In ti mi boš smrdeča tekla ...

Oddaja
eternal_nightmare
18. 8. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Problematika sežiga odpadkov v Anhovem
 / 13. 2. 2020
V današnjem lokalnem OFFsajdu se odpravljamo na slovenski divji zahod, natančneje v Anhovo. Naselje ob Soči je bržkone najbolj znano po cementarni Salonit Anhovo, podjetju s stoletno zgodovino, ob omembi katerega bo marsikdo pomislil na azbest in z njim povezano zdravstveno problematiko. Njegova uporaba je v Sloveniji prepovedana od leta 1996, cementarna pa še naprej obratuje, pri čemer v proizvodnji uporablja drugačne postopke. A sedaj Anhovo pestijo drugačne težave. Konec julija je namreč prišlo do izlitja industrijskih odplak v tamkajšnji vodovodni sistem. Več pove Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo in dolina Soče:

Izjava

Prebivalci Anhova dobivajo vodo iz vodarne Močila, ki jo je leta 1976 zgradil prav Salonit. Ko se je ta po prepovedi uporabe azbesta prenehal ukvarjati s proizvodnjo plošč in cevi, je izdelavo gradbenega materiala prevzelo podjetje Esal. To od leta 2016 deluje znotraj švicarske družbe Swisspearl, po novem pa je znano pod imenom Eternit. Ker je bil vodovod zgrajen z industrijskimi potrebami v mislih, je napeljan skozi Eternitov obrat. Prav zato je sploh lahko prišlo do mešanja vodovodne vode z industrijsko – domnevno zaradi malomarnosti pri vzdrževalnih delih na Eternitovi čistilni napravi. Analiza je pokazala visoko bazično vrednost pH in vsebnost težkih kovin, osemkrat višjo od dopuščene. Pojavljajo se ugibanja o tem, ali je do onesnaževanja v resnici prihajalo že prej. Več o tem Sattler:

Izjava

O iskanju novega vodnega vira za Obalo
 / 9. 10. 2019
Ker je dostop do pitne vode v javnem interesu, se je občina odločila prevzeti nadzor nad vodarno. S Salonitom je tako leta 2018 sklenila sporazum, s katerim je lani dobila stavbno pravico nad vodarno, do konca letošnjega leta pa bo občanom vodo dobavljal Salonit. Županja občine Kanal ob Soči Tina Gerbec zagotavlja, da bo vodovod po obnovi speljan mimo industrijskih obratov:

Izjava

V društvu Eko Anhovo so do sporazuma skeptični:

Izjava

Porajajo se tudi ideje o priključitvi vodovodnega sistema Anhova na goriški vodovod, ki se napaja iz zajetja Mrzlek. Ta se začne v Novi Gorici in poteka po Soški dolini, nekaj kilometrov pred Anhovem pa zavije proti Goriškim brdom. Sattler razloži, zakaj se v Eko Anhovu zavzemajo za to rešitev:

Izjava

Na občini menijo, da je samooskrba z vodo ključnega pomena, zato o priključitvi na zajetje Mrzlek ne razmišljajo. Več o tem Gerbec:

Izjava

O spregledani noveli Zakona o varstvu okolja
 / 4. 3. 2016
V petek je Anhovo na pobudo Eko Anhova in civilne iniciative Danes obiskal predsednik Nacionalnega inštituta za javno zdravje, krajše NIJZ, Milan Krek, ki je pozval k čimprejšnji ukinitvi trenutnega vodnega vira. To je razburilo županjo, saj se na obisku ni sestal z občinskim režijskim obratom:

Izjava

Po drugi strani občina v izjavi za javnost s sedmega avgusta trdi, da režijski obrat ne upravlja z vodovodnim sistemom znotraj industrijskega obrata. V Eko Anhovu se sprašujejo, kdo torej sistem nadzira:

Izjava

Režijski obrat občine za ponovno izdajo dovoljenja za uporabo pitne vode iz vodovoda čaka na odobritev NIJZ. Krajanom Anhova bodo tako do nadaljnjega pitno vodo dovažali gasilci.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness