Kinezi na Balkanu

Oddaja
24. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem OFFsajdu se posvečamo krepitvi kitajskih investicij na Balkanu. Kitajska v zadnjih letih pospešeno vlaga v infrastrukturne projekte v regiji. Zadnja epizoda v splošni zgodbi okrepljenega sodelovanja je sporočilo Centralne banke Srbije, ki je v ponedeljek najavila, da bo s pričetkom prihodnjega leta v državi pričela poslovati Narodna banka Kitajske. Prisotnost pete največje banke na svetu bo zagotovo vplivala na krepitev kitajaskih investicij na Balkanu.

Kitajska prisotnost na Balkanu je del širše usmeritve kitajske zunanje politike, ki krepi svojo prisotnost po svetu. Drugo gospodarstvo sveta v okviru geopolitične strategije “en pas, ena pot” razvija tako imenovani evroazijski Marshallov plan. V okviru te strategije vlaga v temeljno infrastrukturo in prometno omrežje, ki bi Kitajsko povezala z Evropo. V ta namen država krepi tudi diplomatske stike, med katerimi izstopa vzpostavitev skupine 16 plus 1, ki povezuje države srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko. Na zadnjem srečanju skupine, ki se je v začetku novembra odvijalo v latvijski Rigi, so države z večjim številom sporazumov okrepile sodelovanje s Kitajsko.

Med državami v regiji izstopa Srbija, ki je že nekaj let priljubljena tarča kitajskih investicij. Pred časom je kitajski kapital rešil železarno v Smederevu, na že omenjenem srečanju v Rigi pa sta se državi zavezali k postopnemu ukinjanju viz. Srbija tako vse bolj postaja vstopna točka za kitajske geopolitične interese v regiji.

Investicije v Srbijo so del širših sprememb v kitajski zunanji politiki. Kontekst pojasnjuje Matija Saje s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani:

Izjava

Ključno vlogo pri investicijskih politikah ima tako imenovana nova svilna pot. Opisuje Saje:

Izjava

Podrobneje o vlogi Balkana pri kitajski gradnji tako imenovane “nove svilne poti” smo se pogovarjali s Tamasom Maturo, ustanoviteljem Srednje in vzhodno evropskega centra za azijske študije. Tako Matura:

Izjava

Potrebno je poudariti, da pri kitajskih investicijah ne gre toliko za geopolitiko, saj Kitajska ne poskuša neposredno posegati v politiko Evropske unije. Sogovornika poudarjata, da gre v primeru investicij bolj za ekonomske interese države. Pojasnjuje Matura:

Izjava

Pri lovljenju kitajskih investicij je, kot smo opisali že v uvodu, najbolj uspešna Srbija. Stanje opiše Matura:

Izjava

Sprva se je Kitajska v Evropi osredotočala na Poljsko in Madžarsko, a je naletela na velike težave zaradi okrepljene regulacije Evropske unije. Zaradi tega se je kitajski kapital preusmeril v Srbijo. Kako, nadaljuje Matura.

Izjava

Logičen del okrepljene prisotnosti Kitajske v regiji je tudi prihod Narodne banke Kitajske. O povezavah med investicijsko politiko Kitajske in prisotnosjo banke v regiji govori Saje.

Izjava

Kako banka deluje in kakšno vlogo bo igrala v lokalni ekonomiji, na podlagi madžarske izkušnje pojasnjuje Matura.

Izjava

Offsajd je pripravil vajenec Klemen.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.