Ko zelena energija uniči čisto dober petek

Oddaja
Severna Irska
12. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Vlada Severne Irske pada in to zgolj dobra dva meseca pred napovedanim formalnim začetkom procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske Unije. Povod za nastalo krizo je odstop Martina McGuinessa iz vrst republikanske stranke Sinn Féin, ki pa je od leta 2007 zasedal funkcijo namestnika premiera Severne Irske. Odstopu je botrovala neomajnost unionistične premierke Arlene Foster, ki ni pristala na neodvisno preiskavo v zvezi z afero o programu subvencij za obnovljive vire energije, znano pod imenom “cash or ash”. Gre za iniciativo, ki jo je Foster zagnala leta 2012, ko je še opravljala funkcijo ministrice za energetiko. Šlo je za vladno subvencioniranje prehoda podjetij in gospodinjstev iz fosilnih na zelene vire energije, v tem primeru na lesne brikete.

Vse od sporazuma iz leta 1998, znanega kot Good Friday Agreement, politična ureditev Severne Irske stremi k delitvi moči med pro-britanskimi unionisti in republikanskimi nacionalisti. Mesto premiera in podpremiera zasedata po en kandidat iz obeh največjih parlamentarnih strank - v kolikor eden od njiju odstopi, s tem pade tudi vlada. Zgodovinski kontekst te ureditve nam je razjasnil politični analitik in novinar David McCann:  

Izjava

Odnosi med koalicijskima partnericama sicer niso bili vedno napeti. Karl O’Connor iz Univerze v Ulstru spore v zadnji polovici leta pripisuje predvsem menjavi vodstva unionistov, ki ji z republikanci ni uspelo produktivno sodelovati:

Izjava

Odnos med strankama se je dodatno skrhal tekom kampanje glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji, v kateri je Sinn Fein zagovarjal obstanek, Demokratična unionistična stranka pa izhod. Sinn Fein Arlene Foster prav tako očita, da prešibko zastopa interese Severne Irske v pogajanjih glede izstopa. A kot pove McCann, razlike glede vprašanja Brexita pri trenutni politični krizi niso bile odločilne:

Izjava

Odločilni faktor pri razpadu vlade je torej na začetku oddaje omenjena afera “cash for ash”. Afera se je razplamtela, ko so v javnost prišli podatki, da bo zaradi pomankljivosti dotična iniciativa severnoirske davkoplačevalce stala več kot 400 milijonov evrov, nekateri pa so z njo dobro zaslužili. Shema namreč predvideva, da podjetja lahko dobijo 1,4 funta subvencije za vsak funt, ki ga porabijo za obnovljive vire energije. Shema poleg tega ne določa maksimalne višine subvencij, zato so določena podjetja služila z ogrevanjem prej neogrevanih praznih prostorov. Foster, ki je bila v času uveljavitve sheme ministrica za podjetništvo in tako odgovorna za njeno vpeljavo, se do današnjega dneva otepa klicev k odgovornosti. Sinn Fein zahteva, da se za čas trajanja preiskave umakne s položaja, čemur Foster nasprotuje. Pojasni O’Connor:

Izjava

O’Connor pa poudarja tudi, da umik Martina McGuinessa iz vlade, ki je povzročila njen padec, ni gnan le z željo po transparentnosti. Gre za politično oportuno potezo, saj Sinn Fein lahko na predčasnih volitvah pričakuje ponovitev ali celo izboljšanje rezultata, medtem ko bo Demokratična unionistična stranka po vsej verjetnosti izšla oslabljena:

Izjava

Po mnenju O’Connorja bosta kljub morebitnim povolilnim spremembam v razmerju moči med strankama po vsej verjetnosti ostali prva in druga največja stranka. Tako bosta prisiljeni ponovno delovati skupaj. V kolikor tudi po volitvah ne bi uspeli najti skupnega jezika, bo Severno Irsko doletela neposredna vladavina iz Londona. Zaradi interesov obeh strank po ohranitvi obstoječih institucij, sogovorec tega nima za zelo verjeten scenarij:

Izjava

McCann se strinja, da večjih političnih pretresov in spremembe statusa quo ne gre pričakovati, bolj verjetni so manjši popravki in amandmaji:

Izjava

 

Offsajd sta pripravila vajenec Natan in Zwitter

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness