KO-5O-V4

Oddaja
23. 9. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Registrske tablice te dni ne povzročajo težav le tistim, ki jih je strah tehničnega pregleda vozila, ali tatovom derivatov na bencinskih črpalkah, ampak tudi balkanskim politikom. Srbski prebivalci severa Kosova so namreč zaradi uvedbe novih pravil glede registrskih tablic protestno zablokirali dva prehoda med Kosovom in Srbijo.

Kosovske oblasti so namreč na področju registrskih tablic vozil začele izrecno izvajati program vzajemnosti. Na območju Kosova lahko opazite tri vrste registrskih tablic treh različnih državnih ureditev. Tablic, ki jih izdaja Republika Srbija, ne priznava kosovska oblast, tablic, ki jih izdaja Republika Kosovo z oznako RKS, pa seveda ne pripoznava Srbija. Tretje tablice z oznako KS, ki jih je izdala prehodna administracija Združenih narodov, so do sedaj predstavljale nekakšno srednjo pot, s koncem dogovora iz leta 2011 in neuspelim podaljšanjem pa je njihovega posebnega statusa konec. Kosovska policija je tako začela zahtevati menjavo srbskih registrskih tablic za začasne kosovske tablice in plačilo 5 evrov zavarovanja ob vstopu na Kosovo iz Srbije. Situacijo opiše Dejan Nedeljković, publicist in poznavalec razmer na severu Kosova.

izjava

Kot pravi Nedeljković, so prebivalci pričakovali, da se bo v zvezi s tablicami nekaj kmalu zgodilo.

izjava

Dodaten razlog za dogajanje, zaradi katerega so prebivalci čutili, da je nekaj v zraku, so prihajajoče lokalne volitve na Kosovu, ki jih aktualna oblast, kot kaže, izgublja.

izjava

Lokalne volitve so predvidene za 18. oktober. Komisija za javno zdravje je sicer predlagala, da se prestavijo zaradi pandemije, kar pa je opozicija zavrnila, verjetno prav zaradi trenutno ugodne prognoze glede rezultatov.

Na to, da ne gre za resno poostritev razmer, ampak za klasično politično poziranje obeh strani, kaže tudi potek protestov in policijskih akcij, ki spominja na dobro načrtovano koreografsko predstavo.

izjava

Po občutku našega sogovornika politikom na obeh straneh, sploh kosovski oblasti in predsedniku vlade Albinu Kurtiju, teče voda v grlo, saj so se obvezali, da bodo rešili vprašanje severnega Kosova.

izjava

Nedeljkovič je prepričan, da je edina vzdržna možnost za prihodnost severnega Kosova priključitev Srbiji. Kljub temu da javna retorika politikov na obeh straneh govori nasprotno, ne vidi druge možnosti.

izjava

Vedno manj je namreč politične volje za združeno Kosovo, saj so se ljudje navadili na deljeno realnost Kosova, glavni cilj mladih pa je tako ali tako izselitev.

izjava

K temu dodatno prispeva preseljevanje kosovskih Srbov na sever ali v Srbijo, s čimer se šibi ena ključnih političnih demografij na jugu Kosova.

izjava

Policija lahko torej ponovno obleče svoje najljubše črne uniforme, protestniki lahko po mili volji protestirajo, politiki pa trdijo, da branijo nacionalni interes, katerikoli že. Kaj pa delajo običajni prebivalci Kosova, ki bodo morali plačevati in menjavati tablice? Razmišljajo o tem, ali naj se za službo obrnejo na bratranca v Nemčiji ali Švici.
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.