Iskanje izgubljnih volilcev

Aktualno-politična novica
29. 6. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo so se z drugim krogom zaključile regionalne volitve v Franciji, na katerih so volivci volili regionalne zbore v trinajstih regijah. Rezultati so za francosko politično sceno presenetljivi – glede na ankete namreč ni bilo pričakovati silnega neuspeha stranke aktualnega predsednika Emmanuela Macrona Naprej, republika! in stranke Nacionalni zbor skrajno desničarske predsedniške kandidatke Marine Le Pen. Stranki za zdaj še glavnih kandidatov za predsednika, ki ga bodo v Franciji volili prihodnje leto, nista dobili večine niti v eni sami regiji. Odmevna je tudi nizka volilna udeležba v obeh krogih; v drugem krogu je volilo le 33 odstotkov volilnih udeležencev, kar je dvajset odstotkov manj kot na prejšnjih regionalnih volitvah leta 2015. 

O Macronovi zmagi na predsedniških volitvah
 / 8. 5. 2017
Macron in Le Pen sta brez osvojenega mesta regionalnega predsednika očitna poraženca volitev, za zmagovalce pa bi lahko označili desne Republikance in socialistično stranko. Republikanci, nasledniki tradicionalne francoske golistične desnice, so bili od  Nacionalnega zbora Le Pen uspešnejši v  regijah Provansa-Alpe-Azurna obala in Hauts-de-France, v katerih je slavil Xavier Bertrand, potencialni predsedniški kandidat Republikancev. Obdržali so tudi pariško regijo in regijo Auvergne-Rona-Alpe. Socialistom, v nekaterih primerih v zavezništvu z drugimi levimi strankami, je uspelo zavarovati zmago v petih regijah. Neuresničena pričakovanja in rezultate volitev povzame Lisa Louis, francoska novinarka

Izjava

Ob razglasitvi zmagovalcev Aurelien Mondon, profesor na Univerzi v Bathu in gostujoči novinar pri Jacobinu, opozori na rekordno nizko volilno udeležbo, ki je po njegovem mnenju ključen in najpomenljivejši rezultat letošnjih regionalnih volitev. 

Izjava

Mondon kot glavni razlog za nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, navede trenutni politični diskurz v državi, ki se praviloma ne dotakne trenutnih življenjskih okoliščin prebivalcev. Vodilne garniture v državi izpostavljajo navidezne probleme, ki v nobenem oziru niso resnične težave državljanov.

Izjava

Retorika Emmanuela Macrona do nekdanjih kolonij in delavcev doma
 / 9. 1. 2018
Medtem ko so mediji izpostavljali tekmo med Macronom in Le Pen, katerih osnovna taktika je zavračanje tistega, kar pravi drugi, je v francoskem političnem prostoru umanjkala vsakršna alternativa, ki bi bila sposobna nagovoriti ljudi. Na vprašanje, ali bi ta alternativa na nacionalni ravni lahko bili socialisti, ki so se na regionalnih volitvah odrezali dobro, Mondon odgovarja nikalno.  

Izjava

Francoska levica je imela v preteklosti težave pri tvorjenju zavezništev, kar ji je na primer na dvojih od zadnjih štirih predsedniških volitev onemogočilo preboj v drugi krog. Je pa do povezovanja na levici prišlo na tokratnih regionalnih volitvah, in sicer v regiji Hauts-de-France na severu države, v kateri so se kljub razhajanju na nacionalni ravni združile največje leve stranke: Zeleni, Socialistična stranka, Francoska komunistična partija in Nepokorna Francija. V tej regiji sicer levica ni zmagala, vendar je po mnenju Louis to dokaz, da se tudi na tem političnem polu lahko tvorijo zavezništva. 

Izjava

Morda še najzanimivejši je bil rezultat na Réunionu, v edini francoski čezmorski regiji, v kateri so tokrat potekale volitve. Nekoliko presenetljivo je namreč zmagala predstavnica Reunionske komunistične partije Huguette Bello. Njen nasprotnik Didier Robert  je bil tudi edini aktualni regionalni predsednik, ki je bil v lovu na nov mandat neuspešen. Bello zagovarja večjo neodvisnost Réuniona.

Na podlagi rezultatov regionalnih volitev bi lahko, kot je popularno, sklepali na izid predsedniških volitev naslednje leto, vendar je pretirano primerjanje praviloma nesmiselno. Stranke, ki so slavile v nedeljo, imajo izredno omejene možnosti, da se prebijejo do drugega kroga predsedniških volitev. Louis izpostavlja tudi, da je za regionalne volitve izrazito manj zanimanja. 

Izjava

Bolj pesimističen je Mondon, ki pravi, da se bo trend nizke volilne udeležbe zaradi pomanjkanja vsebine, predvsem med levimi strankami, nadaljeval. 

Izjava

Regionalne volitve niso prinesle nič novega – v veliki večini regij so slavili stari predsedniki. Ob nizki volilni udeležbi dalje vlada status quo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.