Italija je nova črna

Aktualno-politična novica
15. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrica za pravosodje Andreja Katič in direktor Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj sta obiskala koprski zapor, iz katerega sta pred novim letom pobegnila zapornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović, ki sta od avgusta oziroma oktobra čakala na izročitev Srbiji. Zaradi pobega se je že upokojil dosedanji direktor zapora v Kopru. Nadomestila ga je Janja Pahor Mohorič, vodja komisije, ki je nedavno opravila interni nadzor v koprskem zaporu.

zapor
O dometu neoliberalnih kaznovalnih praks v Sloveniji in večanju restriktivne kaznovalne politike
 / 10. 10. 2017

Pobeg iz koprskega zapora se je zgodil v noči z 29. na 30. december. Mitrović in Milosavljević, oba srbska državljana, obtožena nezakonite proizvodnje in prometa z drogami, sta prerezala rešetke na oknu. Za to sta uporabila žago, ki sta jo pretihotapila v zapor in sta jo uspela slaba dva meseca skrivati v svoji celici, toliko časa pa sta potrebovala, da sta prerezala rešetke. Nato sta pobegnila čez tovorni vhod zapora. Njun pobeg je bil opažen šele zjutraj.

Za Milosavljevićem se je izgubila vsaka sled, Mitrović pa je pobegnil v Trst, od koder je poklical direktorja zapora Dušana Valentinčiča in mu pojasnil, kako in zakaj je pobegnil.

Za Mitrovićem je razpisana srbska tiralica, ki je Italija ni upoštevala. Na podlagi te tiralice je bil prijet v Sloveniji, ki ga je nameravala izročiti Srbiji, zaradi česar se je tudi odločil za pobeg v Italijo, kjer živi tudi njegova družina. Mitrović je svojo zgodbo obnovil tudi v intervjuju za srbski spletni portal Blic.

Dogodek je sploh po tem intervjuju dvignil precej prahu. Oglasili so se tudi v sindikatu pravosodnih policistov koprskega zapora s pritožbami, da so kadrovsko podhranjeni in da je za pobeg odgovoren sedaj že bivši direktor Valentinčič, ki naj bi bil preveč popustljiv. V odprtem pismu, ki so ga naslovili na medije in na predsednika vlade Marjana Šarca, so zapisali, da je direktor zapor spremenil v hotel za zapornike, paznike pa v njihove služabnike.

O nadzorovanju in kaznovanju v Sloveniji
 / 5. 6. 2014

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je danes povedal, da je notranji nadzor pokazal, da nočna izmena ni opravljala svojih dolžnosti:

Izjava

V sindikatu te obtožbe ostro zavračajo, prav tako obtožbo, ki pravi, da sta, kot trdi pobegli zapornik, dežurna paznika ponoči spala. Govori predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk:

Izjava

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič, se na ministrstvu strinjajo, da v zaporih primanjkuje kadrov:

Izjava

V naslednjem letu in pol se načrtuje dodatno povečanje števila zaposlenih. O številkah Podržaj:

Izjava

Te zaposlitve ne bodo dokončno rešile kadrovske podhranjenosti. Na ministrstvu namreč ocenjujejo, da bi potrebovali 138 paznikov in še 29 drugih zaposlenih.  Sindikat državnih organov sicer ni bil zadovoljen zgolj z odhodom direktorja koprskega zapora Valentinčiča:

Izjava

Kot razlaga Mojca Plesničar, penologinja z Inštituta za kriminologijo na Pravni fakulteti v Ljubljani, so pobegi v slovenskih zaporih redki:

Izjava

Pobeg iz zapora ni kaznivo dejanje. Zakonodaja kot kaznivo dejanje sankcionira pobeg s silo ali grožnjo, upor zapornikov, pomoč pri pobegu in skrivanje obsojenca. Nenasilen beg ni niti prekršek, je pa seveda hujša disciplinska kršitev znotraj zapora.

Ob podobnih dogodkih v preteklosti smo bili pogosto priča pozivom, da je treba narediti prestajanje kazni strožje. Tokrat so se temu pridružili tudi zaposleni v zaporu. S tem se ne strinja Plesničar:

Izjava

O tem, ali se pri nas povečuje želja po večji represivnosti v kaznovalni politiki, in ocena tega, kako se razvijajo slovenski zapori, OFFsajd zaključi Mojca Plesničar:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness