Kdo se posipa s pepelom?

Aktualno-politična novica
Odlagališče
23. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O spregledani noveli Zakona o varstvu okolja
 / 4. 3. 2016
Nevladna organizacija Alpe Adria Green oziroma AAG opozarja, da je podjetje ML Surovine d.o.o. v Zalogu pri Ljubljani začelo odvažati elektrofiltrski pepel in žlindro. Odlagališče so sprva opazili lokalni prebivalci, ki so organizacijo pozvali k preiskavi. Po nekaj dneh je namreč veter začel pepel raznašati po okolici, kjer živi slabih sedem tisoč prebivalcev, in prekril okoliške strehe hiš in vrtičke. AAG je ugotovila, da ima podjetje ML Surovine sklenjeno pogodbo o odvažanju odpadkov z javnim podjetjem Energetika Ljubljana, torej gre za odvoz elektrofiltrskega pepela in žlindre iz Toplarne Ljubljana. Ugotovitve predstavi Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green Slovenija. 

Izjava

Elektrofiltrski pepel po oceni Energetike Ljubljana velja za nenevarnega in je kot tak tudi registriran. A s to oceno se tako medicinska stroka kot tudi številni okoljevarstveniki ne strinjajo. Pepel ima namreč lahko visoko vsebnost arzena in drugih težkih kovin. Razloži Nasta Doberlet Bučalič iz Civilne iniciative Trbovlje.

Izjava

Okoljevarstveni spor med Zasavci in podjetjem Lafarge Cement
 / 5. 9. 2018
AAG je opozorila, da v neposredni bližini odlagališča deluje podjetje Silgan d.o.o., ki proizvaja kovinsko embalažo za hrano, sto metrov severno od deponije se podjetje Jata Emona d.o.o. ukvarja z rejo kokoši nesnic, v oddaljenosti tristo metrov pa se nahaja klavnica Perutnine Ptuj. Dalje se v bližini nahajajo številni vrtički, travniki in njive. Problematično je tudi dejstvo, da se Zalog nahaja na vodovarstvenem območju. AAG namreč opozarja na nevarnost, da bi v primeru dežja pepel začel pronicati v podtalnico.

Po Bernardovem mnenju vzpostavitvi novega odlagališča v Zalogu verjetno botruje dejstvo, da se je moralo zapreti prejšnje odlagališče v Trbovljah v Zasavju in pred tem v Moravčah. Zaprtje sta dosegla v Trbovljah pritisk civilne iniciative in lokalnega prebivalstva, v Moravčah pa glasno nasprotovanje župana. Kako je potekal boj za zaprtje odlagališča v Trbovljah, predstavi Doberlet Bučalič. Trbovlje ima že brez elektrofiltrskega pepela Toplarne Ljubljana skladišče pepela, nastalega v termoelektrarni Trbovlje.

Izjava

O razrešitvi tožbe zasavskih kmetov proti 4 podjetjem z Urošem Macerlom iz Ekokroga
 / 26. 10. 2016
Novo odlagališče elektrofiltrskega pepela v Trbovljah je med drugim služilo za odlaganje pepela iz prestolnice. Tako kot v aktualnem primeru Zaloga so odlagališče prvi opazili lokalni prebivalci, pove Doberlet Bučalič. Podobno kot v Trbovljah so tudi tokrat najprej postali pozorni na tovornjake, ki so med peto in deseto uro zjutraj na odlagališče prinašali neznani material. 

Izjava

Odlaganje elektrofiltrskega pepela je potekalo brez kakršnih koli zaščitnih ukrepov - še ena podobnost z aktualno situacijo v Zalogu, kjer je odlagališče odkrito in pepel ob vetrovnih dneh raznaša daleč naokoli.

Izjava

O napadih na geološko stroko in nevarnih odpadkih v Moravčah
 / 14. 1. 2019
Z enako problematiko so se predtem soočali prebivalci Moravč. V boju Civilne iniciative Trbovlje so pomagale tudi izkušnje nasprotnikov odlagališča v Moravčah, s katerimi so sodelovali. Tam se je boju pridružil tudi župan, razloži Doberlet Bučarič. 

Izjava

Doberlet Bučalič podporo in izkušnje Civilne iniciative Trbovlje ponuja tudi prebivalcem Zaloga v boju proti odlagališču. Alpe Adria Green, ki je odlagališče raziskala, je zahtevo za njegov umik že poslala številnim organizacijam, pove Bernard:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.