Fsa tota leta

Oddaja
27. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

“Ob poniževanjih knjige in s tem kulture

/tokrat spet in še zmeraj na totem koncu/

še zgroženi ne moremo biti več.

Zgolj na bruhanje nam gre ...

 

Nekoč cvetoča ustanova, posebej njena osrednja enota, je na robu propada. Politiki se sicer z njo radi okitijo, a že tri desetletja prezirajo njene delavce in uporabnike, ki brez prestanka opozarjajo na neznosno prostorsko stisko.

 

Ob današnjem simboličnem protestu v času izredne seje mariborskega mestnega sveta, na kateri bodo svetniki že stoprvič obravnavali to problematiko, ko bodo zaprta vrata

Mariborske knjižnice na Rotovžu in Taboru ter v Novi vasi, najglasneje kličemo:

Politiki, stroka je povedala svoje, zdaj ste na vrsti vi!

 

Nehajte žlobudrati!

Preselite ptice iz pretesne kletke,

naj zadihajo in si pretegnejo peruti!

 

Zgradba Centrum je hitra in primerna rešitev, ustreza po kvadraturi in umeščenosti. Če še kje v mestu najdete podobno ali boljšo rešitev – izvolite. A zmigajte se, to ste dolžni

Mariborčanom in Slovencem! VČERAJ!

 

»Že dneve in tedne in leta stojim na postaji

in čakam, kot toliko drugih, na vlak, ki prihaja.

Oko je pripeto na okna, na vrata vagona,

in že spet se zavem, da sanjam že trideset let.«

 

Daleč smo prišli – knjigi še prostora ne privoščite …”

 

Avtor zadnjih rim je sicer Oto Pestner, pod celoten odziv pa se podpisuje Mitja Šuštar, predsednik Sindikata kulture in narave Slovenije.

“Odziv na narobe svet v Mariborski knjižnici”, kot so javno pismo poimenovali na sindikatu, je namenjen predvsem mariborskim mestnim svetnikom. Ti v času pisanja tega teksta odločajo o nadaljnji usodi Mariborske knjižnice. Ali pa tudi ne. Do zadnjega trenutka sploh ni bilo jasno, ali bo seja sklepčna.

Izjava

Semir Atić, predstavnik sindikata in namestnik predsednice v Svetu zavoda Mariborske knjižnice, upa, da končno pride do rešitve problema, ki že tako dolgo pesti tamkajšnje zaposlene.

Izjava

V prvem poskusu župan Maribora Andrej Fištravec ni uspel predloga spraviti niti na dnevni red, pred današnjo sejo pa je na Facebook profilu napisal, da je projekt nove Mariborske knjižnice dozorel ter da so zanj pripravili strokovno rešitev na lokaciji Centrum. Fištra dodaja, da je, citiramo, “družba za upravljanje terjatev bank izpolnila svojo obljubo in 20. septembra objavila javni razpis za prodajo stavbe Centrum, Mestna občina Maribor pa je tudi podpisala opcijsko pogodbo za nakup preostalega dela s privatnim solastnikom.” Konec citata.

Zakaj bi kdo rekel ne novi knjižnici? Za začetek zaradi političnih razlogov. Nagovor Facebook sledilcem je Fištravec zaključil s pozivom svetnikom: “Odločalo se bo o Mariborski knjižnici in ne »Županovi knjižnici«. Politika že 30 let takšno odločitev dolguje Mariboru!”

Vendarle obstaja občutek, da gre za predvolilno potezo Fištravca, ki bo bržkone znova kandidiral na lokalnih volitvah 18. novembra letos. Aktualni župan zaseda to funkcijo od leta 2013 dalje, že ob nastopu funkcije je označil novo knjižnico za primarni infrastrukturni projekt. V tem času se je občina spogledovala z idejo selitve knjižnice v stavbo nekdanjega SDK, v trgovski center City, v prostore nekdanje Probanke, v stavbo Zavarovalnice Sava in v sedaj nedokončani objekt Centrum. Predlagana selitev bi mariborski proračun obremenila za 13,3 milijona evrov, kar je razlog več, zakaj trenutna sestava mestnega sveta ni naklonjena predlogu, vsaj v predvolilnem času ne.

Izjava

Po aktualnem predlogu bi se knjižnica preselila leta 2020. Centrum v bližini Trga Leona Štuklja je nasedli projekt podjetja MTB iz leta 2008.

Izjava

Semir Atić predstavi aktualno prostorsko stisko v želji po čimprejšnji rešitvi. Svetnik Stojan Auer je sicer vodstvu Mariborske knjižnice sporočil, da bodo nove prostore dobili leta 2020, in to na Rotovškem trgu. Bojda bo ta naložba tudi cenejša, saj bo projekt baje sofinancirala vlada Marjana Šarca. Kao.

Izjava

Kot rečeno, volitve se bližajo. Kandidate za župane druge najbolj številčne mestne občine so predstavili že pri Slovenski ljudski stranki, Listi Marjana Šarca in DeSUS-u. Za stolček pa se bosta bržkone potegovala še nekdanja podžupanja Melita Petelin in sedanji podžupan Zdravko Luketič, kakor tudi nekdanji župan Franc Kangler.

Izjava

Za izide glasovanja pa sledite Twitter profilu aktualnopolitične redakcije Radia Študent, kjer bodo le-ti objavljeni.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness