Kdo se boji Demokratske stranke socialistov?

Aktualno-politična novica
25. 1. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Deset mesecev drugega črnogorskega režima
 / 10. 9. 2021
Politični krizi v Črni gori ni videti konca. Sedemnajstega januarja je lista državljanskega gibanja Združena reformska akcija, s kratico URA, v črnogorski parlament vložila glasovanje o nezaupnici vladi Zdravka Krivokapića. Poleg tega je sprožila iniciativo za manjšinsko vlado, v kateri po besedah vodje državljanskega gibanja URA, Dritana Abazovića, ne bi smeli sodelovati prosrbska Demokratska fronta in Demokratska partija socialistov bivšega predsednika Mila Đukanovića. Koalicija Črno na belem bremeni Krivokapićevo vlado zaviranja postopkov, ki so ključni za integracijo v Evropsko unijo, uzurpacije oblasti in formiranja nove stranke po vzoru Đukanovića. Krivokapić je včeraj prevzel vodenje pravosodnega ministrstva in Nadzornega sveta za boj proti visoki korupciji, ki ga je do zdaj vodil Dritan Abazović. Tega je pozval tudi k odstopu z mesta podpredsednika vlade, njegove manevre pa označil za revitalizacijo stranke DPS in Đukanovića. Več o črnogorski politični krizi pove novinarka portala Vijesti in generalna sekretarka Društva profesionalnih novinarjev Črne gore, Mila Radulović.

Izjava

Po nastopu nove vlade na področju tožilstva ni bilo zamenjav, sledili pa so dogodki na Cetinju. Ob imenovanju novega srbskega patriarha so izbruhnili protesti črnogorskih nacionalistov. 

Izjava

Politično krizo v državi so po mnenju Mile Radulović sooblikovali tudi različni pritiski Srbije. 

Izjava

Kaplja čez rob in razlog, zakaj se je URA odločila vložiti nezaupnico, sta bila neimenovanje novih tožilcev in prilaščanje javnega denarja, ki ga je bila obtožena nova vlada.

Izjava

Črna gora objavila polna imena in naslove ljudi v samoizolaciji
 / 23. 3. 2020
Po informacijah portala Vijesti naj bi že od jeseni 2020 potekali pogovori med opozicijskimi strankami, DPS in listo državljanskega gibanja URA. Dosegli naj bi kompromis, ki predvideva manjšinsko vlado, v zameno pa naj bi Đukanović odstopil z mesta predsednika stranke DPS in stranka bi se morala znebiti vseh članov, ki so bili vpleteni v koruptivna dejanja bivših vlad. Potem bi lahko stranka zunaj vladne koalicije podprla vlado.

Izjava

Za Črno goro je najslabši trenutni status quo. Spremembe so po mnenju Radulović nujne.  

Izjava

Radulović meni, da možnost, da bi se DPS vrnila na oblast, ni velika in da gre zgolj za orožje, s katerim vlada straši ljudstvo.

Izjava

O nezaupnici vladi bodo poslanci glasovali četrtega februarja. Ključno vlogo bodo odigrali tudi člani stranke DPS, ki imajo v parlamentu največ poslancev.

Izjava

Po mnenju Radulović vlada v vsem svojem mandatu ni namenila dovolj pozornosti ključnim programskim temam, predvsem vladavini prava in boju proti korupciji. Zaradi tega je tudi zastal proces integracije v Evropsko unijo.

Izjava

Krivokapićeva vlada naj bi glasovanje o nezaupnici sicer poskušala preprečiti s skrajšanjem mandata, kar bi pomenilo predčasne volitve, a za kaj takega nima dovolj podpore. 

Izjava

Črna gora bo dobila novo vlado in metropolita
 / 7. 11. 2020
Usoda Črne gore bo tako znana po četrtem februarju. Vlado vodi politik, ki zgolj nadaljuje Đukanovićevo zapuščino, na drugi strani pa vidijo v listi državljanskega gibanja URA trojanskega konja SPD, a o tom – potom.

 

 

Offsajd je pripravil Premrov.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.