Internetni nevtralnosti naproti?

Aktualno-politična novica
Internetna nevtralnost
31. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije  oziroma BEREC je objavil smernice za izvajanje lani sprejete zakonodaje o spletni nevtralnosti. Te naj bi zapolnile zakonske luknje in uvedle strožje reguliranje spetne nevtralnosti. Smernice, ki so bile v javni razpravi julija, so že takrat burile duhove. 20 največjih telekomunikacijskih korporacij je namreč izdalo manifest z grožnjo, da ne bodo uvedle tehnologij 5G oziroma nove generacije mobilnih omrežij v Evropi v primeru, da se smernic ne omili. Kmalu nato je Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, z dvema pravnikoma objavil javno pismo, v katerem je pozival k ubranitvi internetne nevtralnosti. Kaj pomeni spletna nevtralnost? Razloži Dušan Caf iz Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije:

Izjava

Kaj smernice prinašajo? Opiše Caf:

Izjava

Piratska stranka Slovenije smernice pozdravlja, pove njen član Rok Andree:

Izjava

Vendarle pa smernice vsebujejo nekaj potencialno spornih točk. Najprej omenimo, da bodo regulatorji v vsaki državi smernice lahko izvajali po svoje. Kakšni bodo rezultati, še ne moremo vedeti, opozori Caf:

Izjava

Še zmeraj v smernicah ostajajo hitre proge za specializirane storitve in tako imenovana ničelna tarifa. Caf predstavi grožnjo:

Izjava

Vendar se Andreeju hitrejše specializirane storitve ne zdijo problematične:

Izjava

S tem se strinja Mattias Bjarnemalm iz švedske Piratske stranke:

Izjava

Ničelno tarifo oziroma zero-rating, o kateri je bilo govora, predstavi Andree:

Izjava

Kakšna je slovenska zakonodaja na področju spletne nevtralnosti? Andree meni, da izjemna.

Izjava

Caf v nasprotju s tem meni, da je slovenska zakonodaja pomanjkljiva. Po novem ministrstvo celo predlaga črtanje ključnega člena za zagotavljanje spletne nevtralnosti, tako da bi bila edina zakonska podlaga zakonska uredba iz lanskega leta, na katero se nanašajo BEREC-ove smernice:

Izjava

Andree meni, da bo nova regulacija …

Izjava

K dejstvu, da so smernice mnogo bliže zagotavljanju internetne nevtralnosti kot je bilo sprva pričakovano, je pripomogel predvsem velik pritisk civilne družbe, zaključi Bjarnemalm:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.