Kjer je dim, je tudi ogenj

Aktualno-politična novica
9. 5. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V črnogorskem glavnem mestu Podgorica je v torek neznani storilec s strelnim orožjem ranil preiskovalno novinarko dnevnika Vijesti Olivero Lakić. Neznanec jo je ustrelil v desno nogo. To je že drugi napad na novinarko, ki so jo leta 2012 pretepli, prav tako pred njenim stanovanjem v Podgorici. Več o napadu pojasni urednik portala neodvisnega dnevnika Vijesti Srdan Kosović.

Izjava

Pred stavbo črnogorske vlade je Društvo profesionalnih novinarjev Črne gore danes organiziralo protest proti napadom na novinarje. Proteste opiše Kosović.

Izjava

Lakić je v člankih med drugim razkrivala nelegalno proizvodnjo in tihotapljenje tobačnih izdelkov v tobačnih podjetjih Tara in Montenegro Tobacco Company. Več o njenem delu pove Kosović.

Izjava

Tihotapljenje cigaret je v Črni gori prisotno vse od razpada nekdanje Jugoslavije, v njem pa je sodeloval tudi državni vrh. Več o tem pove izvršna direktorica organizacije MANS Vanja Ćalović Marković.

Izjava

To ni prvi letošnji napad na novinarje v Črni gori. Prejšnji mesec je v Bijelem Polju pred hišo novinarja Seada Sadikovića, ki raziskuje korupcijske škandale in organiziran kriminal, eksplodirala bomba. Od leta 2014 je bilo v Črni gori napadenih najmanj 35 novinarjev. Ćalović Marković trdi, da je za napade na novinarje kriva politična situacija v državi, kjer je aprila na predsedniških volitvah slavil Milo Đukanović.

Izjava

Vsi napadi na novinarje potekajo po ustaljenem vzorcu. Kosović:

Izjava

Ena glavnih tarč napadov na novinarje je ravno dnevnik Vijesti, za katerega piše Lakić. V zadnjih nekaj letih so bili novinarji in lastnina Vijesti napadeni vsaj 25-krat.

Izjava

Aleksandra Vavić z Instituta alternativa pove, da sta v Črni gori najbolj kritični temi organizirani kriminal in korupcija.

Izjava

V letošnji raziskavi o svobodi medijev organizacije Novinarji brez meja se Črna gora nahaja na 103. mestu. V regiji se je slabše odrezala le Makedonija, ki je zasedla 109. mesto. Več o svobodi izražanja v Črni gori pove urednik informativnega programa na Radiu Krš Matija Milijanić.

Izjava

Črnogorskim novinarjem je objava raziskovalnih člankov, ki razkrivajo korupcijo in organiziran kriminal, največkrat prepovedana.

Izjava

V Črni gori obstaja Komisija za spremljanje preiskav napadov na novinarje. Njihove razmere za delo so otežene, zato pravih rezultatov delo komisije ni dalo.

Izjava

Kosović zaradi preteklih nerešenih primerov nasilja nad novinarji ne verjame, da lahko črnogorski organi pregona odkrijejo storilca in naročnika strelskega napada na Lakić.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.