Kapitalu zadišalo staro meso

Aktualno-politična novica
14. 3. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je predstavila predloge zakonskih sprememb za področje pokojninskega sistema, socialnega varstva in trga dela. Po njenih besedah naj bi bile predlagane spremembe namenjene izboljšanju socialnega položaja najranljivejših skupin, predvsem brezposelnih, prejemnikov socialne pomoči in upokojencev. Vendar se o tem porajajo dvomi.

Najbolj razvpita novost, ki jo ministrica predlaga, je postopno višanje upokojitvene starosti s sedanjih 65 na 67 let za vse tiste brez 40-letne delovne dobe. Ta ukrep ministrica utemeljuje z argumentom, da je populacija med šestdesetim in štiriinšestdesetim letom v Sloveniji izjemno delovno neaktivna. Argument je sicer nenavaden, saj sedanji zakon že predvideva upokojitveno starost, ki zajema to populacijo.

Predlog prinaša tudi postopno zvišanje odmernega odstotka za izračun pokojnine - predvsem odmernega odstotka za moške, ki je trenutno znatno nižji od odmernega odstotka za izračun pokojnin žensk. Tako naj bi do leta 2025 pokojnine tistih z 40-letno delovno dobo zrasle za 8 odstotkov.

Ministrstvo ni predlagalo dviga minimalne pokojnine, ki je bil vključen v koalicijsko pogodbo. Namesto tega za tiste, ki - po besedah ministrice Klampfer - “to želijo”, oziroma kot bi lahko dodali, predvsem za tiste, ki želijo jesti vsak dan, uvaja možnost zaposlitve ob pokojnini - tako imenovani dvojni status. Z leti dodatne zaposlitve, kljub upokojenosti, se tako predvideva postopno višanje odstotka prejemanja pokojnine ob plači. Po tretjem letu bi upokojenec poleg plačila prejemal tudi celotno pokojnino.

Dvig odmernega odstotka za izračun pokojnin in dvig odstotkov pokojnin, ki jih bodo prejemali zaposleni upokojenci, seveda predstavlja zalogaj za državno blagajno. A ministrstvo tolaži zaskrbljene državljane, da bosta, po njihovih izračunih, dvig upokojitvene starosti in skrajšanje časa upravičenosti do prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne, ki ga prav tako predlagajo, te izdatke nekako izravnala.

Še eden izmed ukrepov “za izboljšanje socialnega položaja brezposelnih” oziroma za izravnavo izdatkov za dvig pokojnin je tudi predlog ukinitve dodatka za delovno aktivnost za prejemnike socialne pomoči in nasploh strožji nadzor in sankcioniranje vseh prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje. Ker naj bi prejemnik socialne pomoči v primeru, da je upravičen tudi do dodatka za delovno aktivnost, prejemal 89 odstotkov minimalne plače, se ga je ministrica odločila motivirati za delo, ne z dvigom minimalne plače ali ustvarjanjem delovnih mest, temveč z efektivnim nižanjem socialne pomoči, ki že tako ne zadošča niti za minimalne stroške življenja.

Do predlaganih sprememb so presenetljivo nekritični, ne le v večini strank, temveč tudi v Zvezi svobodnih sindikatov in Zvezi upokojencev Slovenije. Izrazito pa so jim za zdaj nasprotovali le v stranki Levica. Njen vodja Luka Mesec pojasni glavne vzroke nestrinjanja s predlogom zakona.

Izjava.

Predloge zakona je komentirala tudi Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi Plus.

Izjava.

Luka Mesec kot izjemno problematično izpostavlja predlagani dvojni status upokojencev.

Izjava.

Z Mesecem glede problematičnosti spodbujanja zaposlovanja upokojencev soglaša Tea Jarc.

Izjava.

Tea Jarc je izpostavila tudi sklop predlaganih novosti, ki ga večina medijev ni problematizirala.

Izjava.

Do napada na brezposelne se je opredelil tudi Luka Mesec.

Izjava.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness