Kadri in prostori

Oddaja
5. 2. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Na Odboru Državnega zbora za zdravstvo so se ukvarjali s kadrovskimi in prostorskimi težavami Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Kadrovske težave so vezane predvsem na omejitve zaposlovanja, ki jih je uvedel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Problematično je pomanjkanje kadra v zdravstveni negi, kar se je še posebej pokazalo v zadnjih mesecih, ko je splošno zdravje naroda slabše. S prostorskimi zagatami pa ima vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra v mislih dokončanje urgence, posebno njenega diagnostično-terapevtskega servisa, ki predvideva 40 ležišč za intenzivno nego.

Na odboru za zdravstvo vladi predlagajo da “prouči člene znotraj zakona za uravnoteženje javnih financ, ki bi omogočili normalizacijo razmer v javnem zdravstvenem sistemu”, pristojna ministrica pa je zagotovila, da se bo za sredstva borila kot levinja.

Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi opozarja, da ni izpostavljen le UKC Ljubljana, temveč da se je simptom kadrovskih težav razširil nad celotno Slovenijo.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Odprava spornih določb Zakona o uravnoteženju javnih financ naj bi tako po mnenju Odbora za zdravstvo sprostila krč in omogočila vsaj normalno delovanje, tudi v času polnih zasedenosti bolnišnic. Do tovrstnega sklepanja je kritičen Erik Brecelj, zdravnik.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi se strinjajo , da je ZUJF le poglobil probleme. Govori Jelka Mlakar.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Konrad Kuštrin prikimava Eriku Breclju v zahtevi po strukturnih reformah, ima pa nanje svojevrsten pogled. Kljub temu, da je Konrad Kuštrin predsednik zdravniškega sindikata, zagovarja komercializacijo zdravstvenega zavarovanja. Ta naj po njegovih besedah ne bi pripeljala do poglabljanja socialnih razlik. Prepričan je, da so razlike že prisotne, naša dolžnost pa je da se na njih zgolj odzovemo. Več o svojih pristopih do reformiranja spregovori sam.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Brecljevi predlogi za prestrukturizacijo zdravstva gredo bolj v smeri racionalizacije delovanja.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Niso pa vsi prepričani, da je reforma zdravstvenega sistema prava pot v tem trenutku. Jelka Mlakar je prepričana, da so razmere resne in da je potrebno ukrepati takoj.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Kadrovske stiske, kot že omenjeno, niso edine ki pestijo slovensko zdravstvo. Čakanje na ljubljansko in tudi mariborsko urgenco dodatno otežuje pogoje dela. Oris delovanja urgenc in morebitnega novega pristopa poda Andrej Robida, strokovnjak za kakovost zdravstva.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Navkljub temu, da obstaja širok konsenz da je urgenco potrebno zgraditi, pa se ob dograditvi porajajo nova vprašanja o sistemu za urgentno zdravniško posredovanje. Vprašanja postavi Erik Brecelj.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Kaže, da tudi trenutna slovenska vlada nima vizije in ne reformatorske volje, da bi se spopadla s problemi, ki načenjajo kakovost slovenskega zdravstva.

 

Kronična obolenja zdravstvenega sistema je diagnosticiral Žan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness