JEDRSKO-GOSPODARSKI DOGOVOR

Oddaja
15. 7. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Šesterica predstavnikov stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčije na eni in Irana na drugi strani je včeraj dosegla dogovor glede iranskega jedrskega programa. Ta bo z omejitvijo iranskega jedrskega razvoja nedvomno pripomogel k preprečevanju potencialno oboroženega konflikta, h kateremu se je včasih zdelo, da drvita nasprotujoči si strani. Hkrati pa bo z opustitvijo gospodarskih sankcij proti Iranu omogočil ponoven vklop te države v svetovni trg.

Za začetek prepustimo besedo Hassanu Hakimianu z Londonske School of oriental and african studies:

Izjava

Iran je kljub sankcijam v svoji soseščini industrijska in trgovska velesila. Poleg energetskega in petrokemičnega so pomembni še avtomobilski, gradbeni, metalurški sektorji, pa tudi kmetijstvo. Poleg tega iranski trg šteje nekaj manj kot 80 milijonov potrošnikov in relativno dobro razvit srednji razred. Iz omenjenih razlogov se trgovina z Iranom v času veljave sankcij, ki  so onemogočale poslovanje iranskih podjetij z ameriškim dolarjem, ni prekinila. Gospodarstvo je našlo pot okoli teh sankcij in poslovalo na principu blagovne menjave brez posredovanja denarja, trgovanja preko tretjih držav ali s pomočjo neformalne bančne mreže. Opiše Franc Lenhart, slovenski poslovnež, ki že desetletja deluje v Iranu:

Izjava

Kljub temu je odrezanost od globalnega finančnega sistema iranskemu gospodarstvu onemogočala velike tuje investicije in oteževala sklepanje pogodb velikih vrednosti. Sprostitev finančnih omejitev je zato po mnenju Hakimiana ključna, saj ima Iran sicer dobro razvito gospodarstvo. Ob izpolnitvi tega pogoja pa se obetajo nove priložnosti tako za tuji kot domači kapital. Najprej prisluhnimo, kateri domači sektorji si lahko obetajo največ:

Izjava

Za tuja podjetja pa je obetaven dostop do iranskih potrošnikov. Nadaljuje Hakimian:

Izjava

Tuja podjetja se lahko veselijo tudi sprostitve obsežnih iranskih zunanjih rezerv, ki so bile s sankcijami zamrznjene. Te bodo, ko bodo odmrznjene, lahko financirale dodaten uvoz tujega blaga v Iran. Nadaljuje Hakimian:

Izjava

Nekaj izmed teh rezerv bi lahko bilo porabljenih tudi za velike infrastrukturne projekte, ki so v teku. Opiše Lenhart:

Izjava

Poleg izdatnega domačega trga in delovne sile pa Iran tujim podjetjem ponuja vstopno točko v sosednje države. Pojasni Lenhart:

Izjava

Katere države pa so najuspešnejše pri prodiranju na iranski trg? Pojasni Hakimian:

Izjava

Iz geostrateškega vidika najpomembnejši aspekt ponovne vključitve Irana v svetovno ekonomijo pa smo pustili za konec. Govorimo seveda o izdatnih zalogah plina in nafte. Cene energentov so že tako nizke in dodatna kapaciteta, ki jo bo ponudil Iran, lahko cene spusti še dlje. Girijesh Pant z indijske Univerze Jawaharlala Nehruja zato meni, da se bo organizacija izvoznic nafte, krajše OPEC, morala soočiti z vrnitvijo Irana:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness