Evropa nad ruske medije

Oddaja
25. 6. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska unija vedno bolj trepeta pred rusko propagando. Sledeč raziskavam javnega mnenja, skoraj polovica Francozov za konflikt v Ukrajini obtožuje Kijev, enako meni dobra tretjina Nemcev. V Grčiji naj bi večina prebivalstva bolj zaupala Rusiji kot Evropski uniji. Za Evropsko unijo strah vzbujajoč delež takšnih ljudi je mogoče najti tudi v Italiji, na Madžarskem in Slovaškem. Takšne rezultate evropski voditelji pripisujejo agresivni ruski propagandi na stari celini. Služba Evropske unije za zunanje delovanje je zato pripravila načrt nasprotovanja domnevnim ruskim kampanjam dezinformiranja.

Novinar EUobserverja Andrew Rettman opiše glavne točke dokumenta z naslovom Akcijski plan za strateške komunikacije:

Izjava

Prenova regulatornih mehanizmov v praksi pomeni učinkovitejše sankcioniranje ruskih medijev. Evropske oblastne strukture pri tem izpostavljajo, da je akcijski plan namenjen nasprotovanju dezinformiranja, torej preprečevanju širjenja neresničnih informacij.

Kljub temu je utemeljena skrb, da bodo takšni mehanizmi uporabljeni za cenzuriranje Evropi neprijaznih pogledov na dogajanje. Britanski Ofcom, ki je zadolžen za reguliranje medijskega prostora, je ruski televiziji Russia Today že dvakrat zagrozil s prekinitvijo licence. In to ne zaradi neresničnosti njihovih navedb, temveč zaradi nepristranskosti. Obtožili so jih, da med poročanjem o Ukrajini niso dovolj časa namenili predstavitvi mnenja vlade v Kijevu.

A kot opiše Rettman, so bile takšne sankcije do zdaj kljub vsemu izjemni primeri:

Izjava

No, zdaj Evropska unija takšne sankcije namerava sistematizirati. Poleg tega se odprto spušča v vode očitno pristranskega podajanja informacij, ki jih očita ruskim medijem. Kot smo slišali že na začetku, bo ustanovljena posebna skupina, zadolžena za razpečevanje propagandnega materiala s proevropsko vsebino. Poseben fond bo namenjen tudi financiranju tako imenovanih neodvisnih, a bržkone proevropskih medijev. Rettman pove nekaj podrobnosti o teh načrtih:

Izjava

A za nepristransko primerjavo propagandnih mašinerij je k tem 10 milijonom treba prišteti še financiranje evropskih državnih medijev, ki delujejo na enakem, pogosto pristranskem načinu poročanja kot domnevno zavajujoči ruski mediji. BBC, samo ena od zahodnih državnih medijskih hiš, je imel na primer lani za približno 20 odstotkov večje financiranje od Russia today. Primerjava proračunov celotnega prozahodnega in proruskega propagandnega aparata pa pokaže neravno igralno polje, ki ga Evropska unija s sistematiziranjem sankcioniranja ruskih medijev dodatno upogiba v svoj prid.

Kljub tem dejstvom in potencialno nedemokratičnim težnjam, ki jih izraža akcijski plan, pa nekatere države zahtevajo še trše postopanje. Zaključi Rettman:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness