Kdo si lahko privošči menstruacijo?

Aktualno-politična novica
Davek na higienske izdelke za menstruacijo
20. 11. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Nemški parlament je sprejel pobude aktivistk in civilnih iniciativ in znižal davek na dodano vrednost za higienske izdelke za menstruacijo z 19 odstotkov na 7 odstotkov. Nova davčna ureditev bo začela veljati s prihodnjim letom. Spomnimo, da je podoben poskus spremembe davčne zakonodaje leta 2016 v slovenski parlament vložila takrat stranka Združena Levica. Predlog je predvidel znižanje davkov z 22 na 9,5 odstotkov, torej s splošne stopnje DDV-ja na znižano, a ga je slovenski parlament večinsko zavrnil. Slovenija tako ostaja na šestem mestu evropskih držav z najvišjimi davki na higienske izdelke za menstruacijo. V prvem delu današnjega Offsajda se podrobneje posvečamo problematiki higienskih izdelkov za menstruacijo v Nemčiji in Avstriji, v drugem delu pa se osredotočamo na Francijo, ki je sicer že pred leti znižala davke za omenjene izdelke, a se nekatere skupine žensk v Franciji še vedno soočajo s slabo dostopnostjo izdelkov.

O zavrnitvi predloga novele Zakona o DDV-ju in o tem, kako naprej
 / 5. 5. 2016
Bettina Steinbrugger iz organizacije Erdbeerwoche pove, da je bilo za spremembo obdavčitve potrebnega veliko pritiska s strani aktivističnih organizacij. Tako je denimo peticijo za znižanje obdavčitve podpisalo 200.000 ljudi, znižanje obdavčitve pa je sedaj sprejeto. To pomeni, da bo od januarja 2020 cena izdelkov nižja, a seveda zgolj, če bodo prodajalci spoštovali znižanje in ne bodo dodatno zvišali cen neodvisno od davkov.

A tudi nemške aktivistke so se morale za pridobljeno zmago boriti več let, saj so bile predhodne pobude zavrnjene. Tokratna je uspela zaradi močnega medijskega pritiska in podobnih znižanj celo v državah, kot so Indija, kjer je menstruacija še vedno močno stigmatizirana. Več Steinbrugger.

Izjava

Cena menstrualnih higienskih izdelkov se sicer med različnimi znamkami izdelkov relativno razlikuje. Steinbrugger predstavi raziskavo, v kateri ugotavlja povprečne stroške izdelkov za ženske.

Izjava

Ker so izdelki relativno dragi, revščina žensk, povezana s stroški za menstruacijo, v Nemčiji in Avstriji predstavlja problem.

Izjava

Visoka obdavčitev higienskih izdelkov za menstruacijo je poleg tega diskriminatorna. Ceno morajo namreč plačevati zgolj ženske. 

Izjava

 

Endometrioza, duševne motnje, obdavčitev higienskih pripomočkov
 / 16. 4. 2016
Tudi države v Evropski uniji, ki so davek na menstrualne higienske izdelke znižale, pa so omejene z evropsko zakonodajo, ki zahteva, da najnižji možni davek na dodano vrednost ne more biti nižji od 5 odstotkov. To se bo morda v bližnji prihodnosti spremenilo, saj v Evropski komisiji potekajo diskusije o predlogu, da nekateri izdelki sploh ne bi bili obdavčeni. 

Izjava

Kot smo slišali, je Francija torej davek na menstrualne higienske izdelke znižala na 5,5 odstotka. Kako je potekal boj aktivistk za ta ukrep, pojasni Marie-Paule Noël iz organizacije Georgetta Sand.

Izjava

Kljub temu da so v organizaciji s trenutnim davkom relativno zadovoljne, pa v Franciji ostajajo nekateri problemi v zvezi s higienskimi izdelki, ki si jih še vedno ne morejo privoščiti vse ženske.

Izjava

Feministični boji na Kosovem, v Franciji in v Indiji.
 / 19. 12. 2015
Takšen primer so denimo ženske v zaporih, ki nimajo dovolj denarja za higienske izdelke. Kako se morajo znajti, predstavi Noël.

Izjava

Tako v organizaciji Georgette Sand predlagajo, da bi država vzpostavila določena mesta, kjer bi ženske lahko do higienskih izdelkov dostopale brezplačno. 

Izjava

Noel kljub temu skrbi, da izdelki, ki bi jih brezplačno razdeljevali, ne bi bili dovolj kvalitetni. Prav tako je izpostavila, da ne želi, da bi velike korporacije takšno pobudo izkoristile za propagiranje svojih izdelkov.

Od tovrstnih ukrepov smo v Sloveniji še daleč. Še vedno namreč velja 22-odstotna obdavčitev higienskih izdelkov za menstruacijo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness