Kako prekiniti veriženje podjetij?

Aktualno-politična novica
7. 8. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za gospodarstvo je v javno obravnavo poslalo osnutek predloga novele zakona o gospodarskih družbah. Z novelo želijo med drugim uvesti več varovalk s katerimi bi prekinili prakso veriženja podjetij.

Kaj veriženje podjetij sploh je? Grobo bi ga lahko opisali kot prakso pri kateri lastnik zadolženega podjetja njegovo poslovanje prenese na novo pravno osebo, pri tem pa ne prenaša tudi dolgov in terjatev nakopičenih v stari pravni osebi. Za konkretizacijo tega koncepta smo prosili Gorana Lukića iz Zveze svobodnih sindikatov:

Izjava je dostopna na posnetku

Za pojasnila glede konkretnih določb, s katerimi želijo preprečiti prakso veriženja podjetij, smo poklicali tudi na ministrstvo za gospodarstvo. Govorili smo z Dušanom Pšeničnikom, generalnim direktorjem direktorata za notranji trg:

Izjava dostopna na posnetku

Prelog osnutka novele je torej zastavljen zelo ambiciozno, a za delavce je najpomembnejša varovalka, ki določa, da podjetniki ne smejo odpreti nove družbe, če so v zadnjih dvanajstih mesecih storili prekršek v zvezi s plačilom za delo. Pri Lukiću smo poizvedli kako so s tem rokom zadovoljni v sindikatih.

Izjava dostopna na posnetku

Nasprotno mnenje previdno podajajo v Gospodarski zbornici Slovenije. Čeprav se načeloma strinjajo, da je veriženje podjetij slaba praksa, ki meče negativno luč tudi na pravno državo, menijo, da poslovni neuspeh ne sme biti kriminaliziran. Kot rešitev zato predlagajo, da naj se odpiranje podjetij prepreči le tistim, ki to prakso dejansko zlorabljajo.

Izjava dostopna na posnetku

Predlog, osnutek, novela; poslušalstvo verjetno dobiva občutek, da ne obravnavamo le veriženja podjetij ampak veriženje vseh možnih pridevnikov, ki jih lahko prilepimo pred zakon. Stvar je takšna, da je gospodarsko ministrstvo zakon poslalo v presojo strokovne javnosti. Redna procedura sprejemanja zakona se torej sploh še ni začela. Pšeničnika iz ministrstva za gospodarstvo smo zato vprašali kdaj lahko pričakujemo, da bo novela sprejeta in posledično pravnomočna?

Izjava je dostopna na posnetku

OFFSajd sta pripravila Matija in Luka Tetičkovič.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.