Iz vstajniške Turčije

Aktualno-politična novica
3. 6. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Turčijo že sedmi dan pretresajo siloviti protesti, ki so se iz Carigrada razširili po vsej državi. Množičnost protestnikov je podžgal predvsem brutalen odziv policije na mirno zasedbo parka Gezi v centru Istanbula, na mestu katerega namerava konzervativna vlada Tayyipa Erdogana zgraditi še eno v vrsti luksuznih nakupovalnih središč in tako izbrisati eno redkih še obstoječih zelenih površin v največjem turškem mestu. Protesti, ki jih cenzurirani turški mediji praktično ne pokrivajo so se hitro razširili na vso državo in prerasli okvirje nasprotovanja rušitvi parka ter postali splošen protest proti vladi in vse bolj islamistično usmerjeni politiki, ki jo vodi premier Erdogan.

Za več informacij smo poklicali Koraya Caliskana, politologa in profesorja na univerzi Bogazici, aktivistko Bashak Ozz in Özge Gifgi, turško študentko na izmenjavi v Ljubljani.

 

Zemljevid včerajšnjih protestov:

.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hej, super prispevek, bravo RŠ! AMPAK, če spoštujemo pravilno izgovorjavo angleškega, francoskega, italijanskega in ostalih jezikov, je čas da začnemo pravilno izgovarjati tudi imena "nezahodnih" narodov in njihove jezike, v tem primeru turškega. V nasprotnem smo korak stran od stare grde evropocentristične nečimrnosti. Pogumno naprej!

Tina ... hvala za spodbudne besede. S tabo se več kot strinjam in pridno vadim kitajščino in arabščino, v svoj zagovor pa lahko povem, da imam občasne težave tudi z izgovorjavo francoskih, italijanskih in še kakšnih drugih imen zahodnih dominantnih jezikov, tako da evro nečimrnost nima nič s tem ;)

jaz sem poliglot, ti si poliglot, vsi smo poliglot?

@pero: poliglot pomeni, da poseduješ znanje (aktivno in pasivno) več jezikov, v tem primeru pa gre za pravilno izgovorjavo tujih imen. Tako kot se angleško žensko ime Jane prebere Džejn tako se tudi turško žensko ime Cemre se prebere Džemre. Za to gre. Kar je spikerica tudi razumela in je bila opomba dobronamerna in spodbudna.

supe prispevek.

dodajam r.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness