Italijanski volilni brodet

Aktualno-politična novica
5. 3. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Italijani so prvič po prenovi volilne zakonodaje volili poslance obeh domov parlamenta. Na volitvah je svoj rezultat izboljšala stranka Gibanje petih zvezd, ki je dosegla 33 odstotkov glasov. S tem je postala največja posamezna stranka v italijanskem parlamentu. Največ glasov je sicer skupno zbrala koalicija desnih strank, leva koalicija pa je dosegla najmanj glasov. Desna koalicija, sestavljena predvsem iz stranke Naprej Italija Silvia Berlusconija in Severne Lige pod vodstvom Mattea Salvinija, je dosegla 37 odstotkov glasov. Rezultat izpred petih let je izboljšala Severna liga, medtem ko je Berlusconijeva Naprej Italija nekaj odstotkov izgubila. Leva koalicija pod vodstvom Demokratske stranke pa je doživela poraz in dosegla 23 odstotkov glasov. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je trenutno vladajoča demokratska stranka z 31 odstotki glasov dosegla najvišjo podporo.

Nicola Chelotti z Londonske šole za ekonomske in politične vede za uvod predstavi glavne stranke ter kako in zakaj so se združevale v koalicije.

izjava 

Novinar Thomas Fazi pojasni, da je kampanji primanjkovalo vsebine in da so si bili politični programi strank v veliko točkah zelo podobni.

izjava 

Vsebinsko izpraznjenost kampanje je dobro izkoristila stranka Gibanje petih zvezd. Thomas Fazi pojasni, kako se je stranka Gibanje petih zvezd predstavljala med kampanjo in kako je rezultat še bolj osupljiv glede na njihovo vodenje italijanskih mest.

izjava 

Kljub temu da je bila migrantska politika osrednja tema kampanje, pa ostajajo stališča Gibanja petih zvezd na tem področju kontradiktorna, tudi zaradi nasprotij v stranki. Aleksander Stille, profesor novinarstva na univerzi Kolumbia, pojasni stališča stranke do migrantov in kako stranka svoja stališča prilagaja večinskemu mnenju.  

izjava 

Med tematikami je v ospredju ves čas ostajala migrantska politika, med drugim tudi zaradi februarskega streljanja na afriške migrante, ki ga je zagrešil italijanski državljan in privrženec Severne lige. Osredotočenost na migrantsko problematiko, in ne na počasno okrevanje italijanske ekonomije je dobro izkoristila Severna liga.

Thomas Fazi predstavi, kako se je stranka Severna liga iz stranke za večjo regionalno avtonomijo in odcepitev Severa Italije pod novim vodstvom Mattea Salvinija prelevila v uspešno stranko na državnem nivoju.

izjava

Thomas Fazi predstavi še drug razlog za dober volilni rezultat Severne lige, to je postideološka zbirka predlogov in stališč, ki so privlačna volivcem vseh ideologij.

izjava 

V desni koaliciji pa je, v nasprotju s pričakovanji Berlusconija, več glasov dobila Severna liga, in ne Berlusconijeva Naprej Italija. Takšen volilni rezultat povečuje moč Severne lige v desni koaliciji in zvišuje možnost, da bo priložnost imenovanja kandidata za premierja v desni koaliciji dobila Severna liga. Ta bo najverjetneje predlagala svojega predsednika Mattea Salvinija. Berlusconi pa je na mesto premierja predlagal predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Kakšne bi lahko bile posledice premoči severne lige znotraj desne koalicije, pojasni Aleksander Stille.

izjava 

Največja poraženka volitev pa je do sedaj vladajoča Demokratska stranka. Ta je kljub počasnemu, a zanesljivemu okrevanju ekonomije in dejstvu, da je uspela v sodelovanju z Libijo močno zmanjšati število afriških migrantov, ki letno pridejo v Italijo, dosegla le 19-odstotno podporo, torej kar dvanajst odstotkov manj kot pred petimi leti.

James Nevell, profesor z Univerze v Salfordu, pojasni, zakaj je demokratska stranka izgubila toliko podpore.   

izjava

James Nevell predstavi še drugi razlog za poraz Demokratske stranke. 

izjava 

Stranke sedaj čakajo težavna pogajanja, v katerih bodo poskušale doseči vladno koalicijo. Sestavljanje koalicije pa je dodatno zapletla še predvolilna odločitev Gibanja petih zvezd, ki je trdilo, da ne bo vstopilo v nobeno koalicijo. Ne leva ne desna koalicija namreč nimata 50-odstotne večine v parlamentu. Aleksander Stille predstavi, zakaj se stranka otepa vstopa v koalicijo in zakaj bodo sedaj to stališče morda spremenili.

izjava 

Vir naslovne slike: @KarlreMarks

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness