Finska vladna juha, ki se na volitvah skuha

Aktualno-politična novica
15. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Na Finskem so znani rezultati nedeljskih parlamentarnih volitev. Z drobceno prednostjo 0,2 odstotka glasov je ob 72-odstotni volilni udeležbi slavila stranka Socialnih demokratov nekdanjega sindikalista Anttija Rinne, ki je prejela 17,7 odstotka glasov oziroma 40 poslanskih mest, enega več kot nacionalistična Stranka Fincev, ki jo vodi osrednji retorik protipriseljenske in do podnebnih sprememb skeptične politike Jussi Halla-aha. Na tretje mesto so je uvrstila konservativna Nacionalna koalicija Petterija Orpa, ki je s 17 odstotki prejetih glasov osvojila 38 parlamentarnih sedežev. Sredinska stranka premiera Juhe Sipile, ki je mesec pred volitvami odstopil, a na prošnjo predsednika Saulija Niinistöja opravljal tekoče posle, je doživela polom in s 13,8 odstotka glasov število svojih poslancev z 49 zmanjšala na 31.

Specifika tokratne povolilne matematike je v tem, da nobena izmed strank ni dobila več kot dvajset odstotkov glasov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini te nordijske države. Omenjene stranke, v prvi vrsti Socialni demokrati, bodo tako morale iskati podporo drugih strank pri oblikovanju koalicije. Če bodo pri tem uspešni, se bodo Socialni demokrati prvič po šestnajstih letih zavihteli na čelo vlade.

O skorajšnjem razpadu finske koalicije in razkolu znotraj Stranke Fincev
 / 14. 6. 2017

Da bi razumeli, zakaj se je, vsaj po prvo- in drugouvrščenem sodeč, volilno telo razklalo na levo in desno, se je treba vrniti k odstopu premiera Juhe Sipile. Odhajajočo vlado sta poleg njegove Sredinske stranke tvorili še Nacionalna koalicija in Modra reforma, znana tudi pod imenom Nova alternativa, ki je po izvolitvi Jussija Halla-aha za predsednika Stranke Fincev združevala odcepljeno frakcijsko krilo. Sipilä je odločitev za odstop sprejel, potem ko je postalo jasno, da mu v parlamentu ne bo pravočasno uspelo zagotoviti zadostne podpore za sprejetje paketa socialnih in zdravstvenih reform.  

Ofiul Hasnat, odgovorni urednik spletnega portala Daily Finland, pojasnjuje, da razlog tiči v koalicijskih partnerjih Sipilove Sredinske stranke, ki so na pragu volitev pazljivo vlekli svoje poteze in se distancirali od nepriljubljenih ukrepov.

Izjava

Sipilov odstop je, podobno kot pri nekdanjem slovenskem premieru Miru Cerarju, mogoče interpretirati kot strateško potezo, s katero je želel sebe prikazati kot mučenika, ki mu zaradi metanja polen pod noge ni uspelo delati v dobrobit države. A kot ugotavlja Hasnat, se je predvsem Nacionalni koaliciji izplačalo osamiti Sredinsko stranko, saj je v nasprotju z njo dosegla nadvse spodoben rezultat.

Izjava

Reforma sociale in zdravstva je bila sicer ključni projekt Sipilove vlade, ki se je za njeno oblikovanje in sprejetje trudila ves čas svojega štiriletnega mandata.

Izjava

Navkljub vsemu predvolilne kampanje niso dominantno zaznamovala vprašanja omenjenih reform, temveč so bili, tako kot drugod po Evropi, v središču nabiranja političnih točk ponovno migranti. Radikalni antimigrantski politiki Stranke Fincev se je v nekoliko blažji obliki priključila tudi Nacionalna koalicija, na Finskem znana pod imenom Kokoomus, ki je s posnemanjem retorike Jussija Halla-aha in obljubami o ohranjanju trenutnih davkov poskrbela, da bo tudi tokrat najverjetneje ostala del oblastne garniture. Tako sta obe stranki družno poudarjali, da …

Izjava

Finski sanjač se pred koncertom v Kinu Šiška oglasi v studiu RŠ-a
 / 3. 3. 2019

Hasnat vseeno poudarja, da protipriseljenski diskurz ni zajel vseh strank - oziroma vsaj ni deloval pri vseh - in da so te pravzaprav naklonjene migrantom. Svoja stališča za poskus nabiranja političnih točk prilagodijo v predvolilnem času, vendar se je tak načrt sfižil Sipilovi Sredinski stranki, medtem ko se stranka Socialnih demokratov, ki je do migrantov naklonjena, ni želela zapletati z desničarsko ideologijo.

Izjava

Kot omenjeno, bo sestavljanje koalicije zahteven proces. Politično mrtvi Sipilovi Sredinski stranki se bo stranka Socialnih demokratov najverjetneje želela izogniti, zato bo na pogovore bržčas povabila Nacionalno koalicijo in manjše stranke, pri čemer se bo zgledovala po vladi Jyrkija Katainena, ki je bila na oblasti med letoma 2011 in 2014. Svoja pričakovanja predstavi Hasnat.

Izjava

Če bo šel ta scenarij po zlu, pa je povezovanje stranke Socialnih demokratov s Sredinsko stranko vseeno mogoče. In čeprav so se vse stranke deklerativno izrekle proti sodelovanju s Stranko Fincev, Hasnet vseeno ne izključuje možnosti, da bi katera izmed njih snedla besedo in pat pozicijo izkoristila, da bi prišla na oblast.

Izjava

Ne glede na to, kdo bo na koncu oblikoval vlado, Hasnet pričakuje, da bo njeno vodenje težavno in da bo uspeh, kar zadeva sprejemanje obsežnih reformnih ukrepov na področju sociale in zdravstva, s katerimi se vlade spopadajo že desetletja, podobno jalov kot v preteklosti.

---

Na fotografiji je lohikeitto, tradicionalna finska lososova juha.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.