Ilirska godba

Aktualno-politična novica
25. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes v Ilirski Bistrici znova miril lokalne prebivalce in župana Emila Rojca, da država še ne bo zgradila sprejemno-registracijskega centra pri Jelšanah. V zbirnem centru bi lahko policija začasno pridržala prijete migrante in preverila njihovo identiteto. Po načrtih notranjega ministrstva bi poleg enote za identifikacijo center sestavljala dva šotora za prenočitev, v katerih bi lahko spalo do tisoč migrantov. Država grajenje centra v Jelšanah sicer načrtuje že več let. Po besedah ministra bodo grajenje centra nadaljevali samo ob drastičnem povečanju števila migrantov, ki ga zaenkrat ne zaznavajo, a ga lahko pričakujemo v toplejših poletnih mesecih.

Hitro in učinkovito
 / 16. 10. 2018

Podobne centre država načrtuje tudi drugod po Sloveniji, na primer v Črnomlju, kjer se soočajo z podobnimi nasprotovanji domačinov in občin. Župana in civilne iniciative proti gradnji omenjenega centra po njihovih besedah niso prepričali, zato bodo v soboto izvedli že napovedan protest, na katerem bodo opozorili na problematiko nelegalnih migracij na področju občine Ilirska Bistrica. Število nelegalnih prehodov državne meje se je letos povečalo, a je Policijska uprava Koper, pod katero spada tudi Ilirska Bistrica, šele na tretjem mestu po njihovem številu za Policijsko upravo Ljubljana in Policijsko upravo Črnomelj. O težavah zaradi nelegalnih migracij v občini župan Emil Rojc.

izjava

Po njegovem mnenju nelegalni migranti nimajo mesta v občini Ilirska Bistrica, ki naj bi jo ogrožali. Kot alternativo predlaga predvsem strožji nadzor meje in preprečitev vstopa v državo.

izjava

Da je glavni argument nasprotnikov zbirnega centra predvsem očitno onesnaževanje občine s strani migrantov, se strinja Jaša Montani, bistriški domačin.

izjava

Ni jasno, kako bi migrantski center poslabšal situacijo v občini. Montani meni, da bo center predvsem pomagal policiji.

izjava

Minister Poklukar je na današnjem srečanju povedal, da vlada v Ljubljani posluša in upošteva pomisleke domačinov. Župan Rojc je sicer član koalicijskih Socialnih demokratov in pravi, da ima podporo višjih organov stranke. Dejan Židan, predsednik stranke SD, ne podpira sobotnega protesta in politično prazno veleva, da je potreben dialog.

izjava

Kar ni prešteto, se ni zgodilo
 / 31. 7. 2018

Župana in civilne iniciative minister in predstavniki policije niso prepričali, da jih poslušajo in da bodo njihove pritožbe upoštevali. Občinski svet je sicer v začetku leta sprejel sklep o izvedbi občinskega referenduma o centru, a ga je upravno sodišče četrtega aprila razveljavilo in referendum prepovedalo. Župan je napovedal, da imajo na voljo tudi druga sredstva za izpeljavo referenduma, ob tem pa povedal, da jim je osnovni cilj preprečitve izgradnje centra zaenkrat uspelo doseči.

izjava

Montani meni, da je v ozadju nasprotovanja centru v resnici poskus župana, da zagotovi dodatna sredstva regiji, ki jo država od osamosvojitve sistematično zapostavlja.

izjava

Problematika migrantov in nasprotovanje zbirnemu centru pa je zajelo tudi civilno družbo v občini. Bistriški pihalni orkester naj bi namreč nastopil na sobotnem protestu, kljub temu da nekateri člani orkestra nasprotujejo zborovanju. Dogajanje opisuje član orkestra Montani.

izjava

Župan očitke zavrača in poudarja, da občina kljub podpori vsebini protesta tega ne organizira, on pa ni na nikogar vršil pritiska, da se mora protesta udeležiti.

Za mirno cesto ob svetovnem dnevu miru
 / 21. 9. 2018

izjava

Ne glede na županovo vpletenost v organizacijo samega protesta je nedvoumno dejstvo, da se v lokalni skupnosti vrši pritisk na nasprotnike civilne iniciative. Montani pri tem opozarja, da mu vodstvo orkestra že preti zaradi opozarjanja na neprimerno ravnanje.

izjava

Do naslednjega obiska notranjega ministra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness