For Science!

Oddaja
19. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Pregovorna apolitičnost znanstveno-raziskovalne srenje ima svoje meje, vsaj tako bi bilo mogoče razbrati iz pozivov široke koalicije znanstvenih in raziskovalnih inštitutov na današnji Shod za znanost, ki se danes od pol tretje ure odvija na ploščadi pred Moderno galerijo. Shod je organiziran v sklopu globalnega gibanja March for Science, začetega na pobudo znanstvene skupnosti v ZDA, ki naslavlja probleme politične in javnofinančne zapostavljenosti raziskovalne dejavnosti ter socializacije njenih dognanj.

Klicu na ulice so se odzvale znanstvene, raziskovalne in izobraževalne institucije v več kot 500 mestih po svetu. Večina bo shode in proteste organizirala na svetovni dan Zemlje 22. aprila, pri nas pa se je znanstvena skupnost odločila za današnji dan predvsem zato, da bi si zagotovila posluh odločevalcev v parlamentu, ki jih čez vikend pač ni. Seznam institucij, ki podpirajo ali soorganizirajo shod, je dolg, na njem pa so zastopani vsi vidnejši humanistični in naravoslovni raziskovalni centri. Od vlade zahtevajo, da poveča obsega in spremembo načina financiranja raziskovalne dejavnosti ter to področje tudi primerno pravno uredi. V okviru tega do leta 2020 pričakujejo postopni dvig proračunskih sredstev na 1 odstotek bruto domačega proizvoda. Direktor inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič povzame razloge in zahteve današnjega shoda:

Izjava

Oto Luthar, direktor Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU, opisane zahteve še malce razširi:

Izjava

Slovenska vlada ima že zadnjih šest let strateški dokument, ki vsaj nominalno opredeljuje cilje, ki naj bi jih v sodelovanju z znanstveno skupnostjo dosegali. O realnosti tega dokumenta govori Ana Rotter, raziskovalka Nacionalnega inštituta za biologijo:

Izjava

Ameriški del gibanja March for Science ima v senci Trumpove politike za prioritetna področja okoljevarstveno in javno-zdravstveno problematiko. Pri nas slednji nista v ospredju, čeprav je doseganje ciljev okoljevarstvene politike daleč od ravni, ki bi jo aktivni na tem polju pričakovali. Luthar v nadaljevanju današnji shod umesti v globalni kontekst:

Izjava

Prijavljanje projektov na razpise, ki ob prenizkih javnofinančnih izdatkih za znanost predstavlja primarni vir financiranja raziskovalne dejavnosti, vnaša specifično logiko redistribucije prejetih sredstev. V tem oziru najkrajšo potegnejo projekti na področju nacionalnih ved, ki niso konkurenčni v primerjavi z univerzalno aplikabilnimi projekti naravoslovnih ved. Problematiko financiranja opiše Lenarčič:

Izjava

Podfinanciranost raziskovanja močno prizadane mlade raziskovalce. Sredstva za raziskovanje so prisiljeni pridobivati na razpisih, kar omejuje njihovo raziskovalno svobodo, pojasni Rotter.

Izjava

Pomanjkanje financ je prizadelo tudi raziskovalno opremo. Ta je, kot pove Lenarčič, že zastarela, kar skupaj z ostalimi problemi privede do zmanjšanega števila mednarodnih izmenjav raziskovalcev, medtem ko v Sloveniji beležimo beg možganov. Lenarčič.

Izjava

Vsemu povedanemu navkljub pa se je treba vprašati, ali bo zvišanje javnofinančnih izdatkov res odpravilo sistemske vidike težav, s katerimi se sooča znanstvena skupnost. Dodatnih 40 milijonov evrov ne bo spremenilo strukture slovenskega gospodarstva, ki ne zmore posrkati niti polovice znanstvenih dosežkov, nastalih v raziskovalni sferi. Prav tako najverjetneje ne bo drastično vplivalo na kadrovsko politiko znanstvenih inštitucij, ki je in ostaja piramidalna. Prav tako bo treba proračunska sredstva od nekje vzeti. Pobožne želje bi bile, da bi se to razliko pokrilo iz davkov na gospodarstvo. Glede na pretekle prakse pa bi bilo bolj verjetno pričakovati, da se bo zgradil kakšen vrtec manj.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

jap, kar problemček velik

hehe..dajte no, so se znanstveniki in znanstvenice danes na ulicah morda spraševali javno o tem, čemu sami, kot znanstveniki (kaj šele kot kvazidržavljani kvazidržav) dopuščajo, da Evropa pospešeno drsi v večstomilijonsko gmoto odvečnih ljudi? Niso, mar ne? Znanost jim je preprečila, da bi si postavili bistvena vprašanja. Njihova znanost. Kadar znanost ne zmore sebi postaviti bistvenih vprašanj, je že mrtva. In njeni znanstveniki, odvečni: znanstveniki bi danes znanstvenili v pogojih, v katerih bodo kmalu tudi sami moledovali le še za košček kruha. Moledujejo prav tiste, ki jim bodo morda milostno kak košček kruha tudi naklonili poleg kake milostne brce. Če bodo imeli srečo.

^

Ste slišal?!

Ste SLIŠAL?!

Kje ste zdej, znanstvneiki, mamu vam!

Ste slišal, akceleracionisti?!

Si slušu, Kazimir?!

Si slišu, Kaluža!

 

Dobr vam je reku.

poleg tega pa je še en večji problem, namreč, da se tu utopično zahteva "avtonomno" znanost v smislu razsvetljenskega, liberalnega pojmovanja. Taka znanost pa seveda, kot bi moralo znanstvenikom biti kristalno jasno (pa ne vem če jim je), nikdar sploh ni obstajala. Njihove zahteve so totalno paradoksalne: "hočemo avtonomijo, a hkrati nam dajte več denarja", ja kako za vraga, četudi je na voljo več denarja, to nikakor ne reši dela z avtonomijo (najbolj znan in zloglasen primer vloge znanosti pri oblastnem delovanju, je npr. evgenično-psihološko-zdravniška (pa tudi znanosti z drugih polj) podpora nacističnega genocida. A to je seveda skrajen primer, kar pa ne pomeni, da znanost v milejši obliki danes ne podpira (in je podprta) z oblastjo. To je jasno in iz tega lahko sledi, da si znanstveniki, kot praviš, ne morejo ali sploh ne vidijo, pravih vprašanj (razen izjemno redkih). Kar pa je naravnost smešno in praktično neverjetno je eden od sloganov, ki smo ga lahko zasledili na fb strani pa kje drugje tudi: "za zdravi razum" namreč. "za znanost," ampak hkrati "a zdravi razum"? logika? zna kaka glavca to pojasniti? za zdravi razum v znanosti mogoče? če to, pol je tega tako ali tako že preveč...
drugače pa RŠ, malo več kritičnosti bi si vseeno lahko privoščili do tega shoda, in njegovih zahtev, kljub temu, da je to offsajd, ne pa komentar ali kaj.

ja ni kej, dobri komentarji, ko sem šel danes mimo parlamenta in množice podnev, se sploh nisem ustavlu, ker sem mislu da je to kak shod a la za otroke gre. zanimivo je, da znanstveniki še niso dokapčili, da ne gre za to, da se rabi denar denar denar (čeprav se tudi to rabi, nič ne rečem) ampak se rabi predvsem aplikacija in uporabnost tega, kar se raziskuje. to je mogoče tisti ta zajeban izziv, da mogoče znanost nima smisla, če je sama sebi namen, da torej znanstveni foteljčkarji dobivajo keš (čeprav ok, tudi to se do neke mere mora ohraniti) predvsem so problemi drugje. danes se tudi kot znanstveno relevantno in upoštevano meri predvsem na nujo statistično dokazanega, ekzaktnega, objektivnega znanja, ja, tako znanje je še lahko financirano. znanje pa, ki bi zahtevalo uporabo znanstvenih raziskovalnim metod z namenom reševanja praktičnih problemov ljudi v lokalnem/nacionalnem okolju - ne to je pa black out. to pa ni več delo znanstvenikov a ne? to je pa delo za ljudi, ki v tem sistemu ne obstajajo a ne?
tako kot preiskovalno novinarstvo, sej super da se odpre in razkrije določene stvari, ampak kje so pa potem telesa, ki bodo to uporabila z namenom izboljšanja, prečiščevanja in korigiranja? jah, to pa ni stvar preiskovalnega novinarstva a ne?

hake, hake, hake

scientia est dementia, javim se za cenzorja na facebooku. Tam bi lahko uresničeval idejo Velike albanije, kot ponosni albanski žid.

Evo še nekaj, kar o morda ceo dalo komu tule kaj misliti (a ne bo, kajpada..vnovič si vir poiščite sami..saj bi rekel.. ko vas jebe..pa ne bom): Sweet-day-dreaming: raziskovalci na ulicah protestirali proti krčenju znanstvenih proračunov

»V Ljubljani je potekal shod za znanost, na katerem je okoli 500 raziskovalcev izrazilo protest zaradi krčenja proračunov za raziskave in inovacije… Zahtevajo avtonomijo raziskovalne skupnosti« (Multibutalski Oltar)

Multibutaljenje in samobutaljenje dosega nove histerično-historične. Rezultate ino. Višavja. Vsaj po nekaj simptomih je moč celo videti revščino zadeve, s katero imamo opraviti v oprijemljivih položajih. Nekdanji rektorji in ministri »vodijo« demonstracije«… sedanji možje in gospe vlade pa podpirajo demonstracije… Oglejmo si nastali položaj in skušajmo ga premisliti zgolj v eni (ali dveh) dimenziji. Položaj - opis:

a) Tisti, ki so zadevo zakuhali – in pomagali torej, da do tega, kar je tudi pride – sedaj demonstrirajo;
b) Tisti, ki sedaj kuhajo – in pomagajo, da je tako kot je – podpirajo demonstrirajoče...

Ali je to kontradikcija? Ja in ne. Zadeva pa zagotovo kaže na nekaj ELEMENTARNEGA, kar premore vsaj dva konca:

1. Eno je seveda samopobutaljenost, ki smo jo že omenili: kajti kako drugače kot butaljenje in pobutaljenost ter samopobutaljenost imenovati to, da so včerajšnji ministri v položaju današnjih demonstrantov?! A ne pravijo s tem, da SE NISO »ZAVEDALI« BODISI SVOJIH NEKDANJIH ALI SEDANJIH DEJANJ (ALI PA OBOJEGA, KAR PA JE PO NAŠE NABOLJ VERJETNO!);
2. Toda, tu je še nekaj bolj oprijemljivega, kar NIKAKOR ne bi kazalo odmišljati, saj je v samem jedru problema, ki se ga tukaj lahko zgolj dotaknemo. To je NEMOČ, ki vidno veje iz smeri tistih, za katere – SEVEDA NAPAČNO!!! – pred-postavljamo, da »imajo moč« in da »tudi vedo«!
2.1. Nemoč je zagotovo na strani teh sedaj demonstrirajočih, a če so ti NEMOČNI tako na strani »oblasti« kot tisti, ki to niso, potem imamo opravka z nečim drugačnim (in ne zgolj s sprenevedanjem, kot se utegne zazdeti). In to drugačno je tisto, kar opredeljujemo kot NEMOČ;
3. Kakšna pa je ta nemoč, je to moč vsaj začenjati opisovati in razumevati? Zagotovo je vsebovano najmanj v dvojem: prvič v tem, da možje (in gospe) nečesa ne zmorejo razumeti (nemoč mišljenja in razumevanja) in drugič, tudi v tem, da – posledično – tudi ničesar ne zmorejo ukreniti/narediti (sicer ne bi demonstrirali);
4. Ali je še kako moč opredeliti zadevo NOVEGA TIPA nemoči, s katero imamo opraviti? Po naše ja: tudi ta dodatna možnost opisovanja in razumevanja, je vsaj dvojna. Ena izhaja iz SFERE MAJNKAJOČE DRŽAVE (suverenosti, politike….), drugo pa iz tega, kar BISTVENO PRESEGA ZMOŽNOSTI RAZUMEVANJA VSEH DEMONSTRIRAJOČIH (in kar tukaj lahko zgolj omenimo);
4.1. Kar se države tiče, je zadeva prosta kot pasulj: Slovenija (za vse Ojropeizirano, Zdajizirano… v tem je ono post-totalitarno, o čemer na Jadru govorimo kot v »svojem« jeziku) NI država, pač pa je KORPORACIJA, ki je daljinsko krmiljenja iz središča korporativnega (v tukajšnjem primeru Ojropa);
4.2. To še bolj velja v tem smislu, da je krmiljena – ko gre za raziskovanja - iz smeri Ojro-Projektov, kar hoče reči, da je ves raziskovalni… potencial večji del DOBESEDNO VNAPREJ PODREJEN OJROPSKIM NAROČNIKOM (ciljem, smotrom, metodam…);
4.3. To hoče reči, da je prek OjroFinanciranja podrejen VES INTELEKTUALNI POTENCIAL NEKE ODPRTE DRUŽBENOSTI, KI ZA SEBE BLODNO DOMNEVA, DA JE SUVERENA IN DEMOKRATIČNA DRŽAVA. To je tisto, kar je v primeru QUASI raziskovanja (BERI. PODREJANJA RAZISKOVALCEV, VKLJUČNO S KORUMPIRANJEM, a to bomo razdelali ob drugi priložnosti!) vidno z lune: toda, pozor – to ne velja tudi za raziskovalce same. ONI TEGA NE ŠTEKAJO!!!
5. Drugi element je potem takem točno ta NEMOČ RAZISOVALCEV SAMIH, DA BI RAZUMELI, S ČEMER TO IMAMO/IMAJO OPRAVITI. In to je zadeva tistega, kar jim je najbližje in kar je res najtežje razumeti, kar pa je hkrati moč zapisati v preprosti formulaciji nekako takole: DANAŠNJI RAZISKOVALCI NISO VEČ ZNANSTVENIKI, PAČ PA SO TEHNIKI ZAPOSLENI S STRANI KORPORATIVNEGA (NAROČNIKI, NALOGODAJALCI…) IN V NJEGOVI FUNKCIJI IZVRŠEVALCEV NAROČENEGA;
5.1. TO VELJA TUDI ZA AKADEMIJO V CELOTI: AKADEMIJA – TUDI SLOVENSKA, DA NE BO POMOTE! – JE ORGANIZIRANA NA NAČIN KORPORACIJE IN KOT KORPORACIJA TUDI UČINKUJE;
5.2. Ko raziskovalci za sebe mislijo (domnevajo: to je NEDOKAZANA HIPOTEZA!!!) – in točno tako tudi čivkajo ter DELAJO/RAVNAJO –, da so znanstveniki in hkrati ne razumejo prav tega svojega TEMELJNEGA ŽIVLJENJSKEGA POLOŽAJA, se pravi tega, da so ZGOLJ ŠE NAJETI TEHNIKI, potem je zadeva takšna, da smo v NEpoložaju, ki ga je moč takole opisati: TISTI, KI BI MORAL (IN VSI DRUGI TOČNO PRIČAKUJEJO, DA TAKO MORA BITI) ŠTEKATI – SPLOH NE POŠTEKA ZA KAJ GRE!;
5.3. TOČNO TO SLEDNJE JE TISTO, S ČEMER IMAMO DEJANSKO OPRAVITI TUKAJ IN ZDAJ. TO JE TISTO, KJER VIDNO IN SKRAJNJE OPRIJEMLJIVO POSTANE TO, DA SO DANAŠNJI IN TUKAJŠNJI INTELEKTUALCI ODPOVEDALI NA VSEJ ČRTI IN DA SODIJO MED POGLAVITNE ODGOVORNE ZA EPOHALNA NEDELJANJA, KI SO SE PRIPETILA TUDI VSEM PREOSTALIM, IN SICER NA RAVNI POST-TOTALITARIZMA ZAUKAZANE »KNOWLEDGE SOCIETY!
5.4. Kajti: če raziskovalci ne razumejo tega, KAJ SE NJIM – PRI ŽIVEM TELESU IN EKSISTENCI, torej – DOGAJA NA NJIHOVEM LASTNEM PRIMERU, kako potem bodo razumeli splošnejši položaj cele družbenosti, celega naroda…, globalne trende, načine gospostva…, našo pristno POST-FAŠISTIČNOST…?;
6. Kako je možna takšna ELEMENTARNA NEPISMENOST, KI JE PREDVSEM TUDI POLITIČNA NEPISMENOST, je torej odločilno vprašanje, ki meri DIREKTNO V JEDRO SAMEGA RAZISKOVANJA IN RAZISKOVALCEV in »njihovega« problema? Ali drugače: kje so bili doslej, kako to, da ZADNJI demonstrirajo, ko je torej že vse pogorelo?!;
6.1. Odgovor je tudi pri tem preprost: sami ti QUASI »znanstveniki« SO V TEMELJU OBSTOJEČEGA GOSPOSTVA!!! NJIHOVI »ZNANSTVENI DOSEŽKI« SO BILI DO VČERAJ – IN ŠE DANES SO! – ZNANSTVENO/STROKOVNE PODLAGE, NA KATERIH TEMELJI VSE, KAR TUKAJ IN ZDAJ JE: VKLJUČNO S SAMIM TEHNO-KNOWLEDGE-GOSPOSTVOM, POD KATERIM SMO SE VSI SKUPAJ ZNAŠLI!;
6.2. Še bolj radikalno, ker sicer nima smisla sploh o tem umazanem spregovoriti: DO VČERAJ SO BILI PRIDNI PSI ČUVAJI OBSTOJEČEGA, DANES ZAČENJAJO – ŠELE ZAČENJAJO! – ŠTEKATI, KVA-DOGAJA (»zbujajo se« iz večletnega, desetletnega zimskega spanca…);
6.3. KOLIKO BOLJ JE NEKDO IZOBRAŽEN V DRUŽBI ZNANJA (KNOWLEDGE SOCIETY), TOLIKO BOLJ JE POTUNKAN V TO, DA JE PIJONČEK, DA JE PES ČUVAJ TOČNO TE IN TAKŠNE DRUŽBE ZNANJA, KI JO NE ZMORE POŠTEKATI (od nje je odvisen kot ODVISNIK!);
6.4. In vsi post-totalitarizmi TEMELJIJO NA TEHNIKI IN TEHNIČNEM KADRU, TEHNIČNEM NAČINU RAZMIŠLJANJA/RAZUMEVANJA, KI LOMASTI PROTI NESKONČNEM NAPREDKU, HKRATI PA ELEMENTARNO NE RAZUME TEMELJNIH POGOJEV, V KATERIH SE JE ZNAŠLO TUKAJ IN ZDAJ NA ROBU PREPADA, KI GA JE SAM NAPREDEK IN RAZVOJ »PRINESEL«…
6.5. Kaj smo s tem zadnjim nakazali/rekli? Tole: raziskovalci in raziskovalke, ki demonstrirajo (kažejo mizerijo svojega nemišljenja!), SO TEHNIKI, INŽENIRJI OBSTOJEČEGA, KI JIH JE TO OBSTOJEČE SAMO, KI SO GA GRADILI (NJIHOVE LASTNE TEHNIKE!), PRIPELJALO TOČNO TU, KJER SO OZ., ŽAL, TUDI TUKAJ, KJER SMO VSI SKUPAJ. Gnus nemišljenja in nerazumevanja, gnus vzvišene antipolitične in strokovnosti, ki za sebe domneva, da je znanost in celo teorija…!

7. Zagata, s katero imamo opraviti tukaj¨in zdaj, je samo majčken simptomček neizmerno širše slike in globine post-totalitarnega, o kateri itak dnevno poročamo na Jadru. Le da vi vsega tega še ne verjamete (gr. episteuesthai) in je to za vas vse skupaj »odločno nesprejemljivo« ino preveč. Črnogledo! Nič hudega, lujbi raziskovalci ino raziskovalke: zadenite se še bolj. Poletje prihaja. Sončite se. Nadvse.

p.s.
Ko v neki »kulturi in civilizaciji« začno medsebojno na gosto mešati in zamenjevati med onim Theoria in onim Tehnē, ter onim Episteme, med Znanostjo (Scientia) in tehnologijami ter tehnikami, ko za Metodo domnevajo, da je to isto kot Theoria, ko Mišljenje postane isto kot Znanje…, POTEM STE/SMO NA GLOBALNI RAVNI ZAPRTI V DALEČ NAJBOLJ SOFISTICIRANE IN DODELANE SOBANE NEVEDJA IN LE ŠE (SAMO)BUTALJENJA. To slednje je tisto na kar meri Jadro, ko reče Mind-set.

Ne čudite se in ne sprenevedajte, če boste pri prihodnjih Prihodnjenjih slišali le še takšne stavke kot je tale (ravno tako na Multibutlih objavljen kot »komentar«): »Samo matematikom,fizikom,ekonomistom in tistim ki lahko dajo realen doprinos, FDV in filofax pa zmanjšat proračun in vpise, naj se ljudje vpišejo na normalne fakultete! (fantasycamp)«

Lahko noč, knowledge workers, sweet dreaming..., day-dreaming. Inde

"Njihove zahteve so totalno paradoksalne: "hočemo avtonomijo, a hkrati nam dajte več denarja", ja kako za vraga, četudi je na voljo več denarja, to nikakor ne reši dela z avtonomijo.." Nego šta, pazite, tiste, ki jim gospodujejo, moledujejo za več..avtonomije??! Temu se reče: izgubljeni slučajevi. basta.

το μικρο κορι μου κσιπναι

που

στο πανεπιστιμιο

μονο μαλακιασ

Muanis, ONI več ne slišijo ONI le še "vidijo". Saj so VIDCI in to celo JASNO.

joj dej nehite že s tem sranjem. videti.

"joj dej nehite že s tem sranjem. videti." časi so že malce preresni, da bi joj-kali (jojkajte ali jokajte pri sebi doma, če vas to pomirja, še toliko bolje) Mnogi, ki se sončijo tudi okoli RŠ bodo, so že na poti ali pa so že v fazi, ko se imajo za znanstvenike-raziskovalce..skratka služabnike tistih, ki nas pospešeno vodijo v več velikih sranj služeč "napredku in razvoju". To je resno in je treba povedati. Lahko se tolažite, da so to samo brezvezne "katastrofičnosti..teorije zarot"..ko boste pa javkali in jojkali javno, se boste pa spomnili. Samo, takrat bo že zelo pozno.prepozno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.