića, izpodbijal s pravnimi argumenti:

Izjava

Jovičić je bil kot žerjavist vpleten v lansko nesrečo, v kateri je umrl delavec enega izmed podizvajalskih podjetij v Luki, sicer bolgarski državljan. Poročilo preiskovalca pomorskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Jovičiću ni pripisalo odgovornosti za nesrečo, policija pa svoje preiskave še ni končala. To je tudi eden od razlogov, zakaj predstavniki delavcev v ozadju poskusa odpustitve Mladena Jovičića vidijo pritisk uprave na zaposlene:

Izjava

Poročilo ministrstva ugotavlja, da so bili sicer kršeni nekateri interni varnostni predpisi, a je bila to uveljavljena praksa:

Izjava

Luka Koper ni natančneje pojasnila, zaradi kakšnega zagotavljanja integritete, predvsem pa zaradi enake obravnave vseh zaposlenih v družbi, je bila dolžna začeti postopek za odpoved delovnega razmerja z Jovičićem. Kot pravi Slosar, je Jovičić edini od vpletenih v lansko nesrečo, ki ga Luka želi odpustiti.

Izjava

Odziva Luke Koper nam ni uspelo pridobiti.

Pritiski na Jovičića so se zaostrili z novim nadzornim svetom. Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić je po njegovem mnenju neustrezno vodenje postopka proti Jovičiću navedel tudi kot enega od razlogov za odstavitev prejšnje uprave, ki jo je vodil Dragomir Matić. Razlaga Mirko Slosar:

Izjava

Mladen Jovičić je za lastnika Luke Koper, torej Slovenski državni holding, moteč že dlje časa. Lani mu skupščina delničarjev na predlog SDH zaradi sodelovanja pri blokadi pristanišča leta 2016 ni podelila razrešnice. Začetek postopkov za prekinitev delovnega razmerja sicer ne vpliva na Jovičićevo članstvo v nadzornem svetu:

Izjava    
Posebna okoliščina današnje poteze uprave je tudi to, da se danes v Luki mudi delegacija madžarske vlade. Ta se je pred tem oglasila pri državnem sekretarju na ministrstvu za infrastrukturo Juretu Lebnu, ki skrbi za projekt drugi tir,srečali pa se bodo tudi z vodstvom Slovenskih železnic. O obisku madžarske delegacije Mirko Slosar:

Izjava

Na ministrstvu za infrastrukturo so obisk madžarske delegacije, ki jo je vodil podsekretar za promet na madžarskem ministrstvu za nacionalni razvoj, označili za vljudnostni obisk. Na dnevnem redu je pregled dogodkov glede gradnje drugega tira Divača-Koper, v katero naj bi Madžarska vložila 200 milijonov evrov. Leban jim je pojasnjeval tudi sklepe komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ, ki je od vlade zahtevala pripravo načrta projekta brez udeležbe Madžarske. Direktor podjetja 2 TDK, ki je zadolženo za projekt drugega tira, Metod Dragonja, je v petek povedal, da je vlak za to že odpeljal. Madžarsko sodelovanje je navedeno tudi v prijavi za črpanje evropskih razvojnih sredstev, njihov izstop pa bi lahko pomenil izgubo 109 milijonov evrov sredstev, vezanih na mehanizem skupnega črpanja sredstev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.