Hrvaška novinarska mučkalica

Oddaja
16. 3. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Grdo so se sporekli. Na Hrvaški radioteleviziji namreč. Novinarka Maja Sever je od Hrvaške radiotelevizije prejela opozorilo pred odpovedjo, saj naj bi kršila notranje pravilnike. Ponovno je bil odpuščen tudi novinar Hrvoje Zovko zaradi anonimne prijave domnevnega verbalnega nasilja nad sodelavko v incidentu pred štirimi leti. Vrstijo se konflikti med hrvaškimi novinarskimi organizacijami in hrvaško radiotelevizijo, saj prve zahtevajo transparentnejše delovanje ter spremembo institucionaliziranih obravnav kršitev pravilnikov.

Medijsko pozornost je dogajanje na Hrvaški radioteleviziji pritegnilo, ko je sindikalna predstavnica javne radiotelevizije Maja Sever prejela prijavo, da naj bi poslovni direktor Mislav Stipić spolno nadlegoval novinarko. Sindikat je seveda s pomočjo Hrvaškega društva novinarjev od vodstva medijske hiše zahteval vzpostavitev neodvisne komisije, ki bi primer preiskala, a na vrhu Hrvaške radiotelevizije nad predlogom niso bili navdušeni. Vendar je iskra zanetila ogenj šele, ko je sindikalistka in novinarka Maja Sever opravila intervju s časnikom Nacional, v katerem je predstavila ozadje prijave ter želje sindikata po zaostritvi protokolov, ki so vezani na obravnavanje kršitev pravilnikov. Sever naj bi po objavi intervjuja prejela elektronsko pošto z zadnjim opozorilom pred odpovedjo, kar so s Hrvaške radiotelevizije z najkrajšim možnim elektronskim sporočilom zavrnili.  

Zaenkrat še vedno novinarka Hrvaške radiotelevizije Maja Sever, ki jo je pred tremi leti vodstvo z vprašljivimi argumenti odstavilo z mesta urednice dnevne oddaje Hrvatska uživo, predstavi trenutno stanje. 

Izjava

O tem spregovori tudi predsednica izpostave Hrvaškega novinarskega društva na HRT-ju Sanja Mikleušević Pavić.

Izjava
 

Razlog za trenutna nesoglasja med Hrvaško radiotelevizijo in novinarko Majo Sever je bil predlog sindikata, ki ga Sever vodi, da naj izvedejo neodvisno raziskavo prijav spolnega nadlegovanja na Hrvaški radioteleviziji. 

Izjava

Nadaljuje Mikleušević Pavić.

Izjava

EU in mediji na Zahodnem Balkanu
 / 28. 6. 2017
Večina hrvaških medijev je podpisala Medijski kodeks varuha človekovih pravic za enakost spolov in za spremljanje spolnega nadlegovanja in zlorab, HRT tega ni storil. 

Izjava 

V okviru javne radiotelevizije naj bi sicer obstajali štirje zaupniki zaposlenih, ki obravnavajo prijave kršitev pravilnikov znotraj ustanove. Sever predstavi obstoječi institut obravnavanja kršitev na primeru prijave, ki jo je podala proti glavnemu direktorju Kazimirju Bačiću zaradi domnevnega blatenja. 

Izjava 

Naloga tako imenovanih skrbnikov je, da informacijo o prijavi predložijo generalnemu direktorju radiotelevizije, ki na koncu odloči o sankcijah, nadaljuje Sever. 

Izjava 

S podobnimi pritiski, ki sicer niso vezani na spolno nasilje, se sooča tudi predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko, ki je bil pred štirimi leti anonimno prijavljen zaradi domnevno neprimernega in neprofesionalnega vedenja na delovnem mestu. Zovko, ki je tožbo zaradi neutemeljenega končanja delovnega razmerja dobil, predstavi položaj, v katerem se je znašel.

Izjava 

Upor hrvaških novinarjev proti katastrofalni medijski klimi
 / 8. 3. 2019
Svojo izkušnjo s kaznovalnim sistemom Hrvaške radiotelevizije ima tudi Mikleušević Pavić. 

Izjava 

Spor med sindikatom novinarjev, Hrvaškim društvom novinarjev in radiotelevizijo, kot kaže, sega globlje. Nekateri zlobni jeziki govorijo celo o vojni med radiotelevizijo in novinarskimi stanovskimi organizacijami, a Zovko tako daleč ne bi šel. 

Izjava 
Javna medijska institucija vrši kazni ter se spopada z lastnimi zaposlenimi, ki neodvisno delujejo v novinarskih organizacijah. Koruptivne prakse se tako kažejo tudi pri tako univerzalnih tematikah, kot je spolno nasilje, saj se vodilni bojijo transparentnih preiskav kot Vučić istrske malvazije.

V prepovedanem delovnem položaju na Hrvaški radioteleviziji se je znašla vajenka Marja, pogoje za delo si je prilastil Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness