Hard to hide the pain Harold?

Aktualno-politična novica
10. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo ob polnoči bo na frekvenci 92,9 MHz utihnil Klubradio, vodilna madžarska neodvisna radijska postaja. V nedeljo se namreč izteče sedemletna frekvenčna licenca, ki jo radiem dodeljuje madžarski medijski svet, krajše NMHH. Ta je zato, ker naj bi radio kršil medijsko zakonodajo, septembra lani zavrnil podaljšanje njegove licence za oddajanje. Petčlanski svet, ustanovljen leta 2011, imenuje parlament, vse trenutne člane pa je za devetletni mandat predlagala stranka Fidesz.

Orban
Zaprtje največjega levousmerjenega madžarskega časopisa Nepszabadsag in ostali poskusi monopolizacije medijev
 / 14. 10. 2016

Kršitve Klubradia so bile povezane s prepozno oddajo tedenskih poročil, ki dokazujejo, da medij ne krši kvot govornega in glasbenega programa. Te določajo, da v programu ne sme biti več kot 80 odstotkov govora in 20 odstotkov glasbe. Klubradio glede na odločbo v letu 2017 dvakrat ni poslal ustreznih poročil o svojih vsebinah. Radio se je na odločitev pritožil na občinsko sodišče v Budimpešti, ki je pritrdilo odločitvi sveta. Radio, ki je zadnjih sedem let oddajal na področju Budimpešte, sicer deluje 19 let. S podobnimi težavami se sooča že več kot desetletje, vse odkar sta Viktor Orbán in njegova stranka Fidesz leta 2010 z ustavno večino znova prišla na oblast. Politolog Zoltán Gábor Szűcs poudari pomembnost Klubradia in trenutno dogajanje označi za tragedijo.

Izjava

Sándor Kovács, moderator Pomurskega madžarskega radia, poudari, da se je s prihodom nove vlade Viktorja Orbána leta 2010 spremenili zakon o medijih. Ta sprememba je prinesla uvedbo medijskega sveta, ki odloča o tem, kdo lahko dobi radijsko frekvenco. Spremembe medijske krajine na področju radijskega novinarstva pripisuje temu, da člane medijskega sveta določa vlada - v tem trenutku so torej člani povezani z Orbánom in stranko Fidesz.

Izjava

Kovács pove, da razlog za ukinitev, ki ga je navedel medijski svet, ni pravi. Šlo naj bi za poskus utišanja zadnjega neodvisnega medija na Madžarskem. Ta je bil prvih deset let v lasti podjetja Monográf, takrat poslovno povezanega z madžarsko liberalno stranko. Bolj ali manj neodvisno deluje od leta 2010, ko je večinski delež radia od podjetja prevzel András Aráto, poslovnež in soimenjak igralca znanega kot »Hide the Pain Harold«. Kovacs opiše kaj natanko je bil razlog za odpoved frekvence.

Izjava

Medijski svet je Kluburadiu prvič odvzel frekvenco že leta 2011, a je bil po štirih sodnih procesih, organizirani podpori poslušalstva in mednarodnem pritisku leta 2013 primoran odobriti sedemletno uporabo frekvence. Od tedaj je radio dostopen le na širšem območju Budimpešte. Leto kasneje je morala država po razsodbi vrhovnega sodišča radijski postaji izplačati več kot 300.000 evrov nadomestila. Klubradio je eden zadnjih večjih še živečih kritičnih medijev na Madžarskem in zadnji pomembnejši neodvisni levoliberalni radio, ki je že nekaj let tarča napadov vlade Viktorja Orbána. Kakšna bi lahko bila prihodnost madžarske neodvisne medijske krajine, pojasnjuje Gábor Szűcs.

Izjava

Zoltán Gábor Szűcs pravi, da je trenutno dogajanje v zvezi s Klubradiom mogoče povezati s parlamentarnimi volitvami, ki se bodo zgodile prihodnje leto.

Izjava

Medijski svet bo v naslednjem tednu objavil nov razpis za radijsko frekvenco na območju Budimpešte in okolice, na kateri zdaj oddaja Klubradio. Ta se bo na razpis lahko zopet prijavil. Lastnik radia András Aráto je sodišče v Budimpešti zaprosil za začasno dovoljenje za oddajanje, ki bi veljalo do objave rezultatov razpisa za frekvenco, na kar bo postaja sicer čakala več mesecev. Do takrat bo primorana oddajati po spletu. Frekvenca Klubradia je bila zadnjih sedem let dostopna samo manjšemu delu madžarske javnosti, torej prebivalcem Budimpešte in okolice. V madžarski medijski krajini Kovács sicer ne pričakuje večjih sprememb, saj v mestu delujejo močni spletni portali, ki so neodvisni in ohranjajo medijsko nevtralnost.

Izjava

Kovács opozarja na različne politične in finančne pritiske, ki jih stranka Fidesz preko povezanih podjetij izvaja na druge madžarske medije.

Izjava

Spreminjanje medijske krajine v Sloveniji in na Madžarskem je sicer precej podobno, a tako radikalnih sprememb v Sloveniji Kovács ne pričakuje.

Izjava

Podobnosti med spremembami madžarske in slovenske medijske krajine se tudi nam zdijo očitne. A morda smo mi – za razliko od Kovácsa – glede radikalnih sprememb v prihodnosti malo bolj pesimistični. Od Madžarske se namreč nismo kaj dosti naučili, naši oblastniki pa očitno precej več.

OFFsajd je pripravila vajenka Sara, mentoriral je Dugi.

*Haroldova težko skrita bolečina [aluzija na istoimenskost lastnika radijske postaje in spletnega zvezdnika]

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness