Hotel Alma matter

Oddaja
2. 8. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V spokojni dolini pod gorenjskimi griči, hribi in gorami počiva jezero Črnava. Počiva zato, ker so se pred infrastrukturo na vzhodnem bregu jezera – hotelom Alma in gradom Hrib – v aprilski noči pojavili rdeče-beli varnostni trakovi, ob njih pa zasebni varnostniki, ki obiskovalcem prijazno in manj prijazno pojasnijo, da na zasebnem zemljišču niso dobrodošli. 

Indonezijski ribiči na bojni črti, Bobi Wine spet za zapahi
 / 7. 1. 2020
Hotel, grad in pripadajoče zemljišče so v zavetju te zahrbtne noči zamenjali lastništvo. Družba B2 Kapital, slovenska podružnica norveške družbe za upravljanje s kapitalom B2Holding, je namreč nepremičnino prodala družbi Muraway property iz Portoroža, ki jo je ustanovila avstralska Green real estate agency. 

Pa jo je res prodala?

Ne, če vprašamo Roka Robleka, župana občine Preddvor, v katero se vtikamo v današnjem lokalnem OFFsajdu. Kot pojasni, je občina odstop od predkupne pravice za zemljišče ob jezeru Črnava pogojevala s srečanjem s potencialnim zasebnim kupcem. 

Izjava

Na občini želijo ohraniti turistično dejavnost na vzhodnem bregu Črnave, medtem ko si Muraway property želi, kot so ugotovili v Gorenjskem glasu, ustanoviti Preddvor international boarding school. Predstavniki Muraway propertyja se sicer na poizvedovanja aktualnopolitične redakcije Radia Študent do zaključka redakcije niso odzvali. Zakaj so načrti podjetja sporni, pojasni župan Roblek.

Izjava

O (ne)delovanju bohinjskih hotelov
 / 31. 8. 2017
Edina možnost B2 Kapitala – prodajalca, ki je kršil dogovor z občino – da se izogne tožbi, je v spremembi načrtov kupca, to je Muraway property, ki naj bodo v skladu z občinskimi usmeritvami. Nadaljuje Roblek.

Izjava

Občina poleg tožbe pripravlja predlog spremembe občinskega prostorskega načrta za vroče zemljišče ob Črnavi, ki bi novemu lastniku, četudi tožba zoper prodajalca ne bi uspela, prekrižala načrte.

Izjava

V obratnem scenariju, če torej do spornega nakupa ne bi prišlo, bo zemljišče – v izogib nadaljnjim težavam s privatnimi investitorji – kupila občina sama, nadaljuje Roblek.

Izjava

Močan institucionalni odpor do novih lastnikov župan Roblek utemeljuje s splošnim odzivom občanov.

Izjava

Uuuu, nasilje. Hočemo podrobnosti.

Izjava

Roblek pojasni, da gre verjetno za odziv na fizično nasilje varnostne službe, ki jo je aprila najel predvideni kupec, družba Muraway property, da je z zemljišča izgnala dotedanja najemnika hotela in gradu, Almo in Zorana Schenka.

Izjava

O rušitvi znamenitega bohinjskega hotela in izgradnji novega
 / 30. 12. 2021
Da bi bolje razumeli čustveno navezanost Preddvorčank in Preddvorčanov na območje ob jezeru Črnava, si pred koncem dovolimo izlet v zgodovino. Župana Robleka dopolnjuje direktorica Zavoda za turizem Preddvor, Ernesta Koprivc.

Izjava

Zaton Hotela Bor, danes Hotela Alma, se je pričel po tem, ko je Mercator konec leta 2003 lastniško prevzel podjetje Živila Kranj, dotedanjega lastnika nekdaj javnega prostora na vzhodnem bregu jezera Črnava. 

Izjava

Po Živilih je grad in hotel prevzelo podjetje Bor pod okriljem ladjedelniške družbe Galeb iz Izole, nazadnje pa je nepremični kapital ob jezeru prevzel B2 Kapital.

Izjava

Dokler se nad jezerom Črnava ne razblinijo črni oblaki kapitala, nam ne preostane drugega, kot da v Črnavo, ki uradno nima statusa kopalne vode, nekajkrat zapored pademo in splezamo iz nje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness