Epilog črnogorske afere “Državni udar”

Aktualno-politična novica
13. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ruski neuspeli državni udar v Črni Gori
 / 21. 2. 2017

V četrtek prejšnji teden je višje sodišče v Podgorici po letu in pol sojenja in kar 170 obravnavah, ki jih je v živo prenašala radiotelevizija Črne gore, na pet let zapora obsodilo Andrija Mandića, predsednika stranke Nova srbska demokracija, in Milana Kneževića, predsednika Demokratske narodne stranke Črne Gore, sicer tudi vodjo zveze opozicijskih strank, imenovane Demokratska fronta. Obtožnica ju je skupaj s še enajstimi drugimi obsojenimi dolžila načrtovanja in sodelovanja v domnevnem poskusu državnega udara na demonstracijah pred vladno palačo natanko na dan parlamentarnih volitev, 16. oktobra leta 2016.

Takrat naj bi omenjena ob podpori Eduarda Šišmakova in Vladimirja Popova, sicer nekdanjima agentoma ruske tajne službe GRU, dvema državljankama Črne gore in sedmimi srbskimi državljani, domnevnimi pripadniki četniškega gibanja, skušali izvesti državni udar na kabinet črnogorskega premiera Milana Đukanovića in s tem preprečiti vstop Črne gore v NATO.

Protivladni protesti v Podgorici
 / 25. 2. 2019

Skupina naj bi ob podpori voditeljev Demokratske fronte organizirala zborovanje, med katere naj bi se pomešalo sto oseb s 50 kalašnikovi in 50 pištolami. Denar za orožje naj bi priskrbel Šišmakov. V parlamentu bi se Demokratična fronta zabarikadirala in pozvala druge opozicijske stranke, da se ji pridružijo. Đukanovića in njegov kabinet bi nato aretirali in jim sodili. Tožilstvo je med postopkom trdilo, da je za načrtovani državni udar vlada izvedela le štiri dni prej in nato ukrepalo z aretacijami 20 srbskih in črnogorskih državljanov. Da gre pri procesu za več postopkovnih napak, pojasni Vladimir Žugić, novinar dnevnika Vijesti.

Izjava

Saša Sinđelić, kronska priča obtožnega postopka, je na več obravnavah oktobra 2017 odgovornost za načrtovanje puča naprtil Eduardu Šišmakovu. Na sojenju oktobra 2017 je pričal o domnevnem sporočilu iz marca 2016.

»V tem sporočilu mi je Edi Šišmakov napisal nekako takole: 'Dovolj je tega, v Črni gori mora ljudstvo priti na ulice in zrušiti oblast te kriminalne tolpe in Đukanovića.' Glede volitev pa mi je dejal: 'Pomagali smo Demokratični fronti, a niso mogli zmagati, ker je Đukanović vedno goljufal. Če pa bi slučajno zmagali, bi jih napadle kriminalne skupine, ki so povezane z Đukanovićem.

Črnogorski parlament je nato na pobudo vlade februarja 2017 izglasoval odvzem poslanske imunitete Andriji Mandiću in Milanu Kneževiću, vodjema opozicijskega zavezništva Demokratična fronta. Posebno tožilstvo, vzpostavljeno po poskusu udara, je zapisalo, da oba sumi ustanovitve kriminalne organizacije ter poskusa spodkopavanja ustavnega reda in varnosti Črne gore. Sogovornik Vlado Žugić pojasnjuje, da naj bi tožilstvo v postopku predstavljene priče prislilo v lažna pričanja.

Izjava

Saša Sinđelić je namreč na srbski komercialni televiziji HappyTV izjave na višjem črnogorskem sodišču večkrat zanikal in trdil, da jih je izjavil pod prisilo.

Izjava

S tem se strinja tudi Matija Miljanić, nekdanji urednik aktualno politične redakcije bratskega radia KRŠ iz Podgorice.

Izjava

Proces proti organizatorjem domnevnega državnega udara naj bi bil tako sprožen z namenom oslabitve sicer dokaj uspešne opozicijske zveze strank, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila 20 odstotkov glasov volilnih upravičencev.

Izjava

Podobno naj bi tudi obsodbe srbskih državljanov, ki jih je črnogorsko tožilstvo povezalo s četniškimi gibanji, služilo očrnitvi prosrbskih strank, aktivnih na črnogorskem političnem parketu, meni Vlado Žugić.  

Izjava

S to instrumentalizacijo se vzpostavlja prepad med proevropsko pozicijo Mila Đukanovića in njegove politične opcije ter prorusko pozicijo opizicijskih strank.  

Izjava

Na prihodnjih parlamentarnih volitvah bo tako Demokratska fronta kot doslej najmočnejši črnogorski opozicijski igralec najverjetneje izgubila svoj primat. Đukanovićeva vladajoča DPS pa se bo morala soočiti z novimi opozicijskimi igralci, zaključuje Matija Miljanič.

Izjava

Kakšno ofenzivo za delegitimacijo slednjih si bo morala izmisliti vladajoča koalicija Mila Đukanovića, bomo izvedeli v slabem letu. Parlamentarne volitve bodo namreč potekale jeseni 2020.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Neki je s posnetkom čudno, a lahko reupload?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.