Harley-Davidovi sinovi

Aktualno-politična novica
22. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V Mirni Peči na Dolenjskem je danes potekal 21. Tradicionalni blagoslov motorjev. Dogodek, na katerem se je lani zbralo več kot 10 tisoč motoristov in njihovih podpornikov, letos pa je ocena za obisk še višja, je neuradna otvoritev motoristične sezone. V Mirni Peči motoristi najprej prisostvujejo maši, ki jo neposredno prenašajo tudi v prostoru pred cerkvijo, nato pa svoje jeklene konjičke prepustijo blagoslovljeni vodi, ki naj bi jih ščitila v prihajajoči sezoni. Po blagoslovu in spremljajočem kulturnem programu pa je na vrsti tradicionalna slovenska veselica z narodnozabavnim ansamblom. O začetkih dogodka organizator in predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar:

Kakšna je zamujena priložnost slovenske RKC na tokratnega velikega šmarna in kakšno je njeno sporočilo?
 / 15. 8. 2012

izjava

Mirnopeški blagoslov sicer ni edini tak dogodek v Sloveniji, saj podobne blagoslove organizirajo vsi večji motoklubi, a je gotovo največji. O razlogih za uspeh dogodka Pungerčar.

izjava

Blagoslovi transportnih sredstev so sicer stalnica slovenske kulturne tradicije. O teološki podlagi za blagoslov motorjev župnik Janez Šimenc, začetnik blagoslova v Mirni Peči.

izjava

Šimenc je tudi sam motorist in velik motociklistični navdušenec, kar za župnike ni ravno pogosto. O ovirah za moto župnike.

izjava

Motoristi so sicer še vedno med najbolj ranljivimi vozniki na slovenskih cestah. Lani jih je v prometnih nesrečah umrlo šestnajst, kar je tretjina smrti voznikov motornih vozil. Čeprav blagoslov velja za odprtje motoristične sezone, odgovorni na Ministrstvu za promet opozarjajo, da asfalt še vedno ni povsem ogret, dodatno nevarnost pa predstavlja pesek, ki ga še niso povsod odstranili po zimskem posipavanju. Kljub temu je večina udeležencev blagoslova že opravila kakšen krog po najljubši poti. Večino smrtnih nesreč sicer še vedno povzroči neprilagojena hitrost motorista, pri čemer blagoslov verjetno ne zaleže.

Poostren policijski nadzor hitrosti v prometu
 / 3. 4. 2019

Kljub temu se blagoslova vsako leto množično udeležijo motoristi vseh slovenskih motorističnih klubov, ozadij in subkultur. Ob tem je gotovo najbolj zanimivo spremljati na videz paradoksalno zlitje tradicionalnih slovenskih katoliških običajev in uporniške motoristične kulture. Po maši črne usnjene motorje, obdane v mrtvaško in izrazito nekatoliško ikonografijo, blagoslavlja župnik v velikonočni mašni opravi. O potencialni problematiki motoristične subkulture Šimenc.

izjava

O razlogu za spojitev teh dveh kulturnih okolij Pungerčar:

izjava

Prijateljstvo torej premaga vse kulturne in ideološke ovire.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.