Kamnozlom

Oddaja
13. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Jug Srbije, natančneje goro Baba v bližini Paraćina, tako dobesedno kot v prenesenem pomenu pretresajo dela v treh kamnolomih. Medtem ko okoliški prebivalci niso pretirano nasprotovali vzpostavitvi in obratovanju prvih dveh, pa se že dve leti borijo proti tretjemu kamnolomu, ki je skoraj desetkrat večji od ostalih dveh. Po načrtih bo namreč investitor in izvajalec del Kruševac put iz kamnoloma dnevno odpeljal do 70 tovornjakov materiala, medtem, ko v ostalih dveh kamnolomih nakopljejo približno desetkrat manj.

Načrti za množično gradnjo majhnih hidroelektrarn v Albaniji
 / 7. 3. 2020
Po dveh letih bojev na požiralniku je protest civilne iniciative Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje prvo večjo medijsko odmevnost dosegel zaradi verbalnega incidenta. Zanj sicer niso odgovorni organizatorji protesta, temveč dve okoljevarstveni skupini, ki sta na protestu gostovali. Nesoglasja med civilno iniciativo Odbranimo reke Stare planine in Odbranimo Grzu iz Paraćina na včerajšnjem protestu oriše predstavnik organizatorjev Boban Momirović.

Izjava

Ustavimo tovorne konje! Spor med okoljevarstvenima skupinama je drugotnega pomena, saj si omenjeni sodelujoči radi skačejo v lase tudi ob nekaterih drugih priložnostih. Osredotočimo se raje na vsebino boja, ki ga vodi civilna iniciativa Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje. Momirović opiše, kako se je pred dvema letoma vzpostavila njihova pravno-protestna borba.

Izjava

Prvi razlog za upor, nadaljuje Momirović, je gospodarska škoda, ki jo kamnolom povzroča na področju z močno razvitim planinskim, verskim in adrenalinskim turizmom.

Izjava

Kljub temu da je turizem ena izmed poglavitnih gospodarskih dejavnosti na Babi, veliko večjo težavo predstavljata pronicanje vode v tla ob skoraj vsakodnevnih detonacijah in posledično pomanjkanje dostopnih vodnih virov za gospodinjstva in kmetijsko dejavnost, ki je druga poglavitna gospodarska dejavnost okoliškega prebivalstva. 

Izjava

O razlogih in posledicah zaustavitve gradnje hidroelektrarne Mokrice
 / 10. 4. 2019
Poleg ogroženosti turizma in vodnih virov se v civilni iniciativi bojijo tudi seizmoloških posledic. Upravičeno, saj so se majhni premiki zemlje, ki so se odrazili v razpokah na zidanih objektih v okolici, dogajali že pred vzpostavitvijo tretjega, največjega kamnoloma pred dvema letoma. 

Izjava

Jasno je torej, da ima investitor in izvajalec Kruševac put kljub neskladjem z zakonom močno politično zaledje. Momirović povzame, da je lokalna oblast v času prejšnjega mandata, ko je občino vodila lista Saša Paunovića, Sigurno napred, pokazala veliko več zanimanja za ohranjanje naravne in kulturne dediščine kot trenutna oblast pod vodstvom Vladimirja Milićevića iz največje vladne Srbske napredne stranke.

Izjava

O podnebnih spremembah
 / 20. 3. 2019
Poleg tega, da imajo močno politično zaledje, pa so v podjetju Kruševac put tudi izredni retoriki, če zavajanje štejemo za retoriko. Vesna Lazarević, tehnična direktorica, namreč v medijskih nastopih – teh sicer ni imela na Radiu Študent, saj odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli – zagotavlja, da ima izvajalec vso potrebno dokumentacijo. Momirović izpostavi nekaj neresnic.

Izjava

Civilna iniciativa Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje je namreč uradno okoljevarstveno društvo na področju planine Baba in je sproti obveščena o vsakršni uradni dokumentaciji v zvezi z delovanjem kamnoloma. 

Izjava

O predlogu zakona o izgradnji novih hidroelektrarn na Savi
 / 21. 3. 2018
Medtem ko na jugu Srbije zagotavljajo nadaljevanje boja za ohranitev življenjskega okolja, širom Slovenije okoljevarstveni aktivisti zbirajo podpise za podporo referendumu, ki bi preprečil svojeglavo poseganje v naravo.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness