KAJ SMRDI V LIBANONU?

Aktualno-politična novica
25. 8. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Za včeraj napovedani protesti v Bejrutu, glavnem mestu Libanona, so bili po dveh dneh spopadanja s policijo in vojsko odpovedani. Nekajtisočglava množica je minulo soboto in nedeljo zahtevala odstop vlade zaradi njene nesposobnosti soočenja z organiziranjem odvoda odpadkov ter korupcije, ki je po mnenju protestnikov eden izmed krivcev za dotično situacijo. Več o nastajanju težav z odpadki Filip Issa, novinar časopisa Daily Star:

Izjava

Obotavljanje vlade pri kopičenju odpadkov gre poleg njene neenotnosti pripisati tudi tamkajšnjemu volilnemu sistemu, osnovanem na verski pripadnosti. Philip:

Izjava

Dolgoletna neoperativnost vlade je tudi posredno vodila v razmah protestov v obseg, ki ga imajo danes. Nezadovoljstvo z mankom soočenja z odvajanjem odpadkov, zaradi česar so prebivalci pričeli odlagati smeti v reke, gozdove in bližino morja, je bilo le povod dolgoletnega nezagotavljanja  osnovnih življenjskih potrebščin prebivalcem. Pomanjkanje vode, elektrike in nezadovoljstvo z vlado zadnja desetletja so prelevili sprva majhne demonstracije zoper onesnaženost z odpadki v množične proteste zoper celotno vlado.

Izjava

Odziv režima na že dlje časa trajajoče proteste so bile poleg uporabe vodnih topov in solzivca do sedaj predvsem aretacije protestnikov, ki jim z zakonsko zagotovljenimi pravicami sodijo manj obremenjena vojaška sodišča. Kot nam pove sogovorec, so ciljna publika aretacij tu predvsem suniti:

Izjava

Varnostne sile pa so se tu izkazale med množičnimi demonstracijami, ki so potekale pod internetno organizirano skupino, imenovano You Stink, in ostalimi civilnimi organizacijami. V soboto so te eskalirale v manjše izbruhe nasilja, ki pa so naleteli na neproporcialen odziv in bistveno večjo mero nasilja s strani policijskih in vojaških varnostnih sil. Ti so poleg vodnih topov in solzivca uporabljali tudi žive naboje.

Protestniki so zato čez noč kampirali na bejrutskem trgu Riad al-Solh, čakajoč odziv premierja Tammama Salama na sobotno reakcijo varnostnih sil. Tega je premier sicer obsodil, k temu pa dodal, citiramo, “Nikoli nisem bil v tem zaradi položaja v vladi, jaz sem eden izmed vas. Sem z ljudstvom”, konec citata. To je sprožilo nov val protestov v nedeljo, v katerih so varnostne sile najprej nadaljevale z uporabo vodnega topa, nakar so zopet eskalirali in tokrat terjali smrtno žrtev protestnika. Kljub temu, da so bile večje demonstracije s strani protikorupcijskih gibanj odpovedane, se je pred pravosodnim ministrstvom zbralo manjše število protestnikov, ki so zahtevali odgovornost za nasilje s strani represivnih aparatov države. Protikorupcijska gibanja so sicer z odpovedjo zaustavila momentum le začasno in po mnenju našega sogovornika z razlogom, da bi reflektirali pretekle dogodke ter pretehtali nadaljnjo taktiko.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness